O soukromém životě významných českých hudebníků a spisovatelů

LaskyCeskychSpisovatelu
Obohatili byste rádi své všeobecné znalosti o pohled do soukromí významných českých hudebníků a spisovatelů? Pak si přečtěte dva tituly Martiny Drijverové, jejichž recenze vám nyní přinášíme.

Znáte je jako autory významných literárních děl. Možná jste si jejich knihy přečetli a víte, o čem jsou. Stejně tak pravděpodobně znáte jména nejvýznamnějších českých hudebníků. Možná k nim dokážete přiřadit některé jejich skladby. Zajímalo by vás, zda byli v životě šťastni? Kolikrát byli zamilovaní? Zda žili v bídě či v přepychu?

Pokud chcete proniknout do soukromého života slavných osobností, pak vám jistě udělá radost nakladatelství Edika ze společnosti Albatros Media. V roce 2013 vydalo dvě publikace, která se zabývají citovým životem vybraných osobností devatenáctého století. Modrou obálku s portrétem Antonína Dvořáka má kniha Lásky českých hudebníků. Žlutou barvu má publikace s portrétem Boženy Němcové a nese název Lásky českých spisovatelů. Obě napsala česká spisovatelka Martina Drijverová.  První vydání publikace Lásky českých hudebníků se uskutečnilo již v roce 2011 nakladatestvím Computer Press.

V publikacích je uvedeno, že se nejedná o učebnice. Z tohoto důvodu jsou vynechána fakta, jež se přímo netýkají emočního života osobností. K oběma knihám jsem přistupovala s představou, že mi poslouží jako doplňující literatura ke školním učebnicím. Opak je pravdou. Do rukou se mi dostala sbírka příběhů ze života lidí, s nimiž se osud nemazlil. Z obou titulů na mě dýchala atmosféra devatenáctého století. Lidé, o nichž se v knihách píše a jejichž díla jsou dodnes opěvována, žili často skromně a potýkali se s mnoha tragédiemi, jako bylo úmrtí partnera (i partnerů) nebo dítěte, nevyléčitelné choroby… Jak název obou publikací napovídá, hudebníci a spisovatelé se často zamilovávali, ženili a právě jejich partnerské vztahy jsou stěžejním tématem obou publikací. Dozvíte se tak například, kdo prožíval za svého života hlubokou lásku a kdo absolvoval spíše sňatek z rozumu.

Nahlédnout můžete do soukromého života Františka Škroupa, Josefa Slavíka, Bedřicha Smetany, Zdeňka Fibicha, Josefa Suka, Vítězslava Nováka či Leoše Janáčka. Někteří hudebníci měli za svůj život jen jedinou lásku a tou byla hudba. Mezi slavné spisovatele, o nichž se v titulu Lásky českých spisovatelů píše, patří například Jan Neruda, Karel Jaromír Erben, Karel Havlíček Borovský a Jaroslav Vrchlický. Autorka se ve své knize věnuje nejen mužům, ale také ženám – spisovatelce Boženě Němcové a Karolíně Světlé.

Obě publikace mě příjemně překvapily svou čtivostí. Každý příběh je zajímavý a knihy doporučuji k přečtení těm, kdo si občas, jen tak ze zvědavosti, přečtou bulvární plátky. Naši velikáni zmiňovaní v obou publikacích jsou již po smrti a k tomu, co se o nich píše, se již nemohou vyjádřit. Myslím, že nikdo přesně neví, jak jejich soukromý život skutečně probíhal a sama autorka používá slůvko „prý“:

„Bedřich prý při svém prvním pobytu ve Švédsku nemocné ženě věrný nebyl.“ (str.25)

Důležité je, že dílo našich velikánů zůstane navždy zachováno. Slavné skladby ani literární díla hudebníků a spisovatelů tak nemůže poškodit jejich údajný způsob života ani počet milenek, které prý někteří měli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLásky českých hudebníků. Zajímavosti ze života významných českých osobností

Drijverová, Martina

Edika, 2013

zobrazit info o knizeLásky českých spisovatelů
Zajímavosti ze života významných českých osobností

Drijverová, Martina

Computer Press, 2011

Napsat komentář