S Pavlem Kohoutem o minulosti i současnosti

DSC_0150_upravena
Letos je mu osmdesát pět let. Prožil druhou světovou válku, svým dílem pomáhal o neomezenou moc usilující komunistické straně, aby se z něj nakonec stal jeden z představitelů Pražského Jara, Charty 77 a, v jeho případě nedobrovolné, emigrace. Pavel Kohout – žijící legenda.

Je 15. července 2013 a v Brně a dalších třech městech (Košicích, Ostravě a Wrocławi) už patnáct dní běží čtrnáctý ročník Měsíce autorského čtení pořádaný nakladatelstvím Větrné mlýny.  Podeváté se této dle jeho vlastních slov „plíživé invaze kultury“ účastní i Pavel Kohout. Pořád vitální a s bystrým úsudkem, který by mu leckdo mladší mohl závidět. Odpoledne, před svým autorským čtením, má ještě autogramiádu v brněnském knihkupectví Barvič a Novotný a původně naplánovaný rozhovor pro Klub knihomolů, který se měl konat ještě před jeho výstupem, s omluvou odříká a přesouvá až na čas po svém čtení. Potřebuje si před tím, než vystoupí před diváky, odpočinout. Na jeviště přichází za velkého potlesku a brzy dokazuje, že ze svého umění psát s věkem nic neztratil.

Po více než hodinovém čtení dvou Trilobitů (už několik let týden co týden v Mladé frontě dnes vycházející fejetony) a poslední autorovy hry následuje na množství otázek bohatá diskuze.  Diskuze po necelé půlhodině končí. Diváci se pomalu rozcházejí, část z nich však využívá situace a nechává si podepsat některé z autorových děl. Poté, co odejdou i oni, začíná improvizovaná debata v úzkém kruhu tvořeném Vladimírem Morávkem, Milanem Uhdem a Pavlem Kohoutem. Debata velmi zajímavá, čtenář však musí prominout – neveřejná. Po přibližně deseti, možná patnácti minutách debata končí a nastává čas pro rozhovor.

Rozhovor skončil, je skoro jedenáct. Škoda, že ten čas tak letí. Na některé otázky se ani nedostalo, mnoho nových se nabízí. Je však třeba respektovat pozdní hodinu, a nezbývá proto než doufat, že se v budoucnu naskytne další příležitost k rozhovoru. Třeba v rámci následujícího patnáctého ročníku Měsíce autorského čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem

Kohout, Pavel

Academia, 2011

S Pavlem Kohoutem o minulosti i současnosti - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Artur napsal:

    Pana Kohouta si hluboce vážím, především jako člověka mravního.A je velká škoda že v polistopadové éře,se lidé jeho formátu, takřka nevyskytují,ke škodě nás Všech!!Přeji mnoho štěstí a zdraví!!

  2. JanaSop napsal:

    Opravdu zajímavý rozhovor. Pavel Kohout neztratil nic na svém šarmu a postřehu. Přeji mu hodně zdraví a tvůrčí energie pro psaní Trilobitů i nových her.

Napsat komentář