Revival českého filmu

revival1 (2)
Alice Nellis je kromě jiného především scénáristka a filmová režisérka. Že se řadí mezi nejúspěšnější umělce ve svém oboru, dokazuje i její poslední snímek s názvem Revival. Na filmovém festivalu v Karlových Varech sklidil u fanoušků obrovský úspěch.

Premiéra nového českého filmu je naplánována na 11. července 2013, ale už teď se o něm ví, že to bude na české scéně filmový hit roku. Přestože nejde o nějaké umělecké veledílo, které by vzbuzovalo vysoký estetický prožitek, rozhodně je na co se koukat. A především – čemu se smát nebo alespoň usmívat. A konečně je to také film, který není o ženách a určen především pro ženy.

Revival je film o české NEdisidentské kapele Smoke, která se rozpadla počátkem sedmdesátých let minulého století. Dodnes se neví, proč se tato rocková skupina rozpadla, ale jedním z důvodů může být to, že zpívali v angličtině. Každopádně kapela Smoke v podání Bolka Polívky, Mirka Krobota, Karla Heřmánka a slovenského herce a muzikanta Mariána Geišberga zažívá, alespoň prostřednictvím filmových pláten, skutečně velkolepý comeback. Ačkoliv se boyband po více než čtyřiceti letech vrací se svými starými písničkami, ohlas vzbuzuje nejen u posluchaček a posluchačů jejich věkové kategorie, ale i u mnohem mladší generace. Film i samotnou kapelu přesně vystihují tři slova – sex, drogy a rokenrol.

Od počátku je návrat skupiny opředen mnohými lžemi, bez nichž by se ale kapela nikdy znovu dohromady nedala. Komické situace, které kapela při svém comebacku zažívá, vůbec nepůsobí uměle ani infantilně, což je zejména u českých komedií téměř zázrak.

Paradoxem zůstává, že ke skutečně velkolepému návratu kapely staříků pomůže právě dnešní mladá generace v podání herečky Jenovéfy Bokové. Ta na sebe převezme celou odpovědnost za koncert, který se má konat v pražském hudebním klubu Sasazu. Jak však celá série akcí na záchranu kapely dopadne, na to si budete muset do kina zajít sami.

Ve filmu si zahraje i kapela Nightwork, ale pod názvem Darkwork, neboť Vojta Dyk hraje filmového syna Bolka Polívky. Ve vedlejších rolích si pak zahraje i Zuzana Bydžovská jako manželka Mirka Krobota nebo Richard Genzer jako manažer skupiny a otec Jenovéfy Bokové.

Těžko hledat negativní aspekt tohoto nového českého filmu. Ke všemu, když povedený snímek je v našich krajinách skutečnou vzácností. Na závěr snad lze jen podotknout, že REVIVAL nezažívá jen kapela Smoke, ale i česká filmová scéna.

K filmu byla také vydána kniha se stejným názvem, která obsahuje původní scénář. Rovněž v ní lze najít i fotografie z filmu, CD s nahrávkami kapely Smoke i anglické texty písní. Podle knihy pak můžete sledovat, jak se původní verze více či méně odklání od samotného filmu. Křest knihy se konal 9. července 2013 v pražském Paláci knih Luxor. Během následujících dní z této akce uveřejníme reportáž i fotografie. Těšit se můžete na samotnou Alici Nellis, Jenovéfu Bokovou a na autora hudby Jana Ponocného.

Foto: bontonfilm.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRevival
Nikdy to nekončí

Nellis, Alice

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář