Pravidla aukcí v Klubu knihomolů

aukce
Kromě informací o knižních novinkách, pozvánek na literární akce, recenzí i dalších článků o knihách a literatuře, najdete v Klubu knihomolů také možnost krásné nové knihy získat. Pokud nemáte štěstí při soutěžení, máte šanci knihy vybojovat v aukcích, které pro vás rovněž pořádáme.

Všechny aukce v Klubu knihomolů se řídí níže uvedenými pravidly. Svým příhozem v kterékoli aukci stvrzujete, že jste se s těmito pravidly seznámili a zavazujete se je dodržovat.

 

Komu jsou aukce určeny

Do aukcí se mohou zapojit pouze registrovaní členové Klubu knihomolů starší 18 let. Nemáte-li u nás ještě svůj účet, můžete se kdykoli zaregistrovat. Občanství v ČR není podmínkou pro účast v aukci, uvedené ceny poštovného ovšem platí pouze pro případ zasílání knih na adresu v ČR.

 

Jak aukce probíhají

  • Aukce začínají na vyvolávací ceně, která ve většině případů nepřesahuje 50 % doporučené ceny dané knihy.
  • Na aktuální cenu v aukci lze přihodit pevně dané částky, které jsou v nabídce na stránce aukce. Minimální příhoz je stanoven v závislosti na doporučené ceně knihy.
  • Od 30. června 2016 lze přihazovat také s pomocí automatu. Více informací najdete v článku o automatickém přihazování.
  • Na stránce aukce se uvádí – název knihy v aukci, předpokládaný konec aukce, doporučená cena, aktuální cena v aukci, přezdívka posledního přihazujícího, stručné info o knize a odkaz na stránku s anotací. Návštěvníci webu mají k dispozici také náhled obálky knihy a přehled všech dosavadních příhozů v aukci.
  • Na začátku aukce je stanoven i konec aukce – ten je zpravidla stanoven na 20.00 cca 7–10 dní po začátku aukce.
  • Konec aukce se v závislosti na posledním příhozu posunuje tak, aby aukce byla ukončena 5 minut po posledním příhozu.
  • Je přísně zakázáno uměle navyšovat aukční cenu a přihazovat do výše, kterou není účastník aukce ochoten uhradit. Taktéž je přísně zakázáno přihazovat sám na sebe se zjevným úmyslem o zmaření aukce.

 

Předání vydražených knih

  • Po skončení aukce bude její výherce do deseti pracovních dní kontaktován na email, který uvedl při registraci, a bude mu oznámeno číslo variabilního symbolu, pod kterým uhradí cenu, za kterou vydražil danou knihu, a případný poplatek za poštovné a balné. Číslo účtu pro zaslání platby je 2401233306/2010 (Fio banka).
  • Platbu je třeba uhradit do 10 dnů od zaslání informací o platbě.
  • Vydražená kniha bude výherci aukce zaslána do 10 dnů od uhrazení poplatku.
  • Výherce aukce může za účelem sloučení do jedné zásilky požádat o uložení vydražené knihy u pořadatele aukce po dobu maximálně jednoho měsíce. Po uplynutí jednoho měsíce od ukončení aukce první knihy v plánované zásilce budou všechny vydražené knihy odeslány na adresu dražitele.
  • Každou vydraženou knihu je vždy třeba zaplatit do 10 dnů od zaslání emailu s informacemi o platbě, a to i v případě, že bude součástí společné zásilky.

 

Poštovné a balné

Vydražené knihy lze předat osobně, nebo zvolit zaslání prostřednictvím tří dopravců: České pošty, Balíkovny nebo Zásilkovny.

Osobní předání

  • Výherce může využít osobního odběru v Brně a dalších městech (aktuální seznam viz odkazovaný článek). V tomto případě na mail s informacemi o platbě musí odpovědět, že má zájem tuto službu využít, jinak se předpokládá zaslání poštou. Cena při využití osobního předání je 0 Kč.

Zaslání prostřednictvím Zásilkovny

  • Další možností je zaslání knih prostřednictvím Zásilkovny. Platí se jednotné poštovné a balné 90 Kč až do výše 5 kg za balík (včetně obalových materiálů). Seznam poboček najdete v odkazovaném článku.

Zaslání prostřednictvím České pošty

Vzhledem k dalšímu zdražení od 1. července 2023 dochází k úpravě cen. Bude rozhodovat hmotnost, tloušťka knihy a nově také délka nejdelší strany balíku.

  • Základní poštovné při zaslání jedné knihy činí 85 Kč, u zásilky těžší než 1 kg 90 Kč
  • U knihy, jejíž tloušťka vč. obalových materiálů přesáhne limit 5 cm, činí poštovné a balné 95 Kč, u knih velkých formátů s délkou strany od 35 cm do 50 cm 115 Kč 
  • Poštovné a balné při zaslání dvou a více knih činí 95 , nepřesáhne-li hmotnost limit 2 kg vč. obalových materiálů.

 

Zaslání na pobočku Balíkovny

Česká pošta nově nabízí službu Balíkovna. Platí se jednotné poštovné a balné 70 Kč do celkové hmotnosti balíku 10 kg. Mapu poboček najdete na webu Balíkovny. A podrobnější informace najdete v našem článku.

 

 Ostatní pravidla aukcí

  • Předmětem aukcí jsou výtisky knih propagovaných v Klubu knihomolů. Jedná se o nové knihy, ne recenzní výtisky. (Pokud dojde k poškození při přepravě do redakce KK, bude na to u příslušné aukce knihy upozorněno.) U audioknih jde o fyzická CD.
  • Pořadatel aukce neručí za škody vzniklé při přepravě. (Knihy balíme tak, aby byly ochráněny před poškozením při dopravě, jako jsou např. otlučené rohy, i proti dešti.)
  • Za zásilku, která se vrátí jako nedoručená, bude adresátovi vyplacena zpět cena zaslaného zboží bez poplatku za poštovné a balné. Zásilku lze zaslat znovu pouze poté, co adresát znovu uhradí poplatek za poštovné a balné. Je-li cena poštovného vyšší než 85 Kč (resp. 95 Kč), musí příjemce uhradit poštovné v plné výši.
  • Pokud dražitel knihu nezaplatí v termínu, bude mu zaslán mail s urgencí. Pokud ani na tento mail nezareaguje, ztrácí na knihu nárok.
  • Přehled všech aktuálních aukcí je zveřejněn pod záložkou AUKCE v horním menu.
Doporučení:
Share

Pravidla aukcí v Klubu knihomolů - DISKUZE

Počet reakcí: 73
  1. LaS napsal:

    Když mám zájem o nevydraženou knihu (nebylo během termínu přihozeno nikým), jak mám postupovat? V Pravidlech aukce jsem informaci nenašel. Děkuji.

  2. jirka68 napsal:

    Dobrý den kniha Válečná technika od oštěpu po stíhačku mi dnes došla v pořádku i když kniha vypadá velmi pěkně, překonám se a začnu ji číst až před silvestrem jako kniha o zbraních a pod. se četba z touto tématikou v tu dobu zrovna hodí za knihu děkuji s pozdravem Ryšavý Jiří

  3. jitvav napsal:

    Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné někde vidět historii aukcí. Zúčastnila jsem se aukce na knihu Edith Piaf, která skončila cca před týdnem a nevím, jestli jsem uspěla nebo ne. Děkuji za odpověď

  4. Aord napsal:

    Také prosím o zaslání informačního mailu při přehozu. Děkuji, F.

  5. milcal52 milcal52 napsal:

    Dobrý den, chci Vám poděkovat za rychlé zaslání vydražených knížek, zvlášť o Dicka Francise jsem moc stála a po velkém boji se mi aukci podařilo vyhrát.

  6. ozon napsal:

    Dobrý den ,
    vydražila jsem knihu Kam za vínem .. a zatím mi nepřišlo žádné sdělení ? Děkuji

    • Markéta Markéta napsal:

      Dobrý den, informace k vydraženým knihám posíláme, ačkoli je v pravidlech uvedeno do 5 pracovních dnů, většinou druhý pracovní den po skončení aukce – blíží se Vánoce, tak aby lidé měli dárky včas doma. I Vám jsem posílala info mail včera, tj. ani ne 24 hodin po skončení aukce. Je mi záhadou, proč Vám nepřišel (neskončil náhodou ve spamu?), pošlu ho znovu a prosím o potvrzení, že jste jej tentokrát dostala. Děkuji. Hezký den.

