Splašený vlak Johna Sandforda

368632_2889
Kruté vraždy podle seznamu, oběti vietnamské války a policista, který vede vyšetřování rychlostí závodů Formule 1. A plno překvapení…

Držitel Pulitzerovy ceny, novinář John Camp, píšící pod pseudonymem John Sandford, je v českém knižním světě známý svou sérií o obětech zločinů s Lucasem Davenportem v hlavní roli. Nedávno vyšla v nakladatelství BB/art jeho kniha Krvavá pomsta, která je druhou (v roce 2011 vyšel Ledový měsíc) ze série, ve které se objevuje jiný vyšetřovatel – Virgil Flowers. Dílů z této řady napsal autor zatím pět a jsou neméně úspěšné. Ve svých románech využívá zkušeností získaných při výkonu povolání, kdy se zabýval drogovou a kriminální tématikou.

Kriminalista se skutečně zajímavým jménem – Virgil Flowers – je třicetiletý samorost. Chlapík, který nedá na okolí (třeba kvůli svému oblečení), jede si po své cestě a dobrodružství má v krvi. Ženy miluje stejně jako dobrou ranní kávu, kterou nikdy neopovrhne. Pracuje pro Úřad kriminálního vyšetřování (BCA) v St. Paulu, pod přísným vedením svého nadřízeného Lucase Davenporta. I když se to nezdá, Virgil je silně věřící člověk (jeho otec je pastor). Sice netráví dny modlením v kostele, přesto se k víře často obrací.

Celý příběh začíná nalezením oběti násilného zločinu u památníku veteránů. Sice by na tom nebylo možná nic tak zajímavého, kdyby nebylo skutečnosti, že v ústech měla mrtvola nacpaný citron a byla střelena dvěma kulkami do hlavy. A to je něco, co ji automaticky začne spojovat s mrtvým mužem, nalezeným pár dní před tím na podobném místě.  Brzy Virgilovi dochází, že jde o vraždy podle seznamu, ale nedokáže zprvu najít mezi oběťmi hlavní pojítko. Začíná se zaplétat do tenkých nitek nelítostných zabijáků. Velké překvapení ho ale teprve čeká…

Stejně jako v jiných knihách Johna Sandforda, i v Krvavé pomstě nenechá autor čtenáře vydechnout. Scény popisuje krátce, ale výstižně, bez zbytečných rušivých elementů, které by mohly odvádět pozornost a především přerušit skvěle napsaný akční děj. Ten je možné charakterizovat rychlým cvalem dostihového koně. A nebude chybět ani nezbytná automobilová honička. Přijde mi, že autor hraje se čtenářem jakousi hru. Nejdřív předloží nějaké stopy, kdy můžete začít jásat, že jste uhodli pokračování. Jenže ouvej! Vzápětí přijde ledová sprcha, protože stopa byla falešná. Ale také není dobré se na to spoléhat, protože tato skládanka je velice křehká, Virgil je mimořádně dobrý detektiv a indicie předkládané autorem nejsou v knize zbytečně.

Líbilo se mi, že autor nechává mluvit své hrdiny tak, jak by se bavili v realitě. Do detektivky, kde se čtenář z velké části pohybuje na poli kriminálního úřadu, se taková verze vyprávění hodí i lépe. Příliš uhlazená a spisovná slova by byla doslova trnem v oku. Je ovšem nutné dodat, že se nejedná o žádné surové texty, plné odrazujících vulgarismů. Jednoduše jde o „bezva pokec“, navíc propletený ironií a humorem, bez které se z pochopitelných důvodů neobejde žádný policista vyšetřující vraždy. A právě i práci mužů zákona se autor věnuje dost. Nejde sice o žádné detailní vysvětlování nejrůznějších postupů, i tak má ale čtenář možnost poznat jejich práci a pochopit myšlenky, které se jim promítají v hlavách, když zvednou „červený telefon“.

John Sandford se ve své knize hodně věnuje psychologii postav. Zkoumá vnitřní rozpoložení, emoce i myšlenkové pochody Virgila, které čtenáři dávají možnost nahlédnout pod pokličku uvažování jednoho z hlavních vyšetřovatelů těžkých zločinů. Stejně tak se ale zaměřuje i na vraha, sleduje jeho počínání, pocity, se kterými číhá jako lovec v úkrytu na svou oběť, aby jí pak, zcela nečekaně, přiložil zbraň k líci. Psychologie je v díle Johna Sandforda skvěle propracovaná. Zaujme a donutí zapřemýšlet nad životem jako takovým, jeho krásou i smutkem. Velmi brilantně napsané!

Krvavá pomsta mě hodně bavila. Je to skvělá detektivka, plná překvapení a nečekaných rozuzlení, kdy se mi rozhodně nechtělo knihu ani na chvíli odložit, jak jsem byla žhavá na výsledky dalšího pátrání. Určitě mohu tento titul vřele doporučit těm, kteří hledají kvalitní román naplněný vším, co se od knihy tohoto žánru očekává. Takže jasných deset hvězdiček!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrvavá pomsta

Sandford, John

BB/art, 2012

Napsat komentář