Vesmírná dobrodružství

sci-fi uvodni
Dnes se společně podíváme na novinky ze žánru sci-fi a fantasy. Nechybí komiks pro fanoušky obrázkového čtení či příběhy od známých českých autorů jako Ondřej Neff nebo Kristýna Sněgoňová. Nechte se unášet na vlně vesmírných dobrodružství!

Ondřej Neff patří ke spisovatelům, jehož příznivci sci-fi literatury dobře znají. Pusťte se do nového (přepracovaného) vydání románu Hvězda mého života z cyklu Arkádie.

Jeho tělo je pro ně jen pytel na orgány. A měsíc přirozený mrazák… Představte si, že vás kamarádi podrazí a nechají chcípnout v pustině. A když se z toho náhodou dostanete, zjistíte, že vás mezitím okradli. Možná se jim zkusíte pomstít. Anebo dospějete k závěru, že bude lepší olízat si rány a nějak se s tím vyrovnat. Jenže to se lépe řekne, než udělá. Zvlášť pokud máte v zádech lovce těl, kteří vás plánují zabít a rozřezat na orgány. Něco takového by naštvalo každého – tím spíš vznětlivého Kubu Nedomého, jemuž se přesně tohle stalo hned na začátku jeho působení v měsíčním habitatu Arkádie. Ocitl se sám proti gaunerům z Českopolské těžební i proti wudanské mafii, která se s nimi spolčila. Měl sice předpoklady k tomu jim zatopit, ale věděl, že to nebude snadné a potrvá to dlouho. A navíc na to byl sám. Kdo ví, jak by to s ním dopadlo, kdyby se k němu časem nepřipojili kyborg Dědek Čuchák a bojovnice Su Wang-li a nepomohli mu té partě grázlů zakroutit krkem…

Nové, přepracované vydání slavného románu z cyklu Arkádie, který dějově předchází knihám Ultimus, Hu! Povídky Dědka Čucháka a Ostrov nesmrtelných.

Hvězda mého života

Autor: Ondřej Neff

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-522-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Hvězda mého života vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Už jsem toho o životě v Arkádii napovídal hodně. Víte, že se jmenuju Kuba Nedomý a že můj kamarád Dědek Čuchák, se kterým sdílím starožitnický krámek, se jmenuje ve skutečnosti Kazimir Prus. Jak jsem se dostal na Měsíc a jak se stalo, že jsem tu zůstal, jsem psal v knize Měsíc mého života. Jak ale jsem se dal s Kazikem Prusem dohromady, proč se z něho stal kyborg Dědek Čuchák a kde se vzala Su Wang-li, se kterou na Měsíci žiju i nežiju?

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Ondřej Neff (*1945) se narodil v Praze. Svoji první sci-fi napsal v deseti letech, žánru se věnuje celoživotně. Dává přednost klasické dobrodružné hard sci-fi kam patří i novinka Ostrov nesmrtelných spadající do arkadského cyklu. Tam patří také knihy Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života, Ultimus či Hu! Povídky dědka Čucháka. Pozornost i mezi čtenáři mainstreamu vyvolala antiutopie Tma. Kratší texty publikoval v řadě povídkových sbírek jakoVejce naruby, Zepelín na Měsíci, Bůh s. r. o. aj. Je celoživotním fanouškem Julese Verna, deset jeho románů převyprávěl pro novou čtenářskou generaci. Mezi nimi například Pět neděl v balonu nebo Tajuplný ostrov. K nim přidal vlastní steampunkovou trilogii Tajemství pěti světadílů. Napsal také „černou komedii“ Rekvalifikační kurz. Ondřej Neff žije nedaleko Prahy. Pod vlivem své ženy, herečky Ljuby Krbové, vyměnil karate za čínské tchaj-ťi a místo na motorce jezdí na elektrokole. Rád fotí, chodí se psy do lesa a na svém web-magazínu Neviditelný pes strká nos do politiky. Pro cyklus Arkádie chystá nový román, a co bude dál, se teprve uvidí.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Jméno Isaac Asimov není třeba fanouškům sci-fi představovat. Dnes na vás čeká bezmála třicítka povídek, které byly publikovány v polovině 20. století, a to pouze v časopisech. Máte tak možnost si je poprvé užít v knižní podobě.

