Ukázka z knihy Otto Huřťák: Z popela

z popela
Čtrnáct rozdílných příběhů, čtrnáct obtížných osudů a bezvýchodných situací. Je možné povstat z popela? Přečtěte si ukázku.

Otto Huřťák: Z popela

Stařec a propast

Na kraji hustého lesa se bělal masivní žulový balvan. Na něm seděl starý havran a těšil se na teplý den. Nad vrcholky stromů se pohupoval mlžný opar, jímž se nesměle prodíraly paprsky vycházejícího slunce. Příroda ještě dospávala a vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by její klid mělo něco narušit. A přece. Mezi stromy se ozvalo nejprve tiché zapraskání větviček a poté šouravé kroky. Na travnatou planinu vystoupil prošedivělý stařec. Havran pokýval hlavou, jako kdyby toho člověka neviděl poprvé. Stařec si otřel pot z čela rukávem obnošeného kabátu, krátce se rozhlédl a vyrazil vpřed.

Radek se na kraji lesa objevil hned nato a ve vzdálenosti asi deseti kroků následoval shrbenou postavu. Opatrně našlapoval a upřeně přitom hleděl do země. Havran si dlouhým zobákem počechral peří na svém boku. V dálce se ozvalo přerušované houkání vlaku, který oba muže přivezl na zastávku za kopcem.

Stařec se prodral divokou travou posetou ostrůvky bodláčí a stanul až na samotném okraji lomu. Pomalu se otočil. Na jeho záda zívla hluboká propast. Radek se zastavil dva kroky před ním. Pozvedl hlavu. Jeho oči těkavě bloudily po okolí. Připadalo mu, že se ocitl v nějakém vymyšleném světě.

„Tak tady se to stalo?“ zeptal se.

„Přesně tady. To místo jsem ti přece podrobně popisoval.“

„Představoval jsem si to tu jinak.“

„Ztrácíš odvahu?“ pohlédl stařec Radkovi vyzývavě do očí.

„Je tady neuvěřitelně hezky,“ zašeptal Radek a uhnul jeho pohledu. Podíval sevzhůru, kde se jako divadelní opona vlnila tyrkysově modrá obloha.

Stařec jeho poslední slova vůbec nevnímal. Poodstoupil ještě o několik centimetrů, napřímil vyhublé tělo a zlehka, jakoby pod náhlým poryvem větru, se zakymácel. Pak promluvil ledovým hlasem:

„Konec řečí! Tak na co čekáš, strč do mě!“

Radek přistoupil ještě blíž ke starci a jako ve snu pozoroval svoji paži, jak se pomalu zvedá. Pak se zarazil. Pocítil osvěžující chladivý vánek, s nímž tančila vůně přicházejícího jara. Srdce se mu rozbušilo. Nad nízkými šípkovými keři na protější straně lomu se stále ještě chvěly krvavé ranní červánky. Ochromilo ho mučivé váhání.

Včera spolu dlouho do noci seděli v malém bytě v centru Prahy, kam za ním stařec přicestoval přes celou republiku. Po mnoha letech se odhodlal k tomu, aby Radka vypátral. Schůzku si domluvili telefonem během krátkého a velice zvláštního rozhovoru. Stařec za ním přijel proto, aby mu vyprávěl příběh starý několik desetiletí.

Štěstí jim tenkrát tu sychravou noc nepřálo. Ani trochu. Velitel tábora měl navíc náladu pod psa. Ráno vyvedl oba dopadené uprchlíky po rozbředlé cestě nahoru nad lom. U ústí propasti se zastavili. Oblohu zatáhly hrozivě černé mraky a nedaleko nad ztemnělým lesem se zaklikatil blesk.

„Až na kraj, hajzlové. A pěkně dolů čumte,“ zařval velitel.

Oba zubožení muži se odevzdaně podívali na dno lomu. Jejich spoluvězni z té výšky vypadali jako mravenci. Někteří mozolnatýma, do krve sedřenýma rukama přenášeli těžké vápencové kameny, jiní tlačili naložené vozíky po úzké klikaté cestičce nahoru na plošinu s dopravníkem. Kápové byli rozmrzelí z vtíravého chladu, hřímali nadávky a neustále hrozili. Občas jen tak z rozmaru některého vězně nakopli do lýtka nebo udeřili obuškem po zádech.

„Tak ptáčkům se zachtělo pláchnout,“ ušklíbl se velitel a tvář mu potemněla zlověstnými stíny.

„No jo, každej správnej ptáček ale umí lítat. Umíte lítat, vy kulakský svině?“ vyštěkl a olízl si popraskané masité rty.

Oba vězni mlčeli. Po každodenních útrapách a ponižování už nebyli schopni vnímat ani svůj vlastní strach.

„To je kurva zatraceně dobrej nápad,“ uchechtl se velitel. „Jeden z vás se dneska naučí lítat. A můžete si vybrat kterej. Sem dobrák. Cha.“

Z náprsní kapsy vojenského pláště vytáhl malou lahvičku. Dvakrát si z ní loknul. Poté si odříhnul a přistoupil ke staršímu muži. K zátylku mu přiložil pistoli. „No tak, vraž do něj,“ kývnul hlavou směrem ke druhému vězni. “Zachráníš se. Budeš žít, šmejde.“

Vězeň zatnul zuby a stál nehybně, jako by zkameněl.

„A co ty?“ obrátil velitel zbraň na spánek mladšího vězně. „Taky seš hrdina? Prdlajs, třeseš se jak ratlík.“

Velitel si odplivl a poodstoupil. „Jste voba hovna,“ zadrmolil a ve studeném větru si s obtížemi zapálil cigaretu. Spokojeně vyfoukl dým a koženou rukavicí pohladil zvlhlou hlaveň pistole.

„Tak poslouchejte dobře, ptáčkové. Dám vám dvě minuty. Jestli do tý doby jeden z vás neshodí druhýho, bude pif paf a poletíte voba. Jako havrani. A pak si v klidu sepíšu hlášeníčko – zastřeleni na útěku…“

Oba vězni zarytě mlčeli. Sadistického velitele všichni vězni v táboře moc dobře znali. Věděli, že pravidla svých morbidních hrátek pokaždé dodrží. Bylo jim to naprosto jasné – jeden z nich dneska nemá šanci.

„Strč do mě, zbejvá ti půl roku. Máš život před sebou,“ zašeptal starší vězeň.

„To nemůžu.“

„Dělej, skoncujeme to. Já jsem tady sotva měsíc a během patnácti let v tomhle pekle stejně zhebnu.“

„Nedokážu to!“

Nad lomem se prohnal mrazivý závan vlhkého větru. Oba vězni se otřásli zimou.

„Poslední dobou si zastřílím akorát na zajíce támhle v lese. A to je hovno sranda,“ slyšeli přiopilý chrapot velitele.

„Tak mě shoď, sakra. Máš rodinu, doma se na tebe těší dcera se synem. Na mě nikdo nečeká,“ přesvědčoval znovu starší vězeň.

„Ale vyprávěl jsi mně o svojí přítelkyni…“

„Jo, to jo. Ale tu už jsem, myslím, ztratil. A jsem starej, bez dětí. Vím, že jsem prohrál.“

Za svými zády zaslechli výhružné cvaknutí – velitel odjistil pistoli. „Ještě půl minuty,“ zasípal a límec pláště si povytáhl vysoko ke krku.

„Doprdele,“ procedil mezi zuby mladší vězeň a vztáhl ruku směrem ke kamarádovi. Pohyb své ruky přitom nevěřícně sledoval. Působila na něho jako fantom,jako by ji ovládal někdo jiný – nějaké jeho horší já, o jehož existenci neměl doposud nejmenší ponětí. Zdvihl svůj pohled k nebi. Vzápětí ho oslepil sytě rudý blesk.

„Deset, devět, …“ odpočítával velitel.

Dotkl se šíje staršího vězně a celý se roztřásl. Do tváře se mu rozbušily kapky kyselého deště, který se spustil jako osudové znamení. Vlastně má pravdu, nikdo na něj nečeká, je ztracenej,prolétlo mu hlavou.

„Dva, jedna, …“ rezonovalo mu v uších.

Uslyšel tiché sklouznutí. Starší vězeň padal do propasti bez jediného hlesu. Vzápětíse z nebe ozvalo hrozivé zaburácení hromu.

Sluneční kotouč se vyhoupl nad obzor a Radka začaly z jeho ostrých paprsků pálit oči. Položil ruku na starcovo rameno a znehybněl.

„Neměl jste mi to vyprávět. Svoje tajemství jste si měl vzít do hrobu. Bylo by to pro všechny lepší.“

„Ty nevíš, chlapče, co je to za muka, když hryže svědomí. Den co den, dlouhá léta. Musel jsem tě najít a vyzpovídat se z té noční můry. A ty jsi včera můj návrh přijal. Tak nezapomeň, proč jsme tady.“

„Když já o něm vlastně moc nevím. Jenom něco málo z vyprávění…“ řekl zamyšleně Radek.

