Pohádky pro zvídavé děti

víly
Dětská kniha, kterou bych vám ráda představila, patří mezi taková díla, která se snaží nejenom pobavit, ale i něco naučit. V tomto případě jsou „učitelkami“ víly.

Víly jsou éterické bytosti, které se vyskytují hlavně v pohádkovém světě. Mají zde různá poslání, ale většina z nich patří mezi kladné postavy, jež se snaží pomáhat svému okolí, a to jak lidem, tak i přírodě.

Nakladatelství Synergie vydalo knihu Vílí pohádky na dobrou noc v roce 2013. Autorskou dvojici tvoří Lou Kuenzler a Karen Walace. Tito dva spisovatelé spolu nepracují poprvé. Mají už za sebou dílo Andělské pohádky, které dětem taktéž kromě příběhů přináší i něco navíc.

Vílí pohádky jsou rozděleny do třech hlavních částí. V té úvodní, která je směřována spíše k rodičům, se dozvídáme, kdo vlastně víly jsou, odkud přišly a kde jsou dosud součástí folklóru. Jsou zde umístěny i rady a návody, jak dítě připravit na večer, aby se před předčítáním uvolnilo a probudilo svou představivost.

Prostřední část obsahuje dvacet různých příběhů, ve kterých mají hlavní role právě víly. Ty představují dětem svět a snaží se je seznámit se základními informacemi, jak o životním prostředí, tak i o běžných situacích, které je mohou potkat v jakémkoliv kolektivu. Na konci každé pohádky je pak umístěno poselství. To by mělo dětem pomoci lépe se vyrovnat s různými překážkami a zvládnout tak stresové chvilky. Např. „Když má někdo špatnou náladu, může to být tím, že je smutný z něčeho, co se mu přihodilo, a ne kvůli tobě“ nebo „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá: když uděláš něco pěkného, očekávej, že se něco pěkného přihodí i tobě.“ Děti tak nenásilnou formou poznávají pravidla slušného chování a mohou se snáze vyrovnat s různými situacemi, se kterými se potkávají skoro každý den. Důraz je kladen hlavně na ty, které mohou dítě stresovat nebo vyvolat pocit úzkosti. Příběhy se tak snaží u dětí navodit pocit klidu a bezpečí.

Třetí část je složena z meditačních a vizualizačních technik, které dětem mají pomoci rozvíjet představivost, empatii i porozumění. Zároveň ale dítě uvolní tak, aby se mu dobře spalo. Techniky nejsou složité a každé dítě je hravě zvládne.

Kniha je tedy částečně i výchovným prostředkem. Děti se naučí, jak se chovat k přírodě, ke svým vrstevníkům i dospělým, ale i jak rozvíjet samy sebe. Vše je jim vyloženo nenásilnou formou pomocí krásných příběhů s vílami, které se s dětmi chtějí přátelit.

Dílo doplňují zdařilé ilustrace, které pomáhají navodit už tak příjemnou atmosféru milých vyprávění.

Oceňuji i seznam další literatury, která se zaobírá vílami a jinými nadpřirozenými bytostmi. Pokud se tedy o ně vaše dítě zajímá, je tu další možnost, jak jeho zájem podpořit a rozvíjet. Velmi praktický je také rejstřík hodnot a problémů, který pomůže se snazší orientací v textu.

Doporučuji všem rodičům, kteří před spaním svým potomkům čtou. Kniha je určena pro děti od čtyř do osmi let, ale autoři upozorňují na fakt, že se jedná pouze o přibližné rozmezí. Pohádky mohou bavit mladší i starší děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVílí pohádky na dobrou noc
Inspirativní a okouzlující příběhy, které přinášejí radost, útěchu i poučení

Walace, Karen - Kuenzler, Lou

Synergie Publishing SE, 2013

Napsat komentář