Země je radioaktivní a život na ní je možný jen v rezervacích.
Trantor již ovládl polovinu Galaxie.
Mezi světy, které jeho vlivu dosud odolávají, patří i Sark prosperující z vykořisťování své vazalské planety Floriny, odkud pochází kyrt, nejžádanější zboží ve vesmíru.
Nyní však Florině hrozí kosmická katastrofa. Kdo má zájem na tom, aby pravda o blížící se apokalypse zůstala utajena a jedinému člověku, který o ní ví, byla vymazána paměť? Trantor? Sark? Nebo někdo jiný?

Kosmické proudy

Autor: Isaac Asimov
Přeložil: Smékal, Jindřich

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-161-1
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Kosmické proudy vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Člověk ze Země dospěl k rozhodnutí. Dospěl k němu pomalu a postupně, ale přece jenom dospěl.
Uplynuly týdny od doby, kdy mohl vychutnávat pohodlí své lodě a chladný kosmický příkrov kolem ní. Přišel sem jen proto, aby předal hlášení místní kanceláři Mezihvězdného úřadu pro kosmoanalýzu, pak se chtěl hned vrátit do kosmického prostoru – ale zadrželi ho.
Připadal si jako ve vězení. (str. 7)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Isaac Asimov byl americký spisovatel a biochemik židovského původu. V roce 1923 celá rodina emigrovala do USA. Vyrůstal v Brooklynu v New Yorku a v roce 1928 se stal americkým občanem. Asimov se nikdy nenaučil rusky (jeho rodiče mluvili jidiš) a svou rodnou zemi nikdy nenavštívil. Naučil se sám číst v pěti letech, své první články začal psát už v jedenácti a od devatenácti je dokonce prodával do různých časopisů. Po vystudování střední školy nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde promoval v roce 1939. Jeho dílo zahrnuje velké množství beletristických i vědeckých prací, z nichž v češtině vyšel jen nepatrný zlomek. Je známý hlavně svými díly ze sci-fi žánru a populárně vědeckými knihami. Získal celou řadu prestižních cen. Je autorem tří zákonů robotiky. Jeho fanouškům nebudou neznámé jeho knihy Nahé slunce, NadaceNadace a říše, Druhá nadace nebo Já, robot.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Umění, lásku, pandemii a několik časových linií – to vše naleznete v románu Moře klidu od Emily St. John Mandelové.

Román o umění, lásce a pandemii napříč časem i prostorem.
Edwinu St. Andrewovi je osmnáct, když se parníkem přeplaví přes Atlantik, poté co jej kvůli politickým názorům vyloučí ze společnosti britské aristokracie. Okouzlen krásou kanadské přírody vstoupí do lesa a náhle zaslechne tóny houslí odrážející se od stěn rozlehlé stavby – tento zážitek jím hluboce otřese.
O dvě století později se známá spisovatelka Olive Llewellynová vydává na propagační turné své knihy. Cestuje po celé zeměkouli, avšak vlastní domov má v druhé měsíční kolonii. V textu jejího bestselleru o pandemii se nachází zvláštní pasáž: houslista hraje v rezonující chodbě dopravního terminálu a kolem něj se zvedá lesní stromoví. Když začne Gaspery-Jacques Roberts pátrat po jisté anomálii v severoamerické divočině, narazí na několik rozvrácených životů – mladík z britské šlechtické rodiny podlehne šílenství, spisovatelka odtržená od rodiny uvízne na Zemi uprostřed pandemie a jeho vlastní kamarádka z dětství se zřejmě také pokusila o něco, čím narušila časové linie vesmíru.

