Smrt očima jiných náboženství

005178_05_035623
Zajímá vás, jak se se smrtí vyrovnávají lidé odlišných kultur? Tak to byste si neměli nechat ujít sborník Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti.  Kniha obsahuje články pěti odborníků, kteří představují téma smrti v hinduismu, islámu, křesťanství, judaismu a buddhismu.

Lubomír Ondračka, Luboš Kropáček, Tomáš Halík, Milana Lyčka, Marek Zemánek: Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti

Lidé, kteří jsou umírajícím nablízku, ať už jako jejich blízcí, nebo jako profesionální pečovatelé, vědí, jak velmi souvisí způsob našeho umírání s celým naším předchozím životem. Chápou, že část života, kterou nazýváme umíráním, je plnohodnotným životem.

Nezřídka se od umírajících učí tomu, co to je život a co to je dobrý život, jak důležitým se dokáže čas našeho života stát, když je obzor na dohled. Často chápou možnost být umírajícímu člověku nablízku jako výsadu nebo jako dar, jakkoli to asi v naší společnosti, která si smrt opředla strachem, může znít paradoxně. Většina z nás však takto prožitou zkušenost nemá a hledí na závěr života s nejistotou a obavami.

Sborník Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti obsahuje články pěti předních českých odborníků, kteří představují pojetí smrti a umírání v náboženských tradicích hinduismu, islámu, křesťanství, judaismu a buddhismu. Texty jsou písemně zpracované přednášky Lubomíra Ondračky, Luboše Kropáčka, Tomáše Halíka, Milana Lyčky a Marka Zemánka, které byly předneseny na přednáškovém cyklu Cesty domů v Městské knihovně v Praze na přelomu roku 2009 a 2010.

Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti

Autoři: 

Ondračka, Lubomír – hinduismus

Kropáček, Luboš – islám

Halík, Tomáš – křesťanství

Lyčka, Milana – judaismus

Zemánek, Marek – buddhismus

Vazba: lepená

Formát: 210 x 150 mm

Počet stran: 116

Cena: 150 Kč

ISBN: 978-80-904516-3-6

Knihu Smrt a umírání v náboženských tradicích současnosti vydala nezisková organizace Cesta domů

O Cestě domů

Cesta domů je nezisková organizace, která poskytuje odbornou péči umírajícím lidem a jejich blízkým, kteří o ně pečují v domácím prostředí. Provozuje v Praze Domácí hospic a poskytuje odborné poradenství osobně, telefonicky i na internetu. Nabízí odlehčovací služby v domácnostech klientů, půjčuje zdravotní pomůcky, provozuje veřejnou paliativní knihovnu. Krom toho se věnuje ediční činnosti, provozuje informační portál Vzpomínky a dobročinný obchod. Více informací najdete na www.cestadomu.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt a umírání v náboženských tradicích současnosti

Ondračka, Lubomír - Kropáček, Luboš - Halík, Tomáš - Lyčka, Milana - Zemánek, Marek

Cesta domů, 2011

Napsat komentář