Nejlepší detektivkou je Soukromé bludiště

detektivka
V červnu byly Českou asociací autorů detektivek předána výroční ocenění. O vyhlášení soutěží jsme vás již informovali, nyní je na řadě výčet cen…

Celkově bylo uděleno Českou asociací autorů detektivek několik cen.

Cena Havrana se udělovala již po sedmnácté, každý autor mohl přihlásit maximálně dvě povídky do dvanácti stran. S tímto oceněním souvisí i Cena Havránka, která je určená pro autory povídek do 35 let a byla vyhlášena druhým rokem.

Cenu Havránka obdržel Lukáš Hrdlička s povídkou Sprosté umění vraždy.

Cenu Havrana získali tři autoři. Prvním je Jan J. Vaněk a povídka Milostný ptačí zpěv, na druhém místě se umístil Vladimír Jirotka s Chorobnými sny, třetí místo obdržel František Uher a jeho povídka Odplouvající říjen.

Dalším oceněním je Cena Jiřího Marka, jež se udělovala již po čtrnácté pro nejlepší detektivní román, který byl vydaný v loňském roce. Vítěz je odměněn bronzovou plaketou Jiřího Marka. Do soutěže bylo přihlášeno osm knih, vítěznou se stalo Soukromé bludiště Michala Fiebera. Tato kniha je příběhem detektivní love-story vyprávějícím o manželském trojúhelníku, rozrůstajícím se na čtyřúhelník. Poutavá detektivka i příběh citového vztahu dvou generací.

Cena Eduarda Fikera o nejlepší rukopis byla obnovena díky nakladatelství XYZ. Do této soutěže mohl autor přihlásit maximálně jeden rukopis románu nebo novely s největším počtem stran dvě stě. Vítězná práce bude vydána nakladatelstvím XYZ.

V této kategorii se zúčastnili čtyři autoři, vítězem se stal František Uher a jeho rukopis Odstín nebezpečí.

Ceny České asociace autorů detektivek byly uděleny v červnu v Divadle Pod Palmovkou.

Kromě těchto cen byly uděleny ocenění i České společnosti Sherlocka Holmese, kde zvítězil Lubor Falteisek s Doktorem Watsonem a mladou dámou, a dále Cena společnosti Agathy Christie. V ní se jako první tři umístili Zuzana Rampichová – Příběh podivuhodné amnézie, Lubor Falteisek – Stalo se v Nebeské Rybné a Lukáš Hrdlička – Sprosté umění vraždy.

Doporučení:
Share

Napsat komentář