Moře klidu

Autorka: Emily St. John Mandelová
Přeložila: Markéta Musilová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4279-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Moře klidu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Osmnáctiletý Edwin St. John St. Andrew nechává tíhu svého dvojitě svatého jména unášet silou parníku přes Atlantik. Kvůli větru mhouří na horní palubě oči: rukama v rukavicích svírá zábradlí a netrpělivě vyčkává, až spatří něco dosud nepoznaného, snaží se vidět něco – cokoliv –, tedy kromě moře a oblohy. Nevidí však nic než jen všemožné odstíny nekonečné šedi. Míří do jiného světa. Už je víceméně na polovině cesty mezi Evropou a Kanadou. Poslali mě do vyhnanství, říká si s vědomím, že je sice trochu melodramatický, nicméně je na tom i kus pravdy. (str. 9)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Emily St. John Mandelová se narodila roku 1979 na západním pobřeží Kanady. Na torontské taneční akademii vystudovala moderní tanec a poté žila krátce v Montrealu, než se přestěhovala do New Yorku. Za svůj čtvrtý román Stanice 11 získala v r. 2015 Cenu Arthura C. Clarka za nejlepší sci-fi a dostala se do užšího výběru americké Národní knižní ceny a PEN/Faulknerovy ceny. I proto byl Skleněný hotel očekáván s dychtivou nedočkavostí, a i když vyšel uprostřed koronavirové pandemie, vysloužil si hned po vydání záplavu nadšených recenzí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Hannah Templerová napsala další díl příběhu, ve kterém hrají hlavní roli emancipované holky z vesmíru. Jaké dobrodružství je čeká tentokrát?

Útěk byl jenom začátek! Ale tyhle emancipované holky se hned tak nevzdávají. Jestli chtějí mít šanci zvítězit, musí spojit síly a čelit patriarchátu společně. Mise splněna – Pan a jejímu týmu se na konci prvního dílu povedlo zachránit princeznu Scottie. Teď už jenom zbývá vysadit ji v bezpečné oblasti někde daleko, aby mohla začít nový život. Ale co když Scottie o nic z toho nestojí? Zdá se, že byť mají členky posádky stejné cíle, jejich představy, jak jich dosáhnout, se dost liší. Zatímco Cass chce pokračovat v turnajích, Kate by ze všeho nejradši rozpoutala revoluci. A Pan, ta nedokáže zapomenout na Taru a její vzkaz. Co když je Tara pořád tam někde venku a má strach, že ji Pan opustila?
Cosmoknights 2 je pokračování barevného komiksu zasazeného do neo-středověku. Pojednává o partě sympatických emancipovaných holek, které se snaží změnit svět k lepšímu a zároveň se naučit fungovat mezi sebou. Na cestě za jejich dalším vesmírným dobrodružstvím budou muset čelit nejenom nebezpečným pirátkám, ale také svým vnitřním démonům.

Cosmoknights 2

Autorka: Hannah Templerová
Přeložila: Eliška Škorpíková

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 178×254 mm
ISBN: 978-80-7413-586-6
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Cosmoknights 2 vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Cosmoknights

 

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce

Hannah Templerová je americká kreslířka, známá především pro svůj oceňovaný komiks Cosmoknights . Pracuje také jako výtvarnice a ilustrátorka u známých titulů jako GLOW, Buffy the Vampire Slayer, Doctor Who, TMNT, Samurai Jack, Captain Marvel a Tomb Raider a spolu s Grace Ellisovou je spolutvůrkyní kritikou uznávaného grafického románu Flung Out of Space, což je fiktivní a komplexní portrét bestsellerové autorky Patricie Highsmithové. Hannah si užívá život se svým věrným psem Thistlem a kočkou jménem Super Mario. Také ráda hraje dračák – tak často, jak jen je to možné.

Zdroj informací: Zoner Press

————————————————

Kristýna Sněgoňová – oceňovaná Lady Řádu fantasy – přichází s dalším novým vyprávěním ze série space opery Legie, na které pracuje s Františkem Kotletou.

Tak daleko jako tentokrát se posádka Vzdorující ještě nikdy nevypravila – mimo území enlilů, churitů a dalších velkých civilizací. Starý spojenec má však problém, a když o něco požádá vědec z prastaré rasy, po jejíž technologii pase váš největší nepřítel, neváháte ani chvíli. Obzvlášť pokud se na vás obrátí jako na svou jedinou naději.
Jenže tentokrát by se možná chvíle váhání vyplatila, protože tahle cesta vede k tajemstvím, která lidem otevřou naprosto nové obzory. A s nimi i nečekané hrůzy. Ale bez toho by to snad ani nebylo ono.
Zatímco se Legie připravuje na osvobození Země, kapitán Moravec a jeho posádka se musí vydat až na samotný konec vesmíru.

Na konci vesmíru

Autorka: Kristýna Sněgoňová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0142-8
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Na konci vesmíru vydalo nakladatelství Epocha v edici Fantastická Epocha.

Ukázka z knihy

Paprsky létaly chodbou, narážely do zdí a nechávaly po sobě spálená místa a čpavý puch, který skoro překryl všudypřítomný pach plísně. Znovu jsem se vyklonil a vyslal laser jen kousek nad tvorovu hlavu. Rozprskl se na zdi za ním a on se tvářil, jako by si toho ani nevšiml – ne, netvářil, protože tvář v běžném smyslu toho slova neměl, a navíc si všiml, ale nevyděsilo ho to.
Vzrušilo ho to. (str. 172)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Kristýna Sněgoňová (*1986) je tak trochu záhadná žena, mladá spisovatelka, která se před několika lety vynořila odnikud, aby následně začala s přehledem vítězit v žánrových soutěžích a dobývat jednu cenu za druhou. Je několikanásobnou Lady Řádu fantasy i Nositelkou meče, vítězkou Ceny Karla Čapka a držitelkou Mloka, stejně jako soutěží typu Vidoucí a jiných.
Svou literární kariéru začala výhrou v soutěži O brahmíní vemeno povídkou Zrůdy by měly držet spolu (2009) a po tvůrčí pauze, během které se věnovala sportu, napsala nespočet povídek a novel, protože ocenění vemenem zavazuje. Pro radost své rodiny z Vaultu šílené brahmíny napsala i povídku, která se stala základem pro Krev pro rusalku – jmenovala se Krvavý kožíšek a vzbudila tehdy pouze všeobecné zklamání, že se nejedná o dívčí román o ztrátě panenství.
Její díla jsou k nalezení v mnoha sbornících, v časopisu Pevnost se poprvé objevila jako vítězka soutěže Vidoucí s povídkou Zadostiučinění (Pevnost 03/2015), v roce 2017 si to zopakovala s povídkami O snílcích a snovačích (Pevnost 03/2017) a Sobotní směna (Pevnost 12/2017). Její povídky se stále pravidelněji objevují i v antologiích, jako například Ve stínu Říše (2017), kde ohromila a vyděsila příběhem „Na vlastní kůži“, nebo ve volném pokračování antologie Ve stínu apokalypsy (2018).
Kristýna však nezůstala pouze u psaní povídek. Po úspěšném románu Krev pro rusalku (2018), který se v roce 2021 dočkal i druhého vydání, se vydala do Brna s fantasy románem Zřídla (2019), následovala sci-fi série Města, v rámci které zatím vyšly romány Město v oblacích (2020) a Země v troskách (2021), a v neposlední řadě se také podílela na antologiích Lockdown (2021), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) a Zákon genu (2022).
Od roku 2020 pracuje společně s Františkem Kotletou na sci-fi sérii Legie, space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHvězda mého života

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeKosmické proudy

Asimov, Isaac

Triton, 2023

zobrazit info o knizeMoře klidu

Mandelová, Emily St. John

Argo, 2023

zobrazit info o knizeCosmoknights 2

Templerová, Hannah

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeNa konci vesmíru

Sněgoňová, Kristýna

Epocha, 2023

Napsat komentář