Literatura jako životní poslání

ZivotSLiteraturou
Nejen pro milovníky literatury je určena zajímavá kniha Život s literaturou, kterou vydává nakladatelství Academia. Na pozadí života lingvisty a literárního teoretika Lubomíra Doležala se dozvíte o vývoji literatury z jeho pohledu.

Lubomír Doležal: Život s literaturou

Vzpomínková kniha předního česko-kanadského lingvisty a literárního teoretika zachycuje události jeho života v kontextu historických událostí 20. století: bezstarostné dětství a prvotřídní vzdělání v době Masarykovy republiky, předčasný konec mládí po německé okupaci rodného kraje v září 1938, postavení Čecha ve válčící Německé říši, věznění v nacistických věznicích, osvobození americkou armádou na jaře 1945, studium na Karlově univerzitě v krátkém období demokracie, zhroucení poválečných ideálů po komunistickém převzetí moci, působení v osídlovaném pohraničí, další studium a vědeckou práci v Československé akademii věd, obrodný proces šedesátých let, zrádnou sovětskou invazi, odchod do exilu a dlouholeté univerzitní působení v Kanadě, postupnou reintegraci do české kultury po sametové revoluci. Osobní život je však pouze podložím toho, co je vlastním předmětem těchto pamětí: autorův intelektuální vývoj a zvláště příspěvek ke studiu literatury obecně a české literatury zvlášť. Úvahy literárního teoretika mohou být často příliš složité a abstraktní, Lubomír Doležel ale věří, že se naučil psát o takových tématech nejen přesně, ale i jasně; knihu tedy uvítají i čtenáři, kteří sice s literaturou nežijí nebo nemohou žít, ale chtějí se o ní něco dozvědět, protože je neodmyslitelnou složkou i obrozující silou jejich bytí.

 

Život s literaturou

Vydalo nakladatelství Academia

Autor: Doležal, Lubomír

Počet stran: 288 stran

Vazba: vázaná

Formát: 130×200 mm

Rok vydání: 2013

Cena: 350 Kč

ISBN: 978-80-200-2239-4

Více o knize se dozvíte zde

 

O autorovi

Prof. PhDr. Lubomír Doležel, CSc., (3. října 1922 v Lesnici) je česko-kanadský lingvista a literární teoretik. Zabývá se zejména stylistikou, naratologií a teorií fikce. Patří k třetí generaci příslušníků českého strukturalismu, kteří se do vědeckého života začali zapojovat po druhé světové válce. Spolu s Umbertem Ecem, Thomasem Pavelem a dalšími se v sedmdesátých let podílel na založení a rozvíjení teorie fikčních světů.

(Zdroj: Wikipedia)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot s literaturou
Vzpomínky a rozhovory

Doležel, Lubomír

Academia, 2013

Napsat komentář