Jak se rodil zázrak v USA

obama
Je jasné, že mu nikdo neupře jeho prvenství. Stal se prvním prezidentem Spojených států amerických s tmavou barvou pleti. V listopadu loňského roku svůj triumf dokonce pojistil zvolením do druhého funkčního období.

Ano, řeč je o Baracku Obamovi. Na celém světě asi není již nikdo, kdo by toto jméno neznal. Jeho skutečnou roli jistě vyhodnotí čas. Jak ale bylo pro něj těžké projít martiriem primárek v Demokratické straně, aby vůbec mohl kandidovat na prezidentskou funkci, můžeme zjistit až dnes. Svojí knihou s názvem Barack Obama – Pokus o nemožné se o to zasloužil politický komentátor a spisovatel John K. Wilson. Dříve než tušil, jak vlastně první kandidatura Baracka Obamy dopadne, pečlivě ji mapoval a zachycoval ve svých komentářích. Protože i v našich středoevropských šířkách sledujeme se zájmem vývoj na americké politické scéně, kniha otázek a odpovědí vyšla v českém překladu poprvé již v roce 2008 v nakladatelství Computer Press a o dva roky později se dočkala druhého vydání v nakladatelství BIZBOOKS.

Jonh K. Wilson se podrobně zabýval vším, co protivníci Baracku Obamovi vytýkali a nezřídka je usvědčuje z falešných výroků, nezakládajících se na pravdě. Pro českého čtenáře je až nepochopitelné, že ho někteří vinili z nedostatečného „černošství“. Ač je členem protestantské církve, vylovili z jeho dětství historku o tom, že byl veden k radikálnímu islamismu, o čemž má svědčit i jeho prostřední jméno Hussein. Nedostatek zkušeností a jeho mládí mělo být hlavním důvodem, proč na post prezidenta nedosáhne. To, že předchozí muži v tomto úřadě měli své skandály (Bill Clinton lhal o Monice Lewinské, George W. Busch započal válku v Iráku na vylhaném podkladě) stálo v přímém protikladu k tomu, jak se vyjadřoval v kampani Obama – netajil ani své experimenty s drogami při studiích ani svůj odpor k „hloupým“válkám. Ač všichni předpokládali, že taková upřímnost mu může jen uškodit, stal se pravý opak. Možná právě pravdivost Obamových slov i činů přesvědčila skeptickou mladou generaci, aby mu dala svůj hlas.

Z našeho hlediska je zajímavé, že neměl deklarovanou velkou podporu z řad afroamerického obyvatelstva – autor podrobně vysvětluje dosavadní rasismus v myslích lidí. V podstatě vztah bílého a barevného obyvatelstva dosud ovlivňují otrokářské kořeny společnosti. John K. Wilson mapuje výhrady pravice, levice i konzervativního křídla. Podle toho, co píše, Obamu podporovali lidé napříč politickým spektrem toužící po změně.

Celkově na mě kniha působí jako mocná obhajoba Baracka Obamy. Každé negativní nařčení autor usvědčí ze zaujatosti a povrchnosti a svými argumenty dokazuje pravý opak. Vše podkládá citacemi z Obamových knih či veřejných vystoupení, takže závěrečný seznam použité literatury je velmi obsáhlý (asi 20 stran). Vzhledem k tomu, že jde o politický rozbor osobnosti, nejde zrovna o lehkou odpočinkovou četbu. Přesto může zaujmout, protože ukazuje zákulisí politiky v USA, které je odlišné od toho našeho.

Mě osobně zaujaly Obamovy názory i způsob, jakým se snažil financovat svoji kandidaturu (bez použití peněz od lobbistů). Otázkou ovšem zůstává, jak to pak dopadlo po zvolení. Zda svoje sliby a záměry naplnil. To už ovšem v knize Barack Obama – Pokus o nemožné nenajdeme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBarack Obama
Pokus o nemožné

Wilson, John K.

Computer Press, 2008

Napsat komentář