Chytré středy: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby – Martin Škoda

škoda nevařit
Kniha mladého Martina Škody, českého Jamieho Olivera, je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se autor postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval, a také hudby. Přečtěte si dva ukázkové recepty.

Škoda, Martin - Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby


Zelňačka se šťouchanými brambory
4–5 porcí

The Prostitutes
Sunshine

Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.

Na polévku
— 2 větší cibule
— 80 g špeku (například JOB špek od Krahulíka)
— 1/2 pokrájené klobásky
— 1 lžíce sladké sušené papriky
— 1 lžíce sádla
— 400–500 g kyselého zelí v nálevu
— 2 bobkové listy
— několik kapek bílého vinného octa
— 1–2 lžíce hladké mouky
— několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
— kousek nakrájené chilli papričky
— 1/2 l vody
— špetka muškátového květu (popř. oříšku)
— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na brambory
— asi 8 středně velkých brambor
— 2 menší cibule
— cca 50 g másla
— hrst čerstvé hladkolisté petrželky
— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování
— 1/2 pokrájené klobásky
— zbytek hladkolisté petrželky

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Fajnová domácí pizza na čtyři způsoby
vždy jedna pizza

Beck
Loser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizza – základní recept na těsto (4 menší pláty)

Na těsto
— 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g semolinové)
— 21 g čerstvého droždí
— 250 ml vlažné vody
— 2 lžíce krupicového cukru
— 1 lžíce extra panenského olivového oleje
— špetka mořské soli

Pizza, pizza a ještě jednou pizza, ve světě spolu s těstovinami asi nejznámější italské jídlo (i když v Itálii dělají jen super jídla), které se však musí dobře udělat, aby svoji slávu obhájilo. Základem je hezky pružné těsto, na které vám teď vysvětlím základní recept. Ve 100 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem. Mouku vsypte do misky nebo na vál, uprostřed vytvořte důlek, kam budete lít vodu, a osolte. Vodu s rozpuštěným droždím a cukrem vlijte do připraveného důlku a postupně krouživými pohyby vidličkou zapracujte s moukou. Až se vám bude zdát, že již mouka vodu vstřebala, přilijte zbývající vodu a olej a v míchání pokračujte – začne se vám rýsovat jednotné těsto. V tu chvíli poprašte vál a rukama začněte těsto pořádně hníst, podle potřeby přidejte mouku a hlavně se přitom pořádně vyblbněte. Dejte tomu aspoň 10 minut, odměnou vám bude pružné, jemné těsto. To poprašte moukou, zakryjte suchou utěrkou a při pokojové teplotě nechte kynout aspoň 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vraťte na vál a rozdělte na kousky, z nichž vyválejte jednotlivé pláty těsta na pizzu. Ty pak položte na pruhy alobalu posypané trochou mouky a pokapané olejem, ozdobte a pečte zhruba 9 minut v troubě při 250 °C.

Na pizzu s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— několik lístků čerstvé bazalky
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s listovým špenátem a lososem
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— 100 g čerstvého lososa
— velká hrst listového špenátu (pokud máte i mangoldu)
— citronová šťáva (asi z 1/2 citronu)
— 20 ml smetany ke šlehání
— asi 1 lžíce extra panenského olivového oleje
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu se salámem a rozmarýnem
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— asi 12 koleček pikantnějšího salámu
— 3 snítky čerstvého rozmarýnu
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem
— hrst kerblíku (nebo rucoly)
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— hrst hrášku
— kousek chilli papričky
— 10 velkých kaparů
— 50 g nastrouhaného parmazánu
— 1–2 lžíce extra panenského olivového oleje

Pizza s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte natrhanou mozzarellu, a pokud chcete, tak i lístky bazalky (nebo je naaranžujte až na hotovou pizzu). Pečte asi 9 minut v troubě při 250 °C.

Pizza s listovým špenátem a lososem
Špenát nejdříve spařte a poté zchlaďte ve studené vodě, nebo pokud je mražený, nechte pomalu rozpustit na pánvi. Přebytečnou vodu vymačkejte. Plát těsta pokapejte olejem, přidejte špenát, několik kapek smetany, pokrájeného lososa, mozzarellu, vše pokapejte citronovou šťávou, dosolte a pizzu upečte stejně jako u předchozího receptu.

Pizza se salámem a rozmarýnem
Těsto potřete omáčkou, přidejte klobásku, rozmarýn, mozzarellu a upečte.

Pizza s kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem
Pruh těsta potřete rajčaty, ozdobte kapary, nasekanou chilli papričkou a hráškem, zakápněte olejem a posypte sýrem. V troubě předehřáté na 250 °C pečte asi 9 minut. Těsně před servírováním upečenou pizzu doplňte kerblíkem, který jste předem promíchali v misce s několika kapkami oleje.

Knihu Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby  vydalo nakladatelství Smart Press

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkoda nevařit
Kuchařka plná hudby

Škoda, Martin

Smart Press, 2012

Napsat komentář