Zahrajte si o portrét ženy, která předběhla svou dobu

silena-perex
Třiadvacetiletá Nellie Blyová je pro kariéru novinářky ochotna udělat cokoliv, jenže v roce 1887 žádné noviny ženu v redakci nechtějí. Nellie se proto odhodlá k doslova šílenému činu, aniž by tušila, jaká traumata jí pobyt v blázinci připomene.

Šílený nápad

Píše se rok 1887. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se vydává do New Yorku, odhodlaná prosadit se tu za každou cenu jako seriózní novinářka. Život ve městě je však těžší, než si představovala, a v žádných novinách o ženu-reportérku nestojí. Nellie v zoufalství vymyslí pro přední plátek The World neodolatelnou nabídku: pravdivou reportáž z ženského blázince na Blackwellově ostrově, kam se chce dostat tak, že bude předstírat šílenství. Jenom tak může zjistit, nakolik jsou pravdivé řeči o tamních nelidských podmínkách. Majitele deníku Josepha Pulitzera to zaujme a slíbí Nellie, že se postará, aby se po krátké době dostala ven.

Když se však za mladou novinářkou v utajení dveře blázince zavřou, ocitne se na místě plném hrůz, kde vládne krutost, jakou si vůbec nedokázala představit. Chladné, izolované a hladové dny strachu a úzkosti v ní znovu probudí traumatické události z dětství. Do blázince přišla dobrovolně – ale dokáže se z něj vůbec někdy dostat ven?

Šílená, neobyčejný portrét ženy, která předběhla svou dobu, je příběhem o hledání pravdy, která změnila svět.

 

Šílená

Autorka: Louisa Treger

Vydalo: nakladatelství Metafora
Překlad: Veronika Lásková
Počet stran: 304
Vazba: pevná
Vydáno: 1/2024
ISBN: 978-80-7625-275-2

Přečtěte si více o knize Šílená, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Metafora. A nezapomeňte si také prohlédnout ukázku.

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V oblasti poznání je Metafora vydavatelem knih takových autorů, jako je Elizabeth Haichová, Judy Hallová či Anthony Wiliam. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada.

 

Ukázka z knihy

Nellie se zhluboka nadechla a pokusila se ovládnout. Chladný a svěží vzduch byl cítit vlhkou hlínou. Slyšela staccatové štěbetání drozda a odkudsi zdálky sem doléhalo bučení krav. Po pobytu na Manhattanu se jí ulevilo, že zase jednou slyší zpěv ptáků a vidí kolem sebe zeleň, ale z přírody se netěšila dlouho. Noví dozorci je naháněli do přistavené sanitky.
„Vítejte na Blackwellově ostrově,“ oznámil jim jeden z nich. Pak si odkašlal a odplivl na zem. „Jak sem člověka jednou přivezou, už se vodsaď nedostane.“
Nellie zachvátila panika, až se jí zatmělo před očima. Svírala a rozevírala pěsti a srdce jí divoce bušilo v hrudním koši. Co jsem to proboha vyvedla? Na tenhle ostrov odvážejí zločince, chudinu, nemocné a blázny; odklízejí je pěkně z dohledu, aby na ně slušní, normální lidé nemuseli myslet. (str. 14)

 

Vyhrajte knihu Šílená

V roce 1887 bylo nemyslitelné, aby v prestižních novinách působila žena. Nellie Blyová se s tím však odmítá smířit, proto přijde do redakce The World s nabídkou, kterou majitel deníku Joseph Pulitzer nedokáže odmítnout. Sotva se Nellie ocitne v nelidských podmínkách ženského blázince na Blackwellově ostrově, znovu si vzpomene na traumatické události z dětství. Dokáže se z blázince, kam přišla dobrovolně, dostat někdy ven?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Metafora vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Šílená vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Šílená
probíhá od 2. do 15. dubna 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Šílená

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠílená

Treger, Louisa

Metafora, 2024

Napsat komentář