Připravte si kompletní japonské menu doma!

sushi
Víte, co si představit pod slovy jako nakaochi, uramaki či sriracha? Chtěli byste nahlédnout pod pokličku japonské kuchyně a něco si uvařit? Můžete, je to snadné!

V Pražském kulinářském institutu (zkráceně: Prakul) pořádají mnoho kurzů, na kterých učí zájemce vařit různé pochoutky – například tradiční japonský pokrm sushi. Pokud se i vy chcete naučit připravovat sushi a další japonské speciality, stačí si pořídit kuchařku Sushi – Doma krok za krokem. Na jejím vzniku se podílel nejen šéf Prakulu Roman Vaněk, ale i šéfkuchař Marek Hora, který je členem World Sushi Skill Institute a umístil se v první desítce v mezinárodní soutěži v umění přípravy sushi. Úvodní kapitolu o historii sushi pak napsal Zdeněk Ertl.

Na 88 stranách se seznámíte s historií sushi, jednotlivými surovinami i pečlivými návody a recepty.

Kuchařka je rozdělena do sedmi kapitol: Úvod, Japonské suroviny, Polévky, Saláty, Sushi & sashimi, Dezerty a Nápoje. Názvy kapitol najdete také v záhlaví sudých stránek, přičemž vždy je zvýrazněno, v jaké části se nacházíte, což usnadňuje orientaci v knize a rychlé vyhledávání potřebných informací.

Úvodní kapitola pojednává nejen o vzniku knihy, ale i o vývoji sushi a jeho krajových odlišnostech. A také se dozvíte, že sushi může být hnětené, ve tvaru rolky, stlačované či netvarované. Nechybí samozřejmě několik ukázkových fotografií jídel a jejich názvy.

K přípravě japonského menu potřebujete suroviny, u nichž člověk někdy ani neví, co si pod jejich cizím názvem představit. V orientaci pomůže kapitola Japonské suroviny. Najdete tu 17 očíslovaných základních potravin či dochucovadel včetně fotografií, a to jak v původním obalu, tak i rozbalené. Nechybí krátké popisky, co se pod japonským slovem skrývá, jak se daná věc vyrábí či k čemu se používá.

Poté již následují desítky stran receptů. V přehledu použitých surovin se vyskytují malá čísla v černém kolečku, která odkazují ke konkrétní surovině ve výše zmíněné kapitole. Vždy si tak můžete snadno dohledat potřebné informace k tomu, co budete při vaření potřebovat.

Postupy jsou psány jasně a srozumitelně. Doprovází je množství fotografií jak hotového pokrmu, tak i použitých surovin. Některé recepty doplňují rady a triky, které usnadní přípravu. Nejvíce ale zřejmě oceníte malé fotoreportáže. Snímek za snímkem vidíte, jak filetovat lososa či makrelu, jak připravit různé druhy rolek, jak sushi zabalit (a to včetně nákresů), jak blanšírovat, jak nakrájet tofu, … Díky těmto podrobným, názorným návodům nabudete pocitu, že připravit si sushi doma není až tak těžké, jak by se mohlo původně zdát.

Fotografie, umístěné na bílém podkladu, jsou ostré, reálné, žádné přehnané aranžování či hraní si s různou hloubkou ostrosti. Sushi – Doma krok za krokem je přehledná a do detailů propracovaná kuchařka – nechybí tu třeba ani výslovnost. Věřím, že nadchne i vás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSushi – Doma krok za krokem

Prakul production s.r.o., 2012

Napsat komentář