Oáza nepořádku

panstvi-vevody-ze-svincikova
Rodiče dětem často říkají, aby si ve svých pokojíčcích uklidily. Ale takový nepořádek jako vévoda ze Svinčíkova na svém panství tam snad nemají!

Přesvědčit se o tom můžete v knize Panství vévody ze Svinčíkova, jejímž autorem je francouzský ilustrátor Benjamin Bécue. Absolvoval Vyšší odbornou školu grafiky a architektury v Paříži a nyní pracuje v oblasti reklamy a ilustruje knihy pro děti. Nakladatelství Egmont vydalo již několik jeho děl: kromě Panství vévody ze Svinčíkova také Zámek princezny Čurbesky, Zámek prince Bordelníčka, Palác císařovny Niklchromové a Věž rytíře Harampáda.

Všechny zmíněné tituly patří do edice Hledej a najdi a nesou se ve stejném duchu: na každé dvoustraně najdete jednu velkoformátovou zábavnou ilustraci a váš úkol spočívá v hledání zadaných předmětů. Musím vás však upozornit, že se při pátrání občas značně zapotíte. Objevování ukrytých věcí rozhodně není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Ilustrace se totiž vyznačují chaosem, zmatkem, bincem, zkrátka obřím nepořádkem.

Autor předměty rozdělil do čtyř kategorií podle obtížnosti: 1. snadno dohledatelné (obvykle je uvidíte na první pohled), 2. méně snadno dohledatelné, 3. obtížně dohledatelné, a konečně 4. k nenalezení. Tak co myslíte, podaří se vám najít všechny zatoulané věci?

Každá z knih má svého hlavního hrdinu: tentokrát se seznámíte s vévodou ze Svinčíkova, který vás provede třeba svou zimní zahradou či kabinetem kuriozit. Velkým schodištěm ho doprovodíte do sklepa a můžete si odskočit i na záchodky. Navíc se setkáte také s některými z postav z autorových předchozích knih: třeba s princeznou Čurbeskou a princem Bordelníčkem.

Kniha je oficiálně určena dětem od 3 let, ale potěší všechny členy rodiny bez ohledu na věk. Rodiče, prarodiče, děti – zkrátka lidé všech věkových kategorií si mohou zkusit vyhledat zadané předměty. I děti mladší tří let mohou mít štěstí a třeba se právě jim podaří objevit některé z věcí, které jejich starší sourozenci či dokonce rodiče marně hledají.

I u nás se do hledání zapojila celá rodina a musím říct, že některé předměty autor ukryl opravdu dobře. Zabrat nám dala zejména 4. kategorie a přiznám se, že se nám zatím nepodařilo najít úplně vše. Budeme tedy mít o zábavu postaráno ještě několik večerů. Pokud se ani vám něco nepodaří najít, nezoufejte! Na poslední stránce totiž najdete řešení.

Líbí se mi, že jde o leporelo s tvrdými stránkami. Přece jen při neustálém hledání na stránky pořád saháme, takže se alespoň hned nepoškodí. Zároveň se nemusím bát pustit ke knize ani roční dcerku, kterou obrázky také zaujaly. Ta samozřejmě zatím neplní zadané úkoly, ale ilustrace si společně prohlížíme a ukazujeme si, co se kde nachází – lidé, zvířátka i věci. Leporelo tedy mohou využít i nejmenší čtenáři.

Navštivte prostřednictvím knihy vévodu ze Svinčíkova i vy. Ale dejte si pozor, abyste se v jeho nepořádku neztratili!


Knihu Panství vévody ze Svinčíkova vydalo nakladatelství Egmont a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanství vévody ze Svinčíkova

Bécue, Benjamin

Egmont ČR, 2024

Napsat komentář