Křtíme Revival Alice Nellis i revival českého filmového nebe

krest-revival-3
Revival, český film, o němž jsme vás informovali v předchozích dnech, je dílem populární české scénáristky a režisérky Alice Nellis. Premiéru má 11. července, křest knihy k tomuto filmu však proběhl o dva dny dříve. Kdo knihu pokřtil a jak bude příběh kapely Smoke pokračovat?

V úterý 9. července 2013 probíhal od 15 hodin v pražské Paláci knih Luxor křest filmového scénáře ke snímku Revival. Přestože samotných diváků na křtu moc nebylo a pár židlí zůstalo  prázdných, atmosféra křtu byla slavnostní a radostná. A to především díky úspěchu, který Revival zaznamenal na filmovém festivalu v Karlových Varech. Tam získal Diváckou cenu Práva. Alice Nellis rozdávala úsměvy na všechny strany a ochotně a dlouho pózovala přítomným novinářům a fotografům.

Na křest však kromě ní dorazila i mladá a nadějná herečka Jenovéfa Boková, kterou diváci mohou znát například z filmu Občanský průkaz. Filmové trio uzavřel Jan Ponocný, který měl ve filmu na starosti hudbu. Poté, co se všichni vyjádřili k tomu, jak se jim natáčelo, mělo přítomné obecenstvo možnost položit nějakou otázku. Padla však jen jediná, a týkala se údajných dvojčat Alice Nellis. Ta však se smíchem vyvrátila, že by porodila dvojčata, neboť se ví, že téměř záhy po dotočení filmu porodila syna Františka.

Nakonec však přišla řeč i na pokračování samotné skupiny Smoke. K tomu měla Alice Nellis jediné:

„Turné kapely bude, až si ho diváci vynutí.“

A že si kapela našla své příznivce i mezi mladou generací, také nepovažuje za nic neobvyklého, neboť, jak už zaznělo ve filmu:

„Mladý jsou dneska divný a morbidní,“

čímž mezi přítomnými vyvolala salvu smíchu.

Na závěr křtu samozřejmě nesmělo chybět samotné pokřtění nově vydané knihy. To se odehrávalo nejen za účasti zmíněných třech důležitých aktérů, ale rovněž i za hojného předbíhání novinářů, snažících se o to, aby měli co nejlepší snímky. Následovala už jen autogramiáda, na níž si snad každý z přítomných nechal podepsat buď samotný výtisk knihy, nebo alespoň čistý bílý papír, či si nechal známá jména zvěčnit do svého památníku.

Samotná kniha Revivalnakladatelství Mladá fronta je jakousi předlohou nebo spíše původním scénářem k filmu. Ovšem sama Alice Nellis přiznává, že konečná podoba scénáře se od té původní, v knize uvedené, nakonec nemálo liší. Herci si v průběhu natáčení upravovali dialogy dle své potřeby a pozorný čtenář/divák tak může srovnávat. Kniha obsahuje nejen scénář, ale rovněž i fotografie z filmu, „povídačky“ ze zákulisí i připomenutí vtipných filmových scén. Na konci se nachází i přepis anglických textů fiktivní skupiny Smoke a jejich CD, které je přesně v takové podobě, v jaké bylo LP skupiny připravené k vydání v roce 1972.

A o čem že vlastně kniha i film jsou? Je to příběh o návratu jedné smyšlené rockové kapely, jež byla přezdívána jako „čeští Rolling Stones“ a která se po více než čtyřiceti letech chce znovu stát součástí hudební scény. Skupina Smoke v podání Bolka Polívky, Mirka Krobota, Karla Heřmánka a Mariána Geišberga se totiž za tehdy nejasných okolností počátkem sedmdesátých let minulého století rozpadla. Diváci tak mají možnost pomocí této komedie (ač Alice Nellis zpočátku netušila, zda půjde o komedii, či něco jiného) sledovat nejen to, co se se členy kapely dělo po jejím rozpadu, ale především, co se stane, když se „čeští Rolling Stones“ pokusí o comeback. Jenže na cestě za opětovnou slávou to nebudou mít její členové nijak lehké, a to zejména proto, že od počátku provází kapelu mnoho lží, které, jak už to tak bývá, musejí jednou vyplout na povrch. Naštěstí je tu však stále ta dnešní mladá, mnohými zavrhovaná generace, která drží osud kapely ve svých rukách. A že léta utíkají a mnohé se mění, víme všichni, stejně jako to, že naopak něco zůstává pořád stejné… Třeba právě ta zmiňovaná mládež, která je „divná a morbidní“.

Velkým pozitivem této knihy i samotného filmu je především to, že je určena jak pro muže, tak pro ženy. Najdou se v ní všichni. Stejně jako v inteligentnějším humoru, než na jaký jsme u některých současných českých komedií zvyklí. Každopádně čtení scénáře Revivalu, stejně jako sledování jeho výsledné podoby, je jakýmsi pohlazením po duši, které lze každému doporučit.

 

Chcete se dozvědět o filmu ještě více? Přečtěte si naši recenzi!
O knihu Revival si právě teď můžete zasoutěžit – ve hře je pět výtisků!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRevival
Nikdy to nekončí

Nellis, Alice

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář