Pravidla aukcí v Klubu knihomolů

aukce
Kromě informací o knižních novinkách, pozvánek na literární akce, recenzí i dalších článků o knihách a literatuře, najdete v Klubu knihomolů také možnost krásné nové knihy získat. Pokud nemáte štěstí při soutěžení, máte šanci knihy vybojovat v aukcích, které pro vás rovněž pořádáme.

Všechny aukce v Klubu knihomolů se řídí níže uvedenými pravidly. Svým příhozem v kterékoli aukci stvrzujete, že jste se s těmito pravidly seznámili a zavazujete se je dodržovat.

 

Komu jsou aukce určeny

Do aukcí se mohou zapojit pouze registrovaní členové Klubu knihomolů starší 18 let. Nemáte-li u nás ještě svůj účet, můžete se kdykoli zaregistrovat. Občanství v ČR není podmínkou pro účast v aukci, uvedené ceny poštovného ovšem platí pouze pro případ zasílání knih na adresu v ČR.

 

Jak aukce probíhají

  • Aukce začínají na vyvolávací ceně, která ve většině případů nepřesahuje 50 % doporučené ceny dané knihy.
  • Na aktuální cenu v aukci lze přihodit pevně dané částky, které jsou v nabídce na stránce aukce. Minimální příhoz je stanoven v závislosti na doporučené ceně knihy.
  • Od 30. června 2016 lze přihazovat také s pomocí automatu. Více informací najdete v článku o automatickém přihazování.
  • Na stránce aukce se uvádí – název knihy v aukci, předpokládaný konec aukce, doporučená cena, aktuální cena v aukci, přezdívka posledního přihazujícího, stručné info o knize a odkaz na stránku s anotací. Návštěvníci webu mají k dispozici také náhled obálky knihy a přehled všech dosavadních příhozů v aukci.
  • Na začátku aukce je stanoven i konec aukce – ten je zpravidla stanoven na 20.00 cca 7–10 dní po začátku aukce.
  • Konec aukce se v závislosti na posledním příhozu posunuje tak, aby aukce byla ukončena 5 minut po posledním příhozu.
  • Je přísně zakázáno uměle navyšovat aukční cenu a přihazovat do výše, kterou není účastník aukce ochoten uhradit. Taktéž je přísně zakázáno přihazovat sám na sebe se zjevným úmyslem o zmaření aukce.

 

Předání vydražených knih

  • Po skončení aukce bude její výherce do deseti pracovních dní kontaktován na email, který uvedl při registraci, a bude mu oznámeno číslo variabilního symbolu, pod kterým uhradí cenu, za kterou vydražil danou knihu, a případný poplatek za poštovné a balné. Číslo účtu pro zaslání platby je 2401233306/2010 (Fio banka).
  • Platbu je třeba uhradit do 10 dnů od zaslání informací o platbě.
  • Vydražená kniha bude výherci aukce zaslána do 10 dnů od uhrazení poplatku.
  • Výherce aukce může za účelem sloučení do jedné zásilky požádat o uložení vydražené knihy u pořadatele aukce po dobu maximálně jednoho měsíce. Po uplynutí jednoho měsíce od ukončení aukce první knihy v plánované zásilce budou všechny vydražené knihy odeslány na adresu dražitele.
  • Každou vydraženou knihu je vždy třeba zaplatit do 10 dnů od zaslání emailu s informacemi o platbě, a to i v případě, že bude součástí společné zásilky.

 

Poštovné a balné

Vydražené knihy lze předat osobně, nebo zvolit zaslání prostřednictvím tří dopravců: České pošty, Balíkovny nebo Zásilkovny.

Osobní předání

  • Výherce může využít osobního odběru v Brně a dalších městech (aktuální seznam viz odkazovaný článek). V tomto případě na mail s informacemi o platbě musí odpovědět, že má zájem tuto službu využít, jinak se předpokládá zaslání poštou. Cena při využití osobního předání je 0 Kč.

Zaslání prostřednictvím Zásilkovny

  • Další možností je zaslání knih prostřednictvím Zásilkovny. Platí se jednotné poštovné a balné 90 Kč až do výše 5 kg za balík (včetně obalových materiálů). Seznam poboček najdete v odkazovaném článku.

Zaslání prostřednictvím České pošty

Vzhledem k dalšímu zdražení od 1. července 2023 dochází k úpravě cen. Bude rozhodovat hmotnost, tloušťka knihy a nově také délka nejdelší strany balíku.

  • Základní poštovné při zaslání jedné knihy činí 85 Kč, u zásilky těžší než 1 kg 90 Kč
  • U knihy, jejíž tloušťka vč. obalových materiálů přesáhne limit 5 cm, činí poštovné a balné 95 Kč, u knih velkých formátů s délkou strany od 35 cm do 50 cm 115 Kč 
  • Poštovné a balné při zaslání dvou a více knih činí 95 , nepřesáhne-li hmotnost limit 2 kg vč. obalových materiálů.

 

Zaslání na pobočku Balíkovny

Česká pošta nově nabízí službu Balíkovna. Platí se jednotné poštovné a balné 70 Kč do celkové hmotnosti balíku 10 kg. Mapu poboček najdete na webu Balíkovny. A podrobnější informace najdete v našem článku.

 

 Ostatní pravidla aukcí

  • Předmětem aukcí jsou výtisky knih propagovaných v Klubu knihomolů. Jedná se o nové knihy, ne recenzní výtisky. (Pokud dojde k poškození při přepravě do redakce KK, bude na to u příslušné aukce knihy upozorněno.) U audioknih jde o fyzická CD.
  • Pořadatel aukce neručí za škody vzniklé při přepravě. (Knihy balíme tak, aby byly ochráněny před poškozením při dopravě, jako jsou např. otlučené rohy, i proti dešti.)
  • Za zásilku, která se vrátí jako nedoručená, bude adresátovi vyplacena zpět cena zaslaného zboží bez poplatku za poštovné a balné. Zásilku lze zaslat znovu pouze poté, co adresát znovu uhradí poplatek za poštovné a balné. Je-li cena poštovného vyšší než 85 Kč (resp. 95 Kč), musí příjemce uhradit poštovné v plné výši.
  • Pokud dražitel knihu nezaplatí v termínu, bude mu zaslán mail s urgencí. Pokud ani na tento mail nezareaguje, ztrácí na knihu nárok.
  • Přehled všech aktuálních aukcí je zveřejněn pod záložkou AUKCE v horním menu.
Doporučení:
Share

Pravidla aukcí v Klubu knihomolů - DISKUZE

Počet reakcí: 73
  1. Kamil Kamil napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se jen zeptat, zda neplánujete nebo zda Vám nakladatelství Host neposlal do aukce knihu Vývoj vlastních jmen osobních v českých zemích v letech 1000–2010. Byl bych moc šťastný, kdyby se kniha objevila ve Vašich aukcích. Bylo by to možné, nebo jste závislý na tom, co pošle nakladatelství.?
    Děkuji za odpověď.

    • Markéta Markéta napsal:

      Dobrý den, Kamile, s každým nakladatelstvím máme nastavenu spolupráci individuálně. Co se týče Vámi zmiňované knihy, měli bychom ji na našich stránkách představit. Sledujte články s tipy, jakmile se v některém z nich objeví, bude kniha do pár dnů od vydání článku v aukci. Hezký den :)

  2. adnov napsal:

    dobrý den.
    vydražila jsem knihu již před týdnem (líza a pupík v africe) a stále mi nepřišly na meil info o platbe.
    doufam jen, ze jsem si tedy omylem ten meil nesmazala.
    děkuji za odpoved

  3. Kamil Kamil napsal:

    Dobrý den,
    neplánujete dát do aukce knihu Cesta růžového trojúhelníku od R. Brázdy a J.-L. Schwab?
    Děkuji za odpověď.

  4. Matyska28 Matyska28 napsal:

    Ahojky, děkuji moc za odpovědi.
    Nechám knížku v úschově a budu dražit dále.
    U té knížky za 22,-Kč bylo vtipné, že po sečtení s poštovným stála stejně, jako normálně :-)
    Mějte se fajn:-)

  5. Matyska28 Matyska28 napsal:

    Dobrý den,
    taky mi přijde divné, že platím 50,-Kč za mini knížečku, která je asi tak formátu A5, takže větší obálka. Chtěla jsem si v aukci zahrát o knížku za 22,-Kč pro děti, ale po přičtení 50,-Kč by mě stála stejně jako původní cena…
    Mějte se fajn.
    Matyska

    • JaPa JaPa napsal:

      Možná poštovné u malé knížečky přijde dráž, ale naopak u větších je 50 Kč málo. Standartní poštovné a balné!! je kolem 100 Kč, takže nejen, že koupíte knížku levně, ale i doručení je podle mě za „pakatel“ a je dobré zkusit více aukcí a nechat si poslat všechny najednou.

    • Markéta Markéta napsal:

      Matysko, je to tak, jak píše JaPa. Aukce většinou začínají na 1/4 ceny, takže pokud kniha v aukci stojí 22 Kč, i s poštovným vás to vyjde levněji. U větších či objemnějších knih nezřídka doplácíme ze svého, protože poštovné stojí více, než dražitelé zaplatí. Je těžké stanovit pravidla tak, aby vyhovovala všem v tolika různých situacích. A s odesláním knih lze počkat. Dívala jsem se, že jste včera vydražila knihu, takže nyní by Vás ta dětská kniha vyšla mnohem lépe, když v balíčku bude víc než jedna kniha. Poštovné by bylo dohromady 60 Kč, tj. na jednu knihu by připadlo pomyslných 30 Kč. A s každou další vydraženou knihou to pro Vás bude výhodnější a výhodnější. Při pěti knihách se k částce, za niž knihu vydražíte, přidává jen 12 Kč na poštovném, takže úspora v porovnání s koupí v klasickém obchodě je ještě výraznější. ;)

  6. veam veam napsal:

    Hezký den..na vaše stránky chodím už delší dobu..aukci zkouším až teď..chtěla bych se zeptat když vyhraji více knih,tak kde napíšu,že chci je poslat pak najednou?

  7. lulka napsal:

    Kde nájdem ukončené aukce? Včera som to našla a dnes neviem. Ďakujem.

  8. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    Tak to je dobrá zpráva, do těch 5 cm se ve většině případů vejdem. Takže odvolávám navýšení a vracím se na původních 50 Kč paušálně. Při 2-5 knihách v zásilce s příplatkem 10 Kč (případně pořešíme individuálně).
    Lien, děkuju za upozornění :-)

  9. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    Lien, co jsem se pídila na webu ČP i na naší pobočce, tak se všechny doporučené balíčky do 2 kg zdražily o 10 Kč. Proto jsem navýšila i tu částku na poštovné.

    Teď koukám znovu do ceníku a děkuju za upozornění – když to bude do 5 cm (což se 1 knížka většinou vejde), tak to vlastně můžu poslat jen jako doporučenou zásilku – je to tak? Tím pádem je poštovné o poznání nižší. Jestli je to tak, moc se omlouvám a zase se vracím k původním 50 Kč paušálně a 10 Kč příplatek pro 2-5 knih v balíčku.

  10. Lien napsal:

    Ale to je přeci nějak moc, pokud je balíček do 5 cm, k žádnému zdražení nedošlo, tak nevím, co když vyhraju jednu knížku, bude poštovné 60 Kč nebo méně? Nebo je to prostě paušální částka na jakékoliv množství knih?

  11. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    „Díky“ novinkám u České pošty bohužel musíme zvýšit cenu poštovného na 60 Kč.

    alenam – připisuji na seznam úprav a pokusím se k tomu co nejdříve propracovat.

  12. alenam napsal:

    To je celkem dobrý nápad. Určitě by se to hodilo.

  13. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    Ještě mě napadlo – měli byste zájem, aby vám v případě, že někdo přihodí na váš příhoz, přišlo upozornění emailem?

Napsat komentář