Hledačka pohřešovaných

nezzmizela-nahled
Není policistka, ani soukromý vyšetřovatel, přesto našla již čtrnáct pohřešovaných. Ani jeden nebyl živý. Podaří se patnáctou objevit dřív, než zemře?

Americká autorka thrillerů Lisa Gardnerová (1956) má na svém kontě bezpočet krimi titulů, které vychází i v českém překladu. Její román Než zmizela (v originále vyšel v roce 2021) z produkce nakladatelství Kalibr však nepatří do žádné z jejích zavedených sérií a přichází s neobvyklou hrdinkou.

Frankie Elkinová totiž není součástí policejní struktury, ani nepatří mezi soukromé vyšetřovatele. Dokonce si ji nikdo na žádnou práci nenajímá. Ona se totiž o zakázky hlásí sama. Frankie je abstinující alkoholička středního věku, která jako nomád táhne napříč Spojenými státy a hledá ty, po nichž už nikdo nepátrá. Jako totální outsider, který nevlastní víc majetku, než se vejde do jednoho kufru, nabízí své služby příbuzným pohřešovaných. Přestože nemá k dispozici nic z vymožeností policie, dokáže najít vodítka, která jiným unikala.

Právě přijela do Bostonu, našla si práci jako barmanka a pustila se do pátrání po rok pohřešované patnáctileté Angelique Badeauové. Haitská imigrantka, jejíž matka stále žije na Haity, zmizela beze stopy ze školy. Patřila k chytrým dívkám a toužila stát se lékařkou. Její teta, u které žila, a mladší bratr se již pomalu vzdávají naděje. Frankie si však získá jejich důvěru. Jako běloška a navíc žena musí čelit předsudkům a fyzickým útokům v nebezpečné čtvrti, do níž se běloch bojí i jen vkročit. Povede se jí i přesto dívku najít?

Mám ráda knihy, který jsou plné rébusů a hádanek, na něž naráží ti, kdo pátrají po pohřešovaných. Miluji například sérii Tima WeaveraDavidem Rakerem, kterou si kromě mne oblíbil bezpočet čtenářů po celém světě. Proto mě zaujal počin Lisy Gardnerové, která však přichází s netradiční hrdinkou. Frankie bojuje se svými vlastními démony a hledání zmizelých je pro ni terapií, posláním, díky němuž se cítí naživu. Sama si volí své klienty, jde do konfliktu s celým světem, včetně policie, a tvrdohlavě chodí na ta nejnebezpečnější místa. Na vlastním životě jí totiž nezáleží…

Jak hrozné je přijít o dítě, o němž většina světa ani nevěděla, že je pohřešované. Je to ten důvod, proč to dělám? Protože nemůžu vystát pomyšlení, že na něčím životě nezáleží? Že se na nějaké dítě zapomnělo? Že někdo klesne ke dnu, aniž by se na hladině vesmíru objevila jediná vlnka? (str. 281)

Svojí urputností a schopností klást správné otázky však nejen docílí lepších výsledků, než všichni, kdo pátrali před ní, ale také toho, že si ji zamilujete. Budete jí držet palce, aby uspěla. Nejen kvůli pohřešovaným, ale i kvůli ní samotné. Aby vyhrála své boje, obstála a odpustila si své dávné hříchy a dovolila si například se i znovu zamilovat. Jenže to už bychom asi po ní chtěli moc. Nebo ne? Kam až ji její sebedestruktivní „já“ požene?

Už kvůli tomu, abych viděla, jestli Frankie najde klid, jsem odhodlaná vyčkat i na další díly série, kterou román Než zmizela začíná. Sotva jsem totiž došla na konec prvního románu, už se mi po ní stýská. Doufám jen, že na pokračování nebudu muset čekat dlouho.

Máte-li rádi napínavé rébusy plné nebezpečných situací, pak si román Než zmizela Lisy Gardnerové nenechte ujít!


Knihu Než zmizela vydalo nakladatelství Kalibr a můžete ji zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNež zmizela

Gardnerová, Lisa

Kalibr, 2023

Napsat komentář