„Buď jak buď, teď máš šanci ho pomstít.“

„Ale říkal jste, že jste se ho sotva dotkl.“

„Nevím, chlapče, možná jsem i trochu přitlačil.“

„Třeba jen uklouzl, vždyť jste líčil, jaká byla tehdy slota.“

„Nevím, sakra. Tak už dělej.“

Radkovu prázdnotu náhle zaplnilo nové prazvláštní rozpoložení. Jako kdyby do něj vstoupila okolní příroda a možná i kousek přilehlého vesmíru, který se rozprostíral vysoko nad drobounkými obláčky.

„Bože, je tady tak nádherně,“ zašeptal.

„Nekecej a šťouchni do mě. Je to snadný. Vysvobodíš mě. Vyprávěl jsem ti přece, že takhle jsem tu stál snad už stokrát. Sám jsem nikdy nenašel dostatek odvahy. A ty jediný máš právo…“

Radek dál spočíval dlaní na starcově rameni. Jeho zrak vyhýbavě bloudil po protější stěně lomu, kterou dusil bujný svlačcový porost. Nakonec se zadíval napravo, kde se ve vzdálenosti několika desítek metrů krčila polorozpadlá chatrč. Podle popisu to musela být ona. Bývalá strážní budka na vstupu do pracovního tábora. V mysli se mu začal odvíjet jiný příběh. Jako malý kluk ho doma vyslechl mnohokrát, ale teprve nyní mu plně porozuměl. Musel se odehrát týden či dva po oné tragické události.

U budky tehdy přešlapovala mladá žena v širokém teplém kabátě. Naklonila se do okénka a netrpělivě čekala na odpověď.

„To nepůjde, o návštěvu musíte žádat přes kancelář,“ zavrčel hlas tlustého strážného.

„Ale já mu nutně musím něco říct. Je to strašně důležité…“

„Povídám zmizte, tady nemáte co dělat.“

„Znáte ho alespoň? Přišel sem teprve nedávno. Říká vám to jméno něco?“ nedala se odbýt žena.

Vysoký hubený strážník v pozadí dosud jen netečně naslouchal. Nyní se sklonil ke svému kolegovi a něco mu pošeptal do ucha.

„Aha, tak to na beton nepůjde, madam. Von to má za sebou,“ řekl tlusťoch, otřel si zpocené čelo a s chutí se zakousl do silného krajíce chleba namazaného sádlem.

Žena strnula, nemohla ta slova pochopit.

„Nehoda, paninko. Nebyl zkrátka dost vopatrnej,“ dodal druhý strážný.

Mladá žena ještě několik sekund nehybně stála a pak se jako ve zpomaleném filmu sesula na rozbahněnou cestu. Při pádu si pažemi objala břicho.

Radkovi se rozechvěla brada. Prudce odvrátil pohled od chátrajícího svědka té události. Když před deseti lety jeho matka předčasně zemřela, ztrápená životními útrapami, myslel si, že nastala nejtěžší zkouška v jeho životě. Teď věděl, jak moc se mýlil. Uvědomil si, že tíha rozhodování může být stokrát bolestnější než všechny rány osudu dohromady. S velkým přemáháním se snažil dívat nad hlavu starce, přímo do žhnoucího slunce. Trýznil svoje oči žárem a nechal jimi do své rozhárané duše proudit ryzí energii očistné přírody. Nakonec to dokázal. Rozhodl se.

„Ne, pane, jdeme pryč,“ prohlásil a podlehlnesnesitelnému přetlaku pod očními víčky.

„Myslím, že táta by to tak chtěl. Určitě by to tak chtěl. Odpouštím vám za něho.“

Spustil ruku ze starcova ramene a dlaní si setřel slzy.

„My dva se už nikdy neuvidíme,“ dodal Radek. Obrátil se a s úlevou odkráčel zpátky k lesu. Krásně, jak je tu všude krásně, linulo se mu hlavou.

Osamělý stařec stál na pokraji propasti ještě dlouhé minuty a teprve pronikavé krákorání ho probralo z vytržení. „Díkybohu,“ zašeptal a vydal se na cestu. Havran pozoroval známou kývající se postavu, jak se pomalu vzdalovala, až ji nakonec pohltily třpytivé smrky. Starce už nikdy víckrát u starého lomu nespatřil.
Knihu Z popela vydal autor vlastním nákladem v produkci nakladatelství Dokořán.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ popela

Huřťák, Otto

Dokořán, 2012

Napsat komentář