Horor na plátně, hrůza v životě

Minier_Oko
Horor patří k vyhledávaným filmovým i knižním žánrům. Jak se ale říká: s jídlem roste chuť, a tak se může snadno stát, že v honbě za originalitou se věci poněkud zvrtnou. Kdo ale posoudí, co je ještě jen snaha o slávu, a co už nebezpečná zvrácenost?

V závěru října 2023 připravilo nakladatelství XYZ, člen skupiny Albatros Media, pro své čtenáře novinku Bernarda Miniera Oko (Un œil dans la nuit , 2023). Překlad je již tradičně dílem Jiřího Žáka.

Je tomu jen pár let, kdy francouzský autor Bernard Minier překročil šedesátku. Popravdě jsem si dlouho myslel, že je o hodně starší. Nevím, zda za to může jeho poměrně specifický styl, či něco jiného, ale kdykoli jsem se začetl do některé z jeho knih, vždy jsem si za ní představoval usedlého a životem protřelého osmdesátníka. Možná k takovému dojmu přispěl i fakt, že svou prvotinu Mráz (Glacé, 2011, česky 2015) vydal Bernard Minier „až“ ve zralém věku jednapadesáti let. V každém případě za oněch dvanáct let, po něž promlouvá k široké čtenářské obci, mu vyšlo celkem jedenáct románů, přičemž osm z nich patří do série o majoru francouzské kriminální policie Martinu Servazovi. Pro zajímavost – tituly stojící mimo servazovskou sadu jsou Zkurvenej příběh (Une putain d’histoire, 2015, česky prvně 2017), Na okraji propasti (M, le bord de ľabîme, 2019, česky prvně 2020), ale hlavně Lucia (2022), o jejíž zvukové verzi jsme si povídali v květnu 2023.

S postavou Martina Servaze jsme se setkali naposledy v březnu 2021 u recenze zvukové podoby šestého dílu série s názvem Údolí (La Vallée, 2020, česky 2021). A protože Oko je osmým titulem, musím se samozřejmě zmínit i o sedmičce nazvané Lov (La Chasse , 2021), kterou čeští čtenáři dostali do rukou v roce 2022. Jednou z výhod románů Bernarda Miniera je fakt, že ani ty spojené stejnými postavami není nutné číst v chronologickém pořadí, i když je to samozřejmě lepší. Pro mě osobně se Oko stalo první Minierovou knihou, kterou jsem četl v papírové podobě – všechny ostatní jsem zatím poslouchal ve formě audioknih. Tentokrát jsem ale na vydání zvukové verze čekat nechtěl. A musím se přiznat, že jsem v ději zpočátku trochu tápal. Jen neumím říci, zda je na vině má okamžitá nesoustředěnost, fakt vlastní četby, či jestli nakonec Oko přeci jen není napsáno v trochu jiném rytmu než jeho předchůdci.

Osmé pokračování případů Martina Servaze a jeho týmu se tentokrát točí kolem série vražd, jež spojuje příslušnost obětí k jednomu již rozpuštěnému filmovému štábu. To by samo o sobě ještě neznělo tak hrůzostrašně, nebýt předmětem zájmu většiny zúčastněných téma extrémního hororu. Dokonce tak hraničního, že poslední film režiséra, jehož jméno je v knize skloňováno nejčastěji, nebyl pro svoji děsivost a kontroverznost nikdy zařazen do distribuce. Přihoďme na první pohled bezbrannou dívku jako potenciální oběť, nemalou dávku magických obřadů i tajných večírků jen pro zvané, a máme před sebou podklad k opravdu dechberoucímu příběhu, při jehož čtení nejspíš nikdo nezůstane úplně v klidu. Vlastní vyšetřování zdaleka nevyplňuje většinu obsahu poměrně objemného svazku. Významnou část textu si pro sebe nárokují i pohledy na aktivity podezřelých i jejich potenciálních obětí. Jistá pozornost je věnována i složitému vztahu majora Servaze s jeho synem. A stejně tak jsme svědky majorovy konverzace s blízkou přítelkyní, která se po dvouleté lékařské africké misi vrací zpět do Toulouse.

Už jsem se zmínil, že podobně jako většina Minierových prací, i Oko je poměrně objemné. Zhruba čtyři sta sedmdesát stran zaplňuje kromě Prologu a Epilogu ještě dvaasedmdesát kapitol. Kromě nich v samém závěru čtenáři objeví mnohastránkovou Přílohu, jež obsahuje seznam „150 filmových hororů vybraných autorem“. A protože je Oko svého druhu sondou do světa tohoto populárního žánru, nabízí se tak nejenom Minierovým, ale i náhodným čtenářům příležitost rozšířit vlastní filmové znalosti o nemalý počet filmů uvedených v rozmezí let 1920 až 2022. Nu, popravdě já osobně si asi žádný z nich nevyberu, ale věřím, že ve své volbě budu spíše osamocený, že?

České fanoušky Bernarda Miniera by mohla zajímat informace o chystané komiksové verzi autorovy prvotiny Mráz. Půjde-li vše podle očekávání, měla by se na pultech knihkupectví objevit koncem ledna 2024. Co se týče Minierových plánů na vydání dalšího románu, musím s lítostí přiznat, že nemám nejmenší tušení, co se chystá a zda vůbec něco. Ale pokud bych si měl tipnout, hádal bych spíš ve prospěch nějaké novinky už během příštího roku. Ať už mám pravdu, nebo ne, stejně si budeme muset počkat. Ale mezitím lze sáhnout po kterémkoli z románů tohoto zajímavého francouzského spisovatele, který s vysokou pravděpodobností na knižním trhu ještě neřekl své poslední slovo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOko

Minier, Bernard

XYZ, 2023

Napsat komentář