Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. března 2013

Nenechte si ujít
Jak jste si již mohli všimnout, začal březen, který je stále Měsícem knihy. A tak na vás čeká spousta literárních akcí a happeningů. Pojďme se podívat na nějaké konkrétní, které stojí za návštěvu.

V úterý 12. března můžete zavítat do Plzně do Městské knihovny na zajímavou akci s názvem Cesta učitele časem. Po stopách kantorů v průběhu dějin – z per nejuznávanějších literárních autorů bude číst Pavla Sovová, Martina Beranová a studenti z PF ZČU.

Ve stejný den, ale v Brně proběhne slavnostní křest Tramvaje čtenářů. V duchu letošního cestovatelského motta „S námi jen all inclusive“ vyjede do ulic města Brna tramvaj čtenářů. „Knihovna ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna naplnila svoji dlouholetou touhu propagovat knihy a další aktivity knihovny touto netradiční formou. Věříme, že čtenářská tramvaj vzbudí v občanech města zájem o knihy a literaturu a zároveň se stane příjemným dopravním prostředkem pro cestování po městě Brně,“ uvedla ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická. V průběhu měsíce března mohou cestující v knihovní tramvaji potkat knižního revizora a v případě, že si budou při cestě tramvají číst, dostanou od něj malý dárek.

A v Brně můžete zůstat i následující den. Ve středu 13. března proběhne autorské čtení spojené s autogramiádou Jaroslava Tučka. Představí svoji knihu Vzpomínky antihrdiny anebo S Provázky, Hady a Martou na provázku. Jaroslav Tuček (*1938) byl původně frézař, ale utekl k divadlu. Postupně získal angažmá v brněnském Divadle Julia Fučíka a v Divadle bratří Mrštíků, poté v ostravském Divadle Petra Bezruče a nakonec v brněnské Mahenově činohře. Přelom v jeho profesním životě nastal koncem roku 1979, kdy byl jako straník jmenován uměleckým šéfem Divadla na provázku a HaDivadla. Během svého působení měl klíčový podíl na přípravě a realizaci nové stavby pro tehdejší Divadlo na provázku. Po Listopadu stál deset let v čele vysokoškolského Studia Marta a jednu dekádu vedl divadlo pro děti a mládež Polárka. U obou scén se zasloužil o náročné stavební rekonstrukce. Působil rovněž jako pedagog a nyní je příležitostným publicistou.

15. března v pátek můžete přijít na slavnostní zakončení výstavy Neziskový sektor a aktivní občané v něm. Probíhala v rámci Týdnů pro neziskový sektor v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Akci pořádá Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje.

Naopak v Kuřimi v Městské knihovně 15. března proběhne vernisáž výstavy Drátované velikonoce. Najdeme zde především odrátovaná vajíčka různých velikostí nebo drátované slepičky a jiné. Výrobky jsou zhotoveny Jiřím Barešem a Emílií Štávovou, mistry cechu českomoravských uměleckých dráteníků, a lze si je na místě i zakoupit.

Podobné výstavy, besedy, poslechové večery a Noci s Andersenem chystají knihovny po celé naší republice. Pokud zrovna pozvánka do té vaší bibliotéky v uvedené nabídce chybí, vložte ji do našeho kalendáře akcí a pozvěte nás sami. Do předchozího výčtu událostí se rovněž řada pozvánek nevešla, najdete je v kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář