Chytré středy: Ivan Pilný – Máte na víc!

Pilny_AM_Ukazka1
Respektujte svůj mozek a zlepšete tak své výkony. Nechte si poradit od člověka, jehož znáte z manažerské a podnikatelské sféry. Přečtěte si ukázku z knihy Ivana Pilného a zkuste probudit svůj mozek!

Ve své knize se autor pouští do problematiky, která jej už několik let přitahuje – mozek, jeho trénink a efektivnější využívání. Mozek je podle jeho názoru největším a nejhůře využívaným nástrojem pokroku jak individuálního, tak společenského. Každý z nás jej může využívat ke svému prospěchu lépe…

 

Klikáme, nemyslíme?

Technologie a její rychlý vývoj je skvělá věc a většinou nám život usnadňuje.
Moorův zákon říká, že výkony počítačových procesorů se každých 18 měsíců zdvojnásobí. Množství informací, textů, fotek a videí rostou závratnou rychlostí. Mnohé z nich se občas mění z bajtů na skutečné informace.

Telefonujeme jedním kliknutím nebo vytáčením čísla hlasem, kalendáře schůzek a úkolů máme kdykoli a kdekoli přístupné. Někdy se dokonce úspěšně mezi sebou synchronizují. Webové stránky jsou ovladatelnější, přehlednější, čitelnější, minimalizují počet kliků a obvykle se dostáváme rychle, kam potřebujeme k dokončení zamýšlené akce. Rozšiřují se služby jakýchsi virtuálních asistentů, kteří řeší problémy za nás. V mobilu máme kalkulačku, nemusíme násobit a dělit zpaměti nebo na papírku.
Internetové vyhledávače nás víceméně dovedou k žádané informaci s minimem kliků. Kupujeme a prodáváme po  nternetu. Počítače a jejich programy dokáží srovnávat a vyhledávat tváře.

A co naše mozky? Mají si kde hrát? Ještě nedávno, když jsme chtěli někomu zatelefonovat, museli jsme ve svém zápisníku nebo v telefonním seznamu vyhledat telefonní číslo. To jsme viděli (v případě zápisníku navíc i tehdy, když jsme je zapisovali) a museli nějak vytočit. Mozek a jeho části tak vykonávaly řadu činností, nebyla to jen motorika na klik prstem. Zmizely tlusté knihy logaritmických a goniometrických tabulek. Nemusíme přemýšlet nad delšími texty, máme přece esemesky a tvíty.

Vzpomínám, jak nám na postgraduálu na Matematicko-fyzikální fakultě pan profesor Vopěnka, jeden z našich nejlepších matematiků, sděloval své obavy ze ztráty schopnosti koncentrace u žáků základních škol. Obava plynula z toho, že se vytratilo ruční dělení a násobení. Zkuste dělit dvě vícemístná čísla a vykonávat při tom něco dalšího!

Svými technologickými hračkami jsme posedlí a bereme je všude s sebou. Ještěže se občas zaseknou nebo se špatně mezi sebou synchronizují. Hned se musí zapojit náš mozek nebo jeho zbytek, něco řešit a stres a vztek na výrobce nás zaplavuje slušnou dávkou adrenalinu. Tato situace vyvolá stav ohrožení, na kterém je náš mozek historicky stále postaven. Devadesát procent energie se pak bohužel spotřebuje na odvrácení tohoto stavu místo toho, abychom dělali něco rozumného. Ještě že existují PINy a přístupová hesla! Jsme jimi zaplavováni a je jich víc a víc, hesla se prodlužují a musí kvůli bezpečnosti obsahovat špatně zapamatovatelné znaky, pro paměť opravdu nářez.

Dovedete si představit, že prakticky každý je schopen si zapamatovat šestnáct telefonních čísel? Ne? Tak vězte, že to po krátkém tréninku dokáží i sedmdesátiletí senioři. Možná, že pamatovat si tolik telefonních čísel je nepraktické, ale trénink mozku má něco do sebe. Dostat jej do stavu, který se podobá netrénovanému tělu, je snazší, než si myslíte.

 

Knihu Máte na víc! Probuďte svůj mozek vydalo
nakladatelství BIZBOOKS

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMáte na víc! Probuďte svůj mozek

Pilný, Ivan

BizBooks, 2013

Napsat komentář