Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. října 2012

Nenechte si ujít
Ani v posledním celém říjnovém týdnu nevynecháme pozvánky na literární akce – křty nových knih, autogramiády a výstavy. Třeba vás některá zaujme a zpestříte si díky ní mlhavý podzimní den.

Začneme v pondělí 22. října v Praze. Tam proběhne křest nové kulinářské knihy s názvem Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček z dílny Romana Vaňka (*1969). Přináší na 200 receptů rozdělených do 17 kapitol. U každého z nich najdeme podrobný pracovní postup, dokumentovaný pomocí fotografií. Roman Vaněk začal v roce 1993 podnikat v zahraničním obchodu – dovážel obuv z Brazílie. Osud ho však směroval k jeho největší lásce – gastronomii. Tuto vášeň korunoval před čtyřmi a půl lety založením Pražského kulinářského institutu. PRAKUL navazuje na dobrou gastronomickou tradici první republiky či na populární lekce vaření Viléma Vrabce. Pod vedením známých špičkových českých i zahraničních šéfkuchařů a lektorů se tu v mnoha kurzech učí vařit a péct nejen amatéři z celé republiky, ale i profesionálové, kteří se chtějí dozvědět o nových trendech.

Vzácným hostem a kmotrem této knihy bude ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg.

Ojedinělou příležitost setkat se s Madeleine Albrightovou (*1937) si nenechte ujít v úterý 23. října odpoledne v Praze v Paláci knih Luxor a ve středu 24. října v 10 hodin v Brně v knihkupectví Barvič a Novotný. V obou případech bude podepisovat svou novou knihu Pražská zima. Jde o pozoruhodný záznam osobních vzpomínek známé političky na léta 1937 až 1948 v Československu. Bývalá šéfka americké diplomacie se v ní věnuje svému dětství, které strávila částečně v Praze a v Londýně. Knihu vydává nakladatelství Argo ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

24. října můžete vyrazit na autogramiádu i v Plzni. Jde o setkání s MUDr. Václavem Gruberem (*1953). Bude podepisovat dvě své knihy Malý tygr ve vlastní šťávě a Druhý dech chromého koně. Malý tygr ve vlastní šťávě je veselý příběh plný vtipných dialogů a komických situací. Druhý dech chromého koně je oproti tomu vážnějším příběhem o vztazích mezi mužem a ženou. Hlavními hrdiny jsou Jindřich a Kamila. Nejsou manželé, nejsou milenci, a přesto jsou si tak blízcí, jak jen to jde. Někdy záleží na maličkosti a všechno je jinak. Život dovede být hodně drsný, ale většina věcí přece jen dopadne dobře. A tak Kamila nakonec najde muže, o kterého je možné se doopravdy opřít. Příběh se ve dvou liniích odehrává v nemocnici, v postelích manželských i nemanželských, v Čechách a v Itálii.

Ve čtvrtek 25. října v Paláci knih Luxor v Praze proběhne křest knihy Co mají Skotové pod sukní s podtitulem a další fejetonové pohledy pod sukně různých skutečností. Autorem devadesáti různých zamyšlení o všeobecně známých úslovích a faktech je známý fejetonista Rudolf Křesťan (*1943) a texty doprovází kresby jeho manželky Magdaleny. Po křtu bude následovat autogramiáda.

27. října můžete za setkáním s knihou vyrazit v Hradci Králové. V knihkupectví Luxor se vám představí Ivo Toman se svojí knihou Absťák aneb přestaňte kouřit bez absťáku a přibývání na váze. Ivo Toman (*1966) je zakladatelem mezinárodní společnosti TAXUS International. Narodil se s Touretovým syndromem. Přes tento handicap vystudoval Vysokou školu lesnickou a dřevařskou ve Zvolenu a nyní je vyhledávaným motivačním řečníkem a autorem úspěšných knih Debordelizace hlavy nebo Úspěšná manipulace, které si také můžete na autogramiádu přinést.

Srdečně také zveme na končící výstavu fotografií ve Vsetíně v prostorách knihovny s názvem Vládci slov, která bude k vidění do 25. října. Sám autor, Pavel Kotrla (*1974), říká o výstavě toto: „Jako vášnivého čtenáře mne láska ke čtení a knihám nakonec dovedla i k tomu, že literaturu jsem vystudoval a o knihách začal i psát. A mám to štěstí, že postupně jsem se setkal a setkávám s řadou zajímavých osob, které se podílí nejenom na českém literárním dění. Do tváří některých českých literátů se mnou nyní můžete nahlédnout i vy.“

V tomto týdnu proběhne ještě mnoho dalších zajímavých akcí. Ty, které se nám do nabídky nevešly, najdete v našem kalendáři akcí. A pokud nějaká zajímavá literární akce chybí, můžete zase pozvat vy nás tak, že vložíte pozvánku skrze vkládací formulář.

Doporučení:
Share

Napsat komentář