  7. Yty napsal:

    Balíček došel opravdu velmi rychle, děkuji a příště zase ;)

  8. Ricchie Ricchie napsal:

    To krausis: Díky za dobrodružnou aukci a gratuluji. Už musím šetřit zase na nějaké další knihy :-)

  9. vercadole vercadole napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych Vám moc poděkovat za včerejší předání knih!:) Vše proběhlo v pořádku a rychle (jak jsem potřebovala). A hlavně, knihy jsou nádherné.:) Ještě jednou děkuji:)

  10. Lilu napsal:

    Dobrý den,
    jak dlouho trvá než se zašle email s infem po vyhrání aukce?? Aukce se musí zaplatit do 10ti dnů ale mě zatím žádný email nedošel a už je to asi 3dny:-(
    díky za brzskou odpověd

    • JanaSop napsal:

      V pravidlech aukcí je napsáno, že platbu je třeba uhradit do deseti dnů, ale pozor, do deseti dnů od zaslání informací o platbě! Pokud Vám informace o platbě ještě nepřišla, nemusíte mít strach zo toho, že už uběhly tři dny.

      • Lilu napsal:

        Bohužel mne to čekání celkem dost odradilo,a asi budu hodně dlouho váhat zda si tu ještě něco koupím přes Vaší aukci. Na tomhle by jste měli zapracovat. Co si pročítám komentáře už to řešíte od roku 2012??
        Člevěk se těší na knihu chce jí zaplatit, aby dorazila co nejdříve ale kde nic tu nic…..

      • JanaSop napsal:

        Chápu Vás, ale v pravidlech aukcí mají napsáno, že informaci posílají do pěti dnů. Pokud jste pravidla, která jsou uvedena nad těmito komentáři četla, neměla byste být překvapená.

      • Markéta Markéta napsal:

        Dobrý den, děkuji JaněSop za informaci. Informace zasíláme do 5 pracovních dnů a o uhrazení platby žádáme do 10 dnů od zaslání info mailu.
        Vím, že z komentářů může na první pohled vyplývat, že informace jsou zasílány opožděně. Ve velké většině případů tomu však není. Informace se snažíme dražitelům posílat co nejdříve, stejně jako vydražené knihy. Máme nemálo spokojených dražitelů, jen většinou svá slova píší do mailů, ne do komentářů. Doufám, že Vás tato menší nepříjemnost neodradí. Hezký den.

  11. screamon napsal:

    Dobrý den,

    2.9. jsem vyhrála knihu Nespoutaná a stále mi nepřišly žádné platební údaje. Prosím o jejich zaslání.

    Děkuji!

  12. Dandy1966 Dandy1966 napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jak je to s upozorňováním na vyhrané aukce. 23. 7. jsem v aukci získal knihu Vlčí pramen, podle pravidel mi měly na mail přijít informace o platbě, ale do dneška jsem nic nedostal.

    • Markéta Markéta napsal:

      Dobrý den, v důsledku technické závady na straně našeho poskytovatele hostingu došlo k několika výpadkům www i smtp serveru. Některé maily tak vůbec nebyly odeslány. Problém intenzivně řešíme. Info mail k vydražené knize Vám ještě dnes pošlu, snad dorazí v pořádku. Omlouvám se za vzniklou nepříjemnost. Pěkný den.

  13. Hunger Games Hunger Games napsal:

    Dobrý den, kdy mi přijde E-mail po vyhrané aukci? Minulý týden jsem vyhrála dvě aukce a žádný E-mail mi nepřišel..

  14. ozon napsal:

    nemohu se zbavit dojmu ,že někteří Harpagoni by v aukci nejraději vyžrali všechno …

    • Markéta Markéta napsal:

      ozon, poslední komentář jsem smazala, protože dle mého už byl příliš silný a nenávistný. V pravidlech aukcí není žádné omezení, které by říkalo, kolik si kdo smí měsíčně vydražit knih; nikdo tady tudíž nedělá nic špatného. Příhozů u aukcí není mnoho a cenu knihy nijak závratně nezvyšují; stále platí, že u nás má každý možnost získat knihu levněji než v běžné obchodní síti. Námitky se dají vyjádřit i mírněji, a třeba i konstruktivněji – pak jsou vítány.

  15. Ricchie Ricchie napsal:

    Dobrý den,

    rád bych poprosil o bližší info k platbě za knížku, kterou jsem získal v aukci (Žena prchá před zprávou). Nerad bych, aby mi utekla :-) Děkuji

Napsat komentář