Kořeny budoucí Nadace

Nadace
Spisovatel a biochemik židovského původu Isaac Asimov stvořil sci-fi trilogii, která mapuje osud galaktické Říše. V prvním díle vzniká Nadace, která má po zániku Říše uchovat její kulturu a vědění a zároveň se stát jejím nástupcem.

Po dlouhých dvanácti tisíciletích existence spěje galaktická Říše pomalu, ale jistě k zániku. Prozatím jsou však trendy vedoucí k jejímu rozkladu sotva postřehnutelné – vysledovat je dokáže pouze geniální matematik Hari Seldon. Na základě psychohistorického modelu předpoví, že po pádu Říše čeká galaxii nepopsatelný chaos a že následná éra barbarství se protáhne na celých třicet tisíc let. Seldon se však s touto myšlenkou nehodlá smířit. Na samém okraji galaxie proto založí na planetě Terminus Nadaci, která má nejen uchovat kulturu a vědění předchozích věků, ale stát se i zárodkem Druhé říše. Toto je příběh prvních dvou set let její pohnuté historie…
Nadace, Nadace a Říše, Druhá Nadace jsou trilogií skládající se z příběhů z historie vzdálené budoucnosti trvající více než milion let v době, kdy jsou planety v celé Mléčné dráze spojené do obrovské galaktické Říše.

Ukázka z knihy

Gaal zalapal po dechu. „Nesnáším, když –“
„Prosím. Bylo to nutné. Nebyl jste vybrán z nějakých osobních důvodů. Uvědomte si, že plány doktora Seldona, podložené osmnácti lety tematického bádání, zahrnují všechny statisticky významné eventuality. Tohle je jedna z nich. Byl jsem sem vyslán, jen abych vás ujistil, že se nemusíte bát. Skončí to dobře, pro projekt takřka jistě a pro vás se slušnou pravděpodobností.“
„A jaká jsou ta čísla?“ naléhal Gaal.
„Pro projekt přes 99,9 procent.“
„A pro mě?“

Nadace

Autor: Isaac Asimov
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-257-2880-2
Doporučená cena: 268 Kč

 

Knihu Nadace vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorovi

Isaac Asimov byl americký spisovatel a biochemik židovského původu. V roce 1923 celá rodina emigrovala do USA. Vyrůstal v Brooklynu v New Yorku a v roce 1928 se stal americkým občanem. Asimov se nikdy nenaučil rusky (jeho rodiče mluvili jidiš) a svou rodnou zemi nikdy nenavštívil. Naučil se sám číst v pěti letech, své první články začal psát už v jedenácti a od devatenácti je dokonce prodával do různých časopisů. Po vystudování střední školy nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde promoval v roce 1939. Jeho dílo zahrnuje velké množství beletristických i vědeckých prací, z nichž v češtině vyšel jen nepatrný zlomek. Je známý hlavně svými díly ze sci-fi žánru a populárně vědeckými knihami. Získal celou řadu prestižních cen. Je autorem tří zákonů robotiky.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNadace

Asimov, Isaac

Triton, 2019

Napsat komentář