Domluvená svatba

konflikt-obalka
Domluvená svatba v Evropě či Americe v 21. století? V případě mafiánské rodiny, která ctí staré tradice, žádný problém!

Mezi mafiány vás v knize Konflikt zavede Michaela Brnková. Se svou rodinou žije v Púchově na Slovensku, kde společně s manželem provozuje kavárnu. Také se věnuje lektorství. Vždy měla ráda literaturu, s chutí si přečte romantickou beletrii i životopisy slavných osobností. Konflikt je jejím debutovým románem – jde o první díl série Nekompromisní. Pokud vám nevadí slovenština, můžete se pustit i do dalších dvou dílů, které na Slovensku již vyšly. Uvidíme, zda pod záštitou nakladatelství Red vyjdou i u nás.

A o čem autorka ve své prvotině vypráví? Hlavním hrdinou je Maurizio Neraho Brusov, kterého všichni oslovují přezdívkou Nero. Jde o syna italského mafiánského bosse. Jeho otec zestárl a pomalu nastává čas, aby Nero převzal veškeré jeho povinnosti. Nejprve však musí mít po svém boku manželku, kterou mu jeho otec vyznávající staré tradice už vybral!

Poslouchat a respektovat přání našich otců byla čest. Tak to v našich rodinách je a tak to vždy bude. Mého souhlasu není třeba. (str. 8)

Nero opouští rodnou Itálii, aby se v Americe zasnoubil s Eileen – ženou, kterou nikdy neviděl. Eileen je dcera šéfa sanfranciské mafie, jenž patří k významným obchodním partnerům Nerova otce. Jakou má Nero o Eileen představu? Domnívá se, že bude krásná, kultivovaná a vychovaná tak, aby se mu ve všem podřídila. A rozhodně jí nebude vadit, když v jeho životě (a také v posteli) nebude jedinou ženou. Ano, sebevědomí Nerovi opravdu nechybí. Jenže velmi brzy zjistí, že po svém boku potřebuje úplně jiný typ ženy: s vlastním názorem. A přesně taková je Eileenina sestra Lisa…

Lisa také pochází z mafiánské rodiny, ale před pěti lety se od ní distancovala. Odmítla se dál nechat ovládat a s mafiány už nechce mít nic společného. Nenávidí lidi, kteří zabíjejí div ne častěji než řezníci. Jenže teď nemá na výběr: musí rodině pomoci. Chtějí, aby ve svém bytě ukryla budoucího manžela své sestry Eileen, kterého se někdo na jejich zásnubním večírku pokusil zabít.

Věděla jsem, že otevírám dveře své minulosti, a neměla jsem nejmenší chuť to udělat. (str. 26)

Kniha se řadí mezi romány pro ženy. Autorka spojila dvě věci, které mám ráda: romantiku a napětí. Ač obvykle příběhy z mafiánského prostředí nevyhledávám, Konflikt se mi líbil. Obě rodiny skrývají různá tajemství, která postupně vyplouvají na povrch. Mafiáni se neštítí ničeho, takže nechybí ani nečekané podrazy a zvraty. A jak už víte, některým hrdinům jde dokonce o život!

Co se týče romantické linky: do hlavních rolí autorka obsadila muže a ženu, kteří spolu chtě nechtě musí strávit několik dní, ačkoli se vůbec neznají. Nerozumí si, pošťuchují se, utahují si ze sebe. Na jednu stranu musím říct, že v takovýchto románech nejde o nic neobvyklého. Ovšem autorka vše dokázala podat tak, že jsem se rozhodně nenudila. Získala si mě vtipnými slovními přestřelkami hlavních postav. A zejména Lisu jsem si oblíbila: je vůči Nerovi chladná, má ostrý jazyk a nedá mu nic zadarmo. Nutno podotknout, že Nero si to zaslouží. Jen málokdo se mu dokáže postavit. Nebo neuposlechnout jeho příkaz! Líbilo se mi, že Lisa se jeho řečmi nikdy nenechala vyvést z míry a na vše měla trefnou odpověď. Však i Nero k ní díky tomu začal pociťovat sympatie. Dlouho nepotkal tak svéhlavou ženu, která by se před ním nepřetvařovala a bez problémů mu řekla, co si myslí. Nemohl by si místo Eileen vzít Lisu? Vždyť jsou obě dcerami stejného muže…

Moje naděje, že už ho nikdy neuvidím, se definitivně rozplynula. (str. 68)

Pokud máte rádi romány, které v sobě kombinují romantiku s napětím, mohl by se Konflikt líbit i vám.


Knihu Konflikt vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonflikt

Brnková, Michaela

Knihy Dobrovský, 2023

Napsat komentář