Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal

OdhalenaTajemstvi_uvod
Známé herce si často, a bohužel mylně, ztotožňujeme s postavami, které představují v televizi, filmu nebo na jevišti. Jací opravdu byli ti, které máme tak rádi a kteří sice již nejsou mezi námi, ale setkáváme se s nimi v reprízách oblíbených pořadů na televizní obrazovce?

To si můžeme přečíst v knize Odhalená tajemství slavných autorů Hany Höschlové a Františka Stibora.

Knížka mapuje osudy deseti známých osobností, tří hereček (Míly Myslíkové, Evy Jakoubkové, Stelly Zázvorkové), šesti herců (Václava Trégla, Karla Högera, Stanislava Třísky, Václava Lohninského, Františka Husáka, Josefa Šebánka) a jednoho hudebníka (Rudolfa Rokla). V úvodu jednotlivých medailonků je vždy pěkná, černobílá fotografie, které zachycuje umělce tak, jak ho známe. Usměvavá Stella Zázvorková s růží, pohodový František Husák s cigaretou, Eva Jakoubková se svýma zářícíma očima a nesmělým úsměvem… Vedle tohoto portrétu jsou data narození a úmrtí, a úvodní odstavec, který představuje umělce.

Ukázka:

Eva Jakoubková (datum narození 8. února 1952 – datum úmrtí 16. června 2005). Patřila k nejkrásnějším herečkám své generace. Měla krásné velké zelené oči, sametově bílou pleť. Patřil jí svět. Okouzlila diváky v hledišti divadla, v kinosálu i u televizních obrazovek. Uměla se bláznivě zamilovat a za svou láskou šla přes všechny překážky. Když za záhadných okolností předčasně zemřela, vyrojila se okamžitě spousta zaručených zpráv: „Musela snídat víno, jinak by nevstala. Bez alkoholu nemohla žít. Zabil ji alkohol!“ Není to celá pravda. I když alkohol se na jejím zdravotním stavu určitě podepsal, okolnosti její tragické smrti nebyly nikdy úplně objasněny. Divadelní role Evy Jakoubkové odvál čas, zbyly jen záznamy televizních inscenací, seriály kolísavé umělecké úrovně a několik málo filmů, na nichž je herečka s krásnýma očima zachycena.

Po úvodní části se autoři zaměřili na důležité mezníky v profesním, ale hlavně osobním životě. Slovo dostali také někteří kolegové, přátelé a rodinní příslušníci.

O Evě Jakoubkové se čtenář dozví, že byla rodačkou z Ostravy a měla kontroverzní vztah se svým otcem, na konzervatoř se málem nedostala, protože vypadala údajně moc staře (bylo jí 15 let). Mezi její životní lásky patřili herci Ivan Luťanský a Ilja Racek, režisér Evžen Sokolovský a samozřejmě osudový muž Petr Novák (pozdější manžel, se kterým se rozvedla, plánovanou druhou svatbu překazila zpěvákova smrt). Do velké řady odmítnutých nápadníků patřil Miloš Kopecký. Nesnášela psychickou zátěž a stresy, které často řešila skleničkou a údajně také léky. Po smrti Petra Nováka žila prakticky sama. Zemřela náhle a záhadně…

Dále se dočtete, proč odmítla Míla Myslíková roli v seriálu „Vlak dětství a naděje“, o neobyčejně obyčejném životě herce vedlejších rolí Václava Trégla, podrobnosti o sebevraždě dcery Stelly Zázvorkové, o tragické smrti Františka Husáka, jak Rudolf Rokl bojoval se zákeřnou nemocí a jeho úspěšný boj mu překazila tragická nehoda, proč Karel Höger odmítl roli Hamleta, o smrti Stanislava Třísky, který v pouhých 63 letech zemřel na infarkt ve své divadelní šatně. Podobný osud měl Václav Lohninský, kterého infarkt „ukradl přímo z placu“ při natáčení filmu „Krakonoš a lyžníci“, bylo mu teprve 60 let… Moc pěkná je vzpomínka na Josefa Šebánka, našeho nejslavnějšího ne-herce, známého hlavně ze série o rodině Homolkových. Vzpomíná na něho jeho manželka jako na muže spontánního, veselého, pro kterého byla rodina vším. „Zemřel po dlouhém trápení, kdy špatně dýchal, nemohl spát a život mu už nechutnal. Jeho zážitky by však vystačily i na několik pestrých životů…“ Bylo mu 62 let.

Je to až neuvěřitelné, jak poměrně mladí tito herci umírali, jaká trápení, smutky a strasti provázely herečky, které jsme znali jako veselé a bezstarostné. Řečeno slovy básníka „Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal“, ale snad také věděli, jak moc jsou oblíbení mezi diváky a svými fanoušky. Právě pro jejich obdivovatele je určena tato pěkná kniha, která odhaluje spoustu neznámých informací a potěší mnohého„senzacechtivého“ čtenáře, text je doplněný o mnoho milých černobílých fotografií, a co je hlavní, kniha je sepsána a sestavena s velkou úctou ke všem deseti zmíněným umělcům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdhalená tajemství slavných

Höschlová, Hana - Štibor, František

XYZ

Napsat komentář