Vzpomínky na Afriku v českém podání

Karibu Kena
Při četbě si možná vybavíte film s Meryl Streepovou a Robertem Redfordem, který vypráví poutavý a pravdivý příběh Karen Blixenové, její okouzlení Afrikou i silný příběh lásky. Jenže děj nového románu vás nezavede do počátku minulého století, ale do žhavé současnosti.

Hana Hindráková (*1982) je mladá autorka, která v souladu s možnostmi této doby hodně a ráda cestuje. Ze svých výprav do světa se vrací s pocitem, že o svých zážitcích musí vyprávět. Napsala cestopisy V nitru skotské divočiny, V zemi ptáka kiwi či Na konci světa. Ale po návratu z Keni věděla, že Afrika a její obyvatelé jí učarovali natolik, že pouhý soupis zážitků jí k vyjádření nestačí. Vydala tedy román Děti nikoho, jehož recenzi najdete na našich stránkách, a s druhým rukopisem situovaným do Keni vyhrála soutěž „Mám talent“ pořádanou nakladatelstvím Euromedia Group. Tak se zrodila kniha Karibu Keňa s podtitulem Láska v ohrožení voodoo, kterou vydalo nakladatelství Ikar letos v březnu.

V Dětech nikoho se autorka více věnovala obyvatelům a demonstrovala na svých hlavních postavách jejich sociální rozdílnost. Román Karibu Keňa je poněkud jiný. Ústřední hrdinkou je česká dívka Sára, která se po ukončení dlouhodobého vztahu rozhodne změnit svůj život. Jako delegátka cestovní kanceláře odjede do Nairobi a netuší, jak osudové bylo její rozhodnutí. Země jí totiž natolik učaruje, že ji nedokáže opustit, ani když je z práce po zkušební době propuštěna. Stihla se tu totiž znovu zamilovat do Bena Okonga z kmene Luo, který pracuje v žirafím centru. Jejich lásku ohrožuje prastará magie voodoo (první panenku jako varování před cestou však Sára našla ještě v Čechách) i tradice mnohoženství Afričanů, tak těžko přijatelná pro Středoevropanku…

Karibu ve svahilštině znamená vítejte, název Karibu Keňa tedy Vítejte v Keni. A je to velmi výstižný titul, protože tentokrát vás autorka chce navnadit, abyste se do této africké země vypravili i vy. Barvitě totiž líčí více i méně známá turistická centra v zemi, zvířata, s nimiž se zde můžete setkat, i nebezpečí, která vám mohou hrozit (malárie, jedovatí hadi). Až v některých pasážích máte spíše pocit, že čtete bedekr, a ne román. Popisné odstavce jsou však vkomponovány do textu se záměrem dokonalého vnímání atmosféry, v níž se děj odehrává. Místy mi ale připadalo, že je to na úkor rychlého spádu vyprávění. V podstatě jde o tzv. dva v jednom: psychologický ženský román a cestopis.

Příběh ženy, která by ráda našla štěstí jak v pracovním, tak osobním životě, bude určitě blízký všem ženám. Autorka jí ovšem nachystala velice strastiplnou cestu a její konec je v nedohlednu. Přináší však poselství, že vždycky je světlo naděje na konci tunelu a že není dobré to v polovině vzdávat.

Pokud při Sářině okouzlení Afrikou budete mít před očima scény ze Vzpomínek na Afriku ověnčených Oskary, pak je to možná cíl, kterého chtěla autorka docílit. Hana Hindráková totiž není pouze tím, kdo píše, ale i tím, kdo koná. Její nadace Fair, o. s. podporuje organizace v Keni, které pomáhají dětem, drogově závislým a nemocným AIDS. Po přečtení jak Dětí nikoho, tak Karibu Keňa budete mít určitě chuť přispět svým dílem také. Proto mají obě knihy své místo na knižním trhu nejen u nás (první jmenovaný román je v současné době překládán do angličtiny a autorka má již zájemce z USA, Velké Británie, Austrálie a Keni). Více o autorce se dočtete v našem rozhovoru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKaribu Keňa
Láska v ohrožení voodoo

Hindráková, Hana

Ikar, 2013

Vzpomínky na Afriku v českém podání - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Dobrý den, chybí výsledky o knihu z 22.7 NA PRVNÍ POHLED.

  2. Já bych moc nesrovnávala Karibu Keňa se Vzpomínkami na Afriku, protože doba strávená autorkami v této zemi je nesrovnatelná. Myslím délku pobytu, dobu, ve které tam žily i příběh, který vyprávějí. Po přečtení obou knih je vedle děje také možné velmi markantně vysledovat posun, kterým země prošla, a to je podle mě velmi zajímavé. Keňu jsem sama navštívila několikrát a právě díky popisným částem jsem mohla s autorkou po Keni cestovat znovu, a to byla pro mne přidaná hodnota příběhu. Začalo to už na letišti, které jsem při popisu před sebou viděla do všech detailů. Asi proto mi popisné pasáže míst nevadily, právě naopak. Jinak by se pak příběh mohl odehrávat v mnohé jiné zemi Afriky a román by se nemusel jmenovat Karibu Keňa. Myslím si, že díky tomu se autorce podařilo nejen převyprávět svůj příběh, ale taky čtenáře naladit k cestě do Keni. Ať už je to román, nebo jeho kompilace s cestopisem, kniha se mi velmi líbila a vřele ji doporučuji. Jsem ráda, že díky překladům najde své čtenáře i dalších v zemích.

  3. Leeas napsal:

    Já osobně na „cestopisné” romány moc nejsem, ani na velká love story. Ale Karibu Keňa působí vyváženě. Recenze mě popravdě navnadila.

Napsat komentář