Ukázka z knihy Tomáš Kozák: Sputnik a my

sputnik_bg
Autor knihy Sputnik a my se nebojí provokovat a s nadhledem se obouvá do témat, mezi které patří např. snobismus či iluze šťastného manželství. Přečtěte si ukázku z knihy.

Tomáš Kozák: Sputnik a my

Předmluva

Jaroslav Metelka, narozen v roce 1962, jeden z českých pa-tafyziků, student profesora Wilhelma Piecka, píšící poezii a krásnou literaturu pod pseudonymem Tomáš Kozák, je znám odborné veřejnosti zejména objevy v oblasti implan-tace nebuněčných jader a fyziognomické deviace implanto­vaných buněk.

Za hydrolýzu nekovových materiálů byl spolu s akade­mikem Ing. Josefem Marešem (nar. 1964) v roce 2009 ve Stockholmu vyznamenán cenou Haralda Wiesmanna. Tato nadace oběma přidělila fnanční částku 1,2 milionu euro, kterou darovali Evropské nadaci Maxmiliána Drába, je­hož univerzita poté rozšířila studia o obory, které nejsou zahrnuty v metafyzice.

Tato kniha – jak sám Tomáš Kozák říká – je souborem nedokončených knih, na které neměl čas nebo náladu. Pod­statou však zůstává, že v jednotlivých kapitolách nalézá­me dobře zadanou osnovu s mnohdy bravurně zakončenou myšlenkou, vždy opřenou o život sám. Proloženo úryvky SMS zpráv, které si vyměnil se svým v Německu žijícím přítelem a spolužákem ze základní školy Jiřím R., jenž si říká Sputnik, tvoří kniha celek, který přináší čtenáři nekomplikované komfortní čtení.

Kozákovou prvotinou byla kniha Zrnka soli, kterou v roce 2006 vydalo nakladatelství Delete v New Yorku.

 

Tato kniha nebyla nikdy přeložena ani vydána v Evropě. Sbírka poezie Navzdory dětským čtenářům vydaná Na­kladatelstvím Plot v Praze v roce 2009 zaujala nejen čte­náře, ale i kritiky. Po svém druhém dotisku vyšla s velkým úspěchem na Slovensku.

 

Spisovatel

Ve své podstatě jsem spisovatel. Každá z následujících esejí je odhadem pětisetstránkový román. Ne že bych je nechtěl dopisovat (aby to nyní nevypadalo, že jsou to jen rozepsané knihy na pár řádcích nebo že bych byl líný se s tolika stránkami psát), otrava to sice je, nikoliv však můj případ.

Mám dva vážnější důvody. První úzce souvisí s mou zálibou v četbě. Čtu román, celou dobu fandím hlavní­mu hrdinovi, abych se na poslední stránce dozvěděl, že si nakonec dotyčnou vzal. Pro jiné čtenáře to tedy navenek dopadlo dobře, ale můj hlavní hrdina? Tomu, jako žena­tému, jeho příběh teprve začíná… Já sám jsem třeba svým dětem pohádky nikdy nečetl až do konce. Když se ptaly, jak to dopadlo, řekl jsem: „blbě, vzali se.“

Druhým důvodem je čas. I jako spisovatel se musím uživit, a to mi psaní románů s takovými nebo podobný­mi konci nezaručí. Ten čas musím strávit v práci.

Existuje i třetí důvod. Mluvit o něm však nechci, snad jen náznakem: týká se plytkosti mých námětů a téměř stejné plytkosti myšlenek mých čtenářů.

Není jednoduché být spisovatelem.

 

Jirka

Mám kamaráda, co bydlí v Norimberku, znám se s ním již od dětství; narodil se v Praze, vedle Vltavy, jako já. Dopisuji si s ním. Tedy dopisuji – posíláme si sms zprá­vy, v podstatě si esemeskujeme. Jirka je taxikář, má zlatý srdce; všichni, kdo ho znají, o něm říkají, že je fajn a hrozně hodnej. Já osobně si mys­lím, že je to kretén, ale je to věc názoru.

Dopisovali jsme si i dřív, když se to ještě nesmělo, když mezi námi byla železná opona a veliký sociální rozdíl.

Teď už opona není, rozdíl zůstal, Jirka je sociálně slab­ší. Ekonomicky neutáhne bývalého východního Němce, budoucího západoněmeckého důchodce, řeckého pasáčka ovcí a nezaměstnaného Turka. Lidi jezdí taxíky čím dál tím míň, tak si Jirka na štafu čte, méně utrží a tím pádem dává státu menší daně a i jemu samotnému zbude méně. Někdy se ho ptám, jestli mu to nevadí, jestli není ze situace roztrpčený. Říká, že ne. Nemá prý ještě svůj euronázor. Říká jen, že ho to pěkně sere.

 

Srazy

Měli jsme sraz s devítiletkou po třiceti letech. Přišlo nás šestnáct; Karel, já a zbytek holky.

No, holky…

Dvě byly babičky, jedna třikrát rozvedená, samé fotky dětí, moc zábavné. Než jsme s Karlem odešli na panáka, ještě jsme se dozvěděli, že jedna spolužačka ho tam už šest let neměla, druhá má doma tři vibjátory (ráčkuje) a dalších asi tak sedm si neustále dává inzeráty do seznamek.Tenkrát na škole, když jsme chtěli my, to si ji každá hlí­dala; teď jsou v prdeli, ptáky máme my a děláme s nimi drahoty.

Jednou jsem měl sraz s kámoši u Tygra. Jeden je Němec, druhý Chorvat, třetí Ukrajinec. Takové blbosti s fotkami nebo vibrátory neřešíme. Němec se mi omluvil za druhou světovou, já poděkoval Ukrajinci, že mě osvobodil, a pak jsem mu vynadal za osmašedesátý, a Chorvat se pomodlil k Titovi. Pak jsme jen pili pivo a normálně kecali.

Oba srazy měly jeden společný rys: když jsme zaplatili, jeli jsme každý domů, do svého, ať už do chalupy nebo státu. Takhle si normální lidi, chlapi s pivem nebo ženské s vi­brátory, představují Evropu. Každý kus toho svého štěstíčka, nic společného.

Knihu Sputnik a my vydalo nakladatelství Plot

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSputnik a my

Kozák, Tomáš

Plot, 2012

Ukázka z knihy Tomáš Kozák: Sputnik a my - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Petr napsal:

    je někde možné sehnat autogram tohoto autora?? nebo jeho adresa kam bych si o něj mohl napsat. díky

Napsat komentář