Do historie a zpět

tipy 29. 1. uvod
Dnešní knižní tipy potěší především milovníky historie! Ať už to bude v podobě románu, naučné literatury nebo třeba komiksu. Vše zmíněné totiž v dnešní přehlídce knižních novinek můžete objevit. Tak do toho. Vyberte si  knihu, která je nejbližší vašemu čtenářskému vkusu.

V prvním titulu můžeme společně proplout 19. stoletím. A že to tedy bude dobrodružství! Jak asi dopadne komunikace námořního důstojníka s indiány?

Píše se rok 1810 a do zálivu Hrdinských činů připlouvá námořní důstojník David Buchan s rozkazem navázat kontakt s Beothuky neboli Rudými indiány, původními obyvateli Newfoundlandu, jimž hrozí vyhynutí. Když Buchan požádá o radu a pomoc Peytonovy, nejvlivnější bílé osadníky na severovýchodním pobřeží, je vtažen do temného světa slepé oddanosti a letitých záští. Jeho nejbližší spojenec, John Peyton mladší, udržuje křehkou rovnováhu mezi povinností vůči otci – panovačnému starci s pověstí nelítostného pronásledovatele Beothuků – a svým čistým svědomím. Když se však Buchanova mírová výprava do indiánské země zvrtne, rozkol mezi otcem a synem se prohloubí a začne rozdělovat i jejich nejbližší. Po letech dojde na jiné výpravě k únosu indiánské ženy a vraždě jejího manžela a Buchan se vrací, aby případ vyšetřil. Důstojník se pokusí zjistit, co se na jezeře Rudých indiánů skutečně odehrálo, a pomalu začne rozplétat síť lží a dávných tajemství. Strhující příběh plný vášně a napětí zasazený do drsné newfoundlandské krajiny. Román Zloději řek zachycuje velké dějiny, stejně jako intimní životy těch, kteří se ocitli v jejich vleku.

Zloději řek

Autor: Michael Crummey
Přeložil: Jiří Kaňák

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7470-464-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Zloději řek vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

V silném proudu Peyton rozpoznával jen nejasný pohyb a bodal divoce do vody pod paží, kterou držel Richmond. V místech, kde rukáv jeho kabátu přecházel do flanelové manžety, prosákla dovnitř voda tak ledově studená, až mu připadalo, že si tou čepelí stahuje vlastní kůži. Když byl Carey konečně volný, oba muži jej vytáhli na břeh, kde ležel a třásl se, plival a krvácel jako ubitý tuleň. Rozdělali oheň a svlékli z Careyho promočený oděv a skupinka mariňáků mazitím pomocí provazu a háků vylovila z řeky saně a náklad.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Michael Crummey (*1965) je kanadský básník a spisovatel. Ve svých historických románech často vychází z prostředí a historie Newfoundlandu a Labradoru. Jeho nejznámějších dílem je román Neviňátka, který byl nominován na několik literárních cen a který v češtině vyšel v roce 2021.

Zdroj informací: Akropolis

————————————————

I komiksy mohou výtečně zpracovat historická témata. Přesvědčit se o tom můžete v dalším dílu zajímavé mangy s tématem Dívčí války. A pokud jste nečetli předchozí díly, určitě i ty stojí za pozornost.

Pouhým dvěma tisícovkám mužů, žen a dětí z armády táboritů pod vedením legendárního vojevůdce Jana Žižky se podaří zvítězit nad stotisícovou křížovou armádou tvořenou katolickými rytíři. Teprve dvanáctiletá Šárka stále tápe, zda se má nelítostných bojů i nadále účastnit, nicméně vítězství husitské armády nad daleko početnějším nepřítelem je pro mnoho lidí přesvědčivým důkazem, aby se k hrdinnému vojsku rekrutovali. V momentě, kdy vojenská síla husitů dosahuje vrcholu, dochází k velikému spiknutí vedoucímu k novým bojům.

Dívčí válka 4

Autor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 128×182 mm
ISBN: 978-80-257-4320-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 4 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

manga ukazka

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům mangy. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého hradu ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů v historické zbroji s dřevci, pro niž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka: Dívčí válka 1., Dívčí válka 2., Dívčí válka 3. a další (japonsky Otome sensóDívčí válka), ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Trochu dál do historie nás přenese dnes předposlední kniha. Zřejmě neosloví masy čtenářů, ale jistě se najdou tací milovníci literatury a historie, kteří ocení i tento kousek.

V roce 921 se na pokyn ‘abbásovského chalífy vydalo z Baghdádu do království ležícího při soutoku řek Volha a Kama poselstvo s Ibn Fadlánem. Volžské Bulharsko se nacházelo daleko za hranicemi islámského centra a Ibn Fadlán nám ve svém arabsky psaném pojednání zanechal barvité zprávy jedinečné historické a etnografické hodnoty o oblastech Eurasie, které cestou spatřil. Svůj popis věnoval zejména zvykům tamních lidí, v mnoha případech pohanským stepním kmenům, především Oghuzům, Pečeněhům a Baškirům, a hlavně samotným volžským Bulharům. Setkal se rovněž s „Rusy“, severskými obchodníky-válečníky, kteří z oblasti Baltu pronikali na jih podél ruských řek, a byl svědkem jejich pohřební ceremonie spálení zesnulého na lodi. Kniha o jeho cestě, která trvala téměř rok a během níž urazil skoro pět tisíc kilometrů, právem náleží ke klenotům středověké, nejen arabské literatury.

Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům: 921–922

Autor: Ibn Fadlan, Ondřej Beránek (ed.)

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-3480-9
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům: 921–922 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Chwárazm (rovněž Chwárizm či v češtině někdy též Chóresm) je oblast nacházející se na severozápadě Transoxanie, jižně od Aralského jezera. Středověký Chwárazm představoval významnou obchodní spojnici mezi Blízkým východem a Ruskem. Karavany z něj vyrážely směrem na sever přes Ustjurtskou plošinu mezi Kaspickým mořem a Aralským jezerem a dál k Volze. Ibn Faḍlán název Chwárazm používá jak pro provincii, tak pro její hlavní město. Tím byl v tu dobu Káth (uzbecky Kos), ležící na levém břehu jednoho z hlavních řečišť Amudarje, poblíž dnešní Chivy. Za nejpodrobnější popisy tohoto města vděčíme zeměpiscům 10. století, zejména al-Iṣṭachrímu, Ibn Ḥauqalovi a al-Muqaddasímu – ti hovoří o jeho kvetoucích trzích, páteční mešitě i mnohých zdejších učencích.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

Autoři

Ibn Fadlan byl muslimský cestovatel, známý svým vyprávěním o svých cestách jako člen ambasády bagdádského abbásského chalífy u krále povolžských Bulharů. Jeho popis je nejpozoruhodnější tím, že poskytuje podrobný popis Volžských Vikingů, včetně svědectví o pohřbu lodi.

Zdroj informací: muslimheritage.com

Ondřej Beránek je ředitelem Orientálního ústavu Akademie věd ČR. Je editorem Arabské revoluce: Demokratické výzvy, politický islám a geopolitické dopady (Academia, 2013) a spoluautorem (s Pavlem Tupkem) Dvě tváře islámské charity (CDK, 2008). Obě publikace jsou v češtině.

Zdroj informací: Edinburgh University Press

————————————————

Na závěr jsme vybrali čistokrevný historický román z pera české autorky. Užijí si ho zejména ti, kteří holdují době Rudolfa II.

V době, kdy hraběnka Kateřina Stradová porodí císaři Rudolfu II. prvorozeného syna, přichází na dvůr výstřední alchymista Edward Kelley, jehož osobní setkání s krásnou a inteligentní Kateřinou nenechá chladným. Brzy se ale komnatami začne šířit podezření o tajemném spiknutí. Dokáže Kateřina spiklence odhalit a navždy získat císařovo srdce?

Hraběnka a císař

Osudová žena Rudolfa II.
Autor: Veronika Moreira

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-056-6

Knihu Hraběnka a císař vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Její dámy se sem tam nenápadně poptaly svých ctitelů z císařovy blízkosti, ale ti vše taktně sváděli na císařovy sklony k občasné trudnomyslnosti. Začalo se dokonce šuškat cosi o panovníkově viditelné nové zamilovanosti. Jistí dvořané už se zřejmě těšili na nové veliké téma, ale sklaplo jim dřív, než se dalo čekat. Mnozí z nich nemohli Kateřině odpustit její původ, a především nezpochybnitelný podnikatelský talent jejího otce, který se jako císařův antikvář a správce uměleckých sbírek věnoval víc svému podniku, jímž byl vyhlášený pražský nevěstinec. Zlé jazyky neváhaly bezostyšně naznačovat, že právě tam císař kdysi Kateřinu poznal.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorce

Veronika Moreira Tůmová pochází z Prahy. Tvůrčímu psaní se věnuje s přestávkami od dětství. První úspěchy zaznamenala v několika literárních soutěžích, psala povídky a fejetony s převážně milostnou a rodinnou tematikou. Je autorkou historických románů Má paní a Má přítelkyně, jejichž děj je zasazen do doby tudorovské Anglie, jež je pro spisovatelku velkou inspirací. Obě knihy vydalo nakladatelství Alpress. Román Hraběnka a císař je autorčiným prvním příběhem, který čtenáře zavádí do Čech 16. století.

Zdroj informací: Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih by se líbila vám? Které historické období váže vaši pozornost?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta z Baghdádu k volžským Bulharům: 921–922

Fadlan, Ibn – (ed.) Beránek, Ondřej

Academia, 2023

zobrazit info o knizeDívčí válka 4

Óniši, Kóiči

Argo, 2024

zobrazit info o knizeZloději řek

Crummey, Michael

Akropolis, 2023

zobrazit info o knizeHraběnka a císař
Osudová žena Rudolfa II.

Moreira, Veronika

Alpress, 2023

Napsat komentář