Mrtvola v podkroví

pomocnice
Zaměstnali byste jako pomocnici v domácnosti osobu se záznamem v trestním rejstříku? Nina Winchesterová to udělala.

Zda šlo o dobré, nebo špatné rozhodnutí, zjistíte v psychologickém thrilleru Pomocnice od Freidy McFadden. Pracuje jako lékařka se zaměřením na poranění mozku a ve volném čase se věnuje psaní – vymýšlí vzrušující zápletky a neuvěřitelné zvraty, z nichž jsou čtenáři nadšení. Na svém kontě má již několik knih, ale celosvětově se proslavila právě Pomocnicí, která byla přeložena do více než třiceti jazyků – včetně češtiny.

Ve zmíněné knize autorka vypráví o Wilhelmině Callowayové, která si říká Millie. Má za sebou složité životní období: posledních deset let strávila ve vězení. Nyní se snaží vrátit do normálního života. Ráda by si našla práci, ale se záznamem v trestním rejstříku ji nikdo zaměstnat nechce. Možná se však blýská na lepší časy: vypadá to, že by mohla nastoupit jako pomocnice v domácnosti u rodiny Winchesterových. Nina Winchesterová nehodlá zbytečně plýtvat svým časem, proto hledá někoho, kdo jí pomůže s úklidem, vařením a občas i s péčí o dceru.

Není správné, abych ji soudila. Nevím nic o tom, jaký vede život. To, že je bohatá, ještě neznamená, že je zkažená, rozmazlená panička. (str. 9)

Millie by se od rodiny Winchesterových nemohla více lišit. A protože ví, že nesmí být pro Ninu konkurencí, oblékla se na pohovor tak, aby vypadala profesionálně a neatraktivně. Jinak by se Nina mohla cítit ohražená a nepřijala by ji. Co myslíte, dostane Millie konečně šanci normálně žít?

Pokud se pro ni stanu nepostradatelnou, sníží se tím pravděpodobnost, že dostanu vyhazov, pokud – nebo až – zjistí pravdu. (str. 24)

Tušíte správně, Nina Millie opravdu přijme. Nabídne jí luxusní plat i střechu nad hlavou: bydlet totiž bude přímo v domě Winchesterových – v miniaturním pokoji v podkroví. I když je oproti zbytku domu jen skromně zařízen, pořád to bude lepší než místo, kde strávila poslední roky života.

Přesto se mi na tom pokoji něco nezdá. Něco mě na něm zneklidňuje. (str. 12)

Jde o jeden z příběhů, v němž nevíte, co si vlastně o hlavních hrdinech myslet. Kdo koho zachraňuje? Kdo koho ohrožuje? Kde se skrývá nebezpečí? Právě nejistota představuje hnací motor během čtení: i já jsem chtěla zjistit, v čem je háček. Neustále jsem přemýšlela, komu mohu věřit. Nějaké tajemství má snad každá z hlavních postav. Autorka vás donutí zamyslet se nad pointou celé knihy: pustili byste do svého života (a domu) osobu se záznamem v trestním rejstříku? Pokud by si Nina Millie pořádně prověřila, asi by ji nezaměstnala. Respektive tak by se nejspíš zachoval každý rozumný člověk. Nebo snad Nina o Millie ví víc, než přiznává? Také je možné, že Nina něco skrývá… Nebo chce jen dát Millie druhou šanci? Samé otázky, na které se během čtení budete snažit najít odpověď.

Od začátku příběhu víte, že v domě došlo k nějakému zločinu. Autorka vám už v prologu prozradí, že v podkroví byla nalezena mrtvola. Tušíte, kdo ji našel. Ale nevíte, kdo přišel o život. Freida McFadden se následně vrací do minulosti, aby vysvětlila okolnosti, které k dané situaci vedly.

Měla jsem vzít nohy na ramena, dokud byl ještě čas. Svoji příležitost jsem však promeškala. Teď, když jsou policisté v domě a našli tamto nahoře, už není cesty zpátky. (str. 5)

Nutno podotknout, že téma není příliš originální. Na knižním trhu najdete řadu příběhů, v nichž vystupuje na první pohled idylická rodinka, jejíž tajemství postupně vyplývají na povrch. Přesto mohu říct, že autorka své vyprávění dobře zpracovala a kniha stojí za přečtení. Freida McFadden píše poutavě, nechybí vzrůstající napětí a nečekané zvraty. Já jsem po pár stránkách byla do příběhu plně ponořená, a pokud by mi to mé časové možnosti dovolily, přečetla bych ho celý najednou. Děj nabírá na obrátkách i díky krátkým kapitolám uchopeným z pohledu Niny a Millie. Postupně tedy poznáváte obě hlavní ženské hrdinky a nahlížíte do jejich myšlenek. Autorka vám ovšem jejich prostřednictvím sdělí jen tolik, abyste nepochopili vše podstatné. Tím vás donutí začíst se do další a další kapitoly. Dokud neotočíte poslední stránku, můžete jen hádat, co se v domě vlastně stalo.

Pokud máte rádi vyprávění, ve kterých nakonec nic není tak, jak se na první pohled zdá, budete spokojeni. Čtenáři knihu často přirovnávají k titulům jako Žena v okně, Zmizelá či Dívka ve vlaku. I já jsem je všechny přečetla. A mohu říct, že Pomocnice se mi líbila nejvíce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePomocnice

McFadden, Freida

Kalibr, 2023

Napsat komentář