Svět, jak ho neznáte

uvod svet (1)
Pokud rádi objevujete nejenom svět, ale i lidské příběhy, pak máme dnes něco přesně pro vás. Hned šest knižních novinek vás totiž zavede na zajímavá místa po celé zeměkouli a přiblíží i zajímavé a netradiční osudy různých osobností.

Dějiny Ruska z pohledu kuchařů –i tak by se dala nazvat novinka Witolda Szablowského, jehož kniha Jak nakrmit diktátora se stala velmi úspěšnou. V novince přibližuje události utvářející právě dějiny Ruska, tentokrát z pohledů těch, kteří připravovali pokrmy pro vůdce země.

Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás „do kuchyně“ v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.

Rusko pohledem z kuchyně

Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou
Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Jaroslava Jiskrová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7675-074-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Rusko pohledem z kuchyně vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Tady v Jaltě dostane Roosevelt zase velkého krocana, jednoho z těch, které od třicátých let chová pro Stalina Saša Egnatašvili. Všechno, co se v nejbližších dnech objeví na stolech, zorganizoval právě on, kremelský specialista na nemožné. Těžko tomu může být jinak – vždyť to byl právě on, kdo Stalinovi připomněl, že když chce někdo v Gruzii někomu zaimponovat svým bohatstvím, pozve ho na hostinu.

K dispozici máte také celou ukázku.

O autorovi

Witold Szabłowski (*1980), spisovatel, režisér a novinář, patří k výrazným představitelům polské školy literární reportáže. Vystudoval žurnalistiku a politologii, pracoval ve zpravodajské televizní stanici TVN24. Ve svém knižním debutu Vrah z města meruněk. Příběhy z Turecka se snažil postihnout rozpolcenost Turecka mezi Východem a Západem a získal za něj Cenu Beaty Pawlak a cenu Melchior. Roku 2014 vydal knihu reportáží Tančící medvědi, v níž mu osudy cvičených medvědů slouží jako metafora vývoje zemí bývalého sovětského bloku po pádu tamních komunistických režimů. V roce 2016 následovaly reportáže Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně, věnované etnickým čistkám ve Volyni. Kniha Jak nakrmit diktátorakterá představuje příběhy osobních kuchařů světových diktátorů, vyšla v roce 2019 s úspěchem zároveň v USA a Polsku a získala jednu z hlavních cen literární soutěže o nejlepší světovou knihu na kulinární téma za rok 2021.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Druhou dnes představovanou knihu napsal známý novinář Tomáš Etzler. Jeho nový titul přináší další příběhy z jeho novinářské praxe v Číně.

Další várka syrových příběhů ze života známého novináře v Číně. Ponořte se do víru zážitků asijské dekády Tomáše Etzlera, vydala by na několik lidských životů. Jak vývoj Číny ovlivnila politika jednoho dítěte? Jaké je zde postavení žen? Jaký byl laureát Nobelovy ceny Liou Siao-po, nejznámější čínský disident? Máme se bát rozpínavosti Číny? Podařilo se udělat z ostrova Chaj-nan Havaj východu? Jak vznikal Etzlerův dokumentární film Nebe? Nahlédněte do života běžných Číňanů i života zahraničního novináře, který přinášel zpravodajství z totalitní země.

Novinářem v Číně 2

Nezešílet!
Autor: Tomáš Etzler

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-7601-874-7
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Novinářem v Číně 2 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Rozsudek padl o dva dny později: jedenáct let za mřížemi. Délka trestu všechny šokovala. Jeho právník mi později ve své kanceláři řekl: „Jedenáct let nás překvapilo. Za rozvracení státního zřízení si odpykává nejdelší trest v historii země. Myslím, že to ukazuje, jakou důležitost vláda případu Liou Siao-poa přikládá. Poslali tak vzkaz ostatním.“ Trest si měl Liou Siao-po odpykat ve věznici v Ťin-čou, téměř pět set kilometrů severovýchodně od Pekingu v provincii Liao-ning.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Tomáš Etzler je český novinář, který v letech 2007 až 2014 působil jako stálý zpravodaj České televize v Číně. V roce 1999 začal pracovat pro CNN jako editor zpráv a poté působil pět let jako válečný zpravodaj CNN na