Putování za českými památkami

tajemny_kun_AM
I historie může být dětem podaná zábavně a poutavě. Vydejte se s nimi za poznáním…

Česká a moravská historie je nesmírně zajímavá. A pokud je navíc propojena s pověstmi a legendami, pak jde o téma, které obohatí poznání každého z nás. Děti mají nyní skvělou možnost skloubit školní znalosti s vyprávěním více než poutavým. Česká spisovatelka, překladatelka a autorka televizních pořadů Martina Drijverová napsala publikaci, kterou věnovala právě historii. Kniha Tajemný kůň aneb cesta za českými památkami vyšla letos v nakladatelství Edika a je určena především pro větší děti, jež jejím prostřednictvím lépe poznají ty nejvýznamnější památky, které se v našich větších městech nalézají. Aby byla publikace zajímavější, autorka se rozhodla o beletristické zpracování. Do hlavní role postavila holčičku Unu, která v naší zemi hledá svého koně, který by ji odnesl zpátky ke hvězdám. A protože to tady nezná, v každém městě jí je k ruce přiřazen nějaký nový kamarád, který jí ho pomáhá hledat…

Prostřednictvím holčičky Uny děti navštíví hrady, kostely, zámky a uvidí ty nejimpozantnější památky, které by každý správný Čech měl znát. Jak už to tak bývá, ke všemu z historie se vztahují pověsti a legendy a ty si děti také vyslechnou. Ne ovšem jako suchopárné vysvětlivky z nějakých encyklopedií. Právě díky tomu, že je publikace pojata jako příběh, děti se velmi lehce přenesou v čase a prostřednictvím seznamování Uny s těmito památkami si pak daleko lépe dokážou představit nejen to, jak vypadají, ale především pochopí jejich význam v naší historii. A to byl nepochybně i hlavní cíl Martiny Drijverové.

Kniha je rozdělena na sedm kapitol, kdy každá z nich představí čtenáři jedno české město. Aby jeho jednotlivá místa nesplývala, následují ještě podkapitoly, které představují každou památku zvlášť. Díky holčičce Uně je vypravování psáno dětským jazykem tak, jak budou uvažovat i děti, jež si tuto knížku otevřou. Autorka v podstatě po celou dobu nechává mluvit výhradně Unu a její přátele, je zde tedy maximum dialogů. To se mi hodně líbilo a věřím, že právě tento fakt bude poutavý i pro čtenáře.

Navíc je celý titul doplněn krásnými ilustracemi Vojtěcha Otčenáška. Ten se nesnažil o co nejvěrohodnější zobrazení podoby památek. Zaměřil se spíše na postavu Uny jako dítěte, které se postaví před nějaký hrad na vysokém kopci a vidí něco úžasně velkého s nespočtem věží, jehož zajímá význam toho, na co se dívá. Právě dojem je v kresbách Vojtěcha Otčenáška tím, co nejvíce zaujme.

Publikace nabízí dětem originální zpracování naší historie, navíc velmi poutavě napsané. Věřím, že po přečtení většina z nich dostane chuť se na daná místa podívat. A to je rovněž další plus, protože poznávat na vlastní oči historii, podívat se na zajímavá a někdy i trochu tajemná místa, kterých je v naší republice celá řada, je zcela určitě lepší než vysedávání u počítače a prohlížení fotografií na internetu…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemný kůň aneb Cesta za českými památkami

Drijverová, Martina

Edika, 2012

Napsat komentář