Každý je originál, jeho příběh unikát

tipy pondeli uvod (1)
Pondělní tipy opět přináší zajímavé lidské osudy. Potkat zde můžete obyčejné lidi, které inspirovalo jejich povolání, hvězdy hudby, showbyznysu či sportu. Zkrátka a dobře je z čeho vybírat, ať už sáhnete po jediné knize nebo vás třeba zaujmou všechny.

Co všechno obnáší profese policisty? To si můžete přečíst v novince českého začínajícího autora. A může naše profese ovlivnit i charakter a osobnost nás samotných?

Autobiografický román mladého policisty, který autenticky popisuje svůj příběh a ukazuje, co všechno obnáší práce u policie a jak může ovlivnit povahu člověka. Příběh podle skutečné události o mladíkovi, který se rozhodne splnit si svůj životní sen a nastoupí k české policii. Záhy se však setkává s krutou realitou a jeho charakter se začne měnit k nepoznání. Díky této zkušenosti poznává hranici mezi dobrem a zlem, což nakonec rozděluje jeho osobnost na dvě poloviny. Která strana nakonec zvítězí?

Dvě tváře policisty

Autor: Jonathan Srpen

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7691-196-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dvě tváře policisty vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Proto ze všech superhrdinů na světě jsou pro mě ti největší právě máma a táta. Miluji svou rodinu a vždy budu. Poslechl jsem tedy své hrdiny a souhlasil, že půjdu na gymnázium. Lépe řečeno, pokud se i přes moje špatné výsledky přijímacích zkoušek stane zázrak a nakonec mě přijmou, půjdu tam. Nakonec i přesto, že jsem se nenacházel v žebříčku vhodných uchazečů o gympl na dobrém místě, táta nějakým zázrakem zařídil, aby mě přijali. Díky bohu za to!

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je introvert, který dost často přemýšlí nad něčím, nad čím někdo jiný jen mávne rukou. V soukromém životě je tichá, uzavřená osoba, která je velmi upovídaná mezi správnými lidmi. Má rád různé citáty a myšlenky, má umělecké sklony, ale zároveň se nebojí stoupnout si za provazy v ringu. Také miluje dobré jídlo, pivo, kulturní akce, sportování, hudbu a hlavně překonávání sebe samého.

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Máte-li rádi rozhovory, bude pro vás jistě zajímavé knižní zpracování hovorů Nicka Cavea se zpěvákem Seánem O’Haganem. Určitě se v ní dozvíte i mnohé zajímavosti o nich samotných.

Během pandemie covidu strávil dle svých slov Nick Cave celé hodiny na telefonu; jedním z lidí, s nimiž si volal nejčastěji, byl irský zpěvák a publicista Seán O’Hagan – a jejich hovory s postupem času nabývaly na intenzitě a začaly se točit kolem několika uzlových bodů: víry, umění, hudby, svobody, smutku a lásky. Oba přátelé se dohodli, že si telefonáty budou nahrávat – a z nějakých padesáti hodin nahrávek se po radikálním redakčním zpracování zrodila kniha Víra, naděje & masakr. Najdeme v ní vše, co jsme si od Nicka Cavea za čtyři dekády jeho oslnivé umělecké dráhy navykli očekávat; dostane se nám upřímné osobní zpovědi i originálních meditací nad smyslem života a umění, a ještě lecčeho navíc. Jak říká sám Cave: „Tahle kniha pro mě hodně znamená a myslím, že ji upřímně ocení i každý, komu se nějak zvrtnul život, koho trápí tvůrčí blok, kdo má problém se závislostí, kdo truchlí, kdo zažívá duchovní krizi, kdo se pídí po smyslu života, kdo hledá krásu, kdo se chce naučit, jak napsat píseň či odehrát koncert nebo jen tak existovat.“

Víra, naděje a masakr

Autoři: Nick Cave, Seán O’Hagan
Přeložil: Bob Hýsek

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-257-4292-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Víra, naděje a masakr vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Přesně tak. Mé písně se rozhodně staly abstraktnější, kdybych to chtěl vyjádřit trefněji, a ano, méně jim dominuje tradiční vyprávění. V jednu chvíli mě začalo unavovat psaní písní v třetí osobě, kde je strukturovaný příběh, co začíná na začátku a poslušně směřuje k závěru. Tahle forma ve mně začala vzbuzovat podezření. Přišlo mi nefér neustále lidem cpát takhle pojaté příběhy. Jako bych byl nějaký despota. Skoro jako bych se schovával za těmihle úhlednými, pěstěnými příběhy, protože jsem se bál všeho toho, co mi bublá v nitru. Chtěl jsem začít psát písně, které v sobě mají větší opravdovost a autenticky vyjadřují mé zkušenosti.

Přečíst si můžete i celou ukázku.

Autoři

Nick Cave (*1957) je světově proslulý zpěvák, hudebník, textař a spisovatel. Narodil se v australském městečku Warracknabeal; léta žil v Londýně, Berlíně či Sao Paulu, až se nakonec s rodinou usadil v anglickém Brightonu. Během své nesmírně bohaté umělecké kariéry natočil coby skladatel a frontman skupin The Birthday Party a The Bad Seeds řadu oceňovaných alb; jako scenárista či autor filmové hudby se rovněž podílel na několika pozoruhodných filmech (například Proposition či Země bez zákona). Krom románu A uzřela oslice anděla vydal experimentální sbírku drobných textů King Ink, román Smrt Zajdy Munroa a deníkově laděnou prózu Píseň z pytlíku na zvratky.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Pamela Anderson, sexsymbol 90. let, líčí ve své biografii příběh svého života včetně vnímání médií i lidí z vnějšího okolí.

Blond sexy image Pamely Anderson je jedním ze symbolů devadesátých let. Objevili ji na tribuně kanadského stadionu během fotbalového zápasu a do showbyznysu vletěla jako kometa. Její hvězda rychle stoupala a brzy se ocitla na vrcholu, kde se musela poprat s tlakem médií a všudypřítomných paparazzi. Pamela Anderson ztratila kontrolu nad vlastním příběhem, média ji nepředstavitelně šikanovala a ona měla strach z toho, jak ji veřejnost vnímá, kým je, a kým naopak není. Snášela to všechno s grácií, útočiště našla ve své lásce k umění a literatuře a stala se z ní oddaná matka a aktivistka. Pamela se poprvé dělí o svůj skutečný životní příběh: příběh děvčátka z malého města, které se zamotá do vlastních snů.

S láskou Pamela

Autorka: Pamela Anderson
Přeložila: Ivana Skenderija

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 152×230 mm
ISBN: 978-80-271-3990-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu S láskou Pamela vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Můj bratr Gerry se narodil čtyři roky po mně, s rozcuchanou hlavičkou plnou blonďatých kudrlin a modrýma očima po mamince. Cherubín. Byl mým pravým opakem v  každém smyslu. Vždycky jsem si říkala, že Gerry je to nejkrásnější, co jsem kdy viděla. Narodil se 31. července, na místní svátek. Další zmínka v novinách. Další medaile. Když byla mám v pokročilém stadiu těhotenství s Gerrym, přestěhovali jsme se k pláži do třípokojového domku na Woodley Road.

K dispozici je celá ukázka.

O autorce

Pamela Denise Anderson (*1967) je kanadsko-americká herečka, modelka a producentka žijící v USA. Známá je především svou rolí C. J. Parker v seriálu Pobřežní hlídka (1992–1997).

Zdroj informací: britannica.com

————————————————

O úspěchu českého baseballového týmu musel slyšet snad každý. Máte-li rádi právě tento sport, i když pro české země není příliš typický, určitě oceníte tuto zajímavou biografii. Najdete v ní také bohatý obrazový materiál.

Unikátní příběh české baseballové reprezentace, která si na World Baseball Classic získala srdce Japonska.
Tenhle tým je neobyčejný i s připomínkou nesmírně bohaté historie českého sportu. Mužská baseballová reprezentace je složena z hasičů, učitelů, finančních analytiků či správců hřiště. Zbytek světa se na ně dívá jako na tzv. amatéry, ale oni tohle slovo nepoužívají, protože sami sebe vidí jako profesionály. Nevydělávají si baseballem na živobytí, jsou ale profesionálové svou vášní pro hru, neúnavnou dřinou, neustávající snahou jít dál a dál po cestě baseballu. Na podzim 2022 senzačně postoupili na velkolepý turnaj World Baseball Classic, jediný střet národních mužstev s účastí hráčů z americké profesionální ligy MLB a zároveň špičkových japonských baseballistů z věhlasné ligy NPB. Tým trenéra Pavla Chadima v březnu 2023 na WBC odehrál všechny své zápasy ve slavném Tokio Domu a díky vítězství nad Čínou si zajistil postup na další turnaj za tři roky. Japonsko, které je už více než 150 let zamilované do baseballu, si odvážné Čechy pustilo do srdcí. Ukázali mu, že jeho oblíbenou hru dovedou hrát, prokázali nezdolnost a smysl pro fair play. Pro český baseball to byl přelomový moment v příběhu, který ještě zdaleka nekončí. Může to být start nové éry. Čeští baseballisté přiletěli do Japonska jako hrdinové netradičního příběhu statečných „amatérů“, jak jim všichni říkali. V očích japonských fanoušků odlétali jako baseballisté, kterým vzkazovali: „Přijeďte brzy zase!“

Baseball – Malá země, velké sny

Autor: Martin Hašek

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-321-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Baseball – Malá země, velké sny vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

ukazka Baseball(1)

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Hašek je novinář s téměř třicetiletou praxí ve sportovní žurnalistice. Začínal v České tiskové agentuře (1994–1995), následně pracoval v Mladé frontě DNES (1996–2003) a následující dvě desetiletí je reportérem v deníku Sport, jediném sportovním deníku v zemi. Jako novinář se účastnil se šesti letních a pěti zimních olympijských her, přímo z místa psal také o devíti světových šampionátech v atletice, či sedmi šampionátech v klasickém lyžování. Je autorem autobiografické knihy VÁŇA – Dělám si, co chci o osminásobném vítězi Velké pardubické Josefu Váňovi.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBaseball – Malá země, velké sny

Hašek, Martin

Jota, 2023

zobrazit info o knizeS láskou Pamela

Anderson, Pamela

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeVíra, naděje a masakr

Cave, Nick – O‘Hagan, Seán

Argo, 2023

zobrazit info o knizeDvě tváře policisty

Srpen, Jonathan

Pointa, 2023

Napsat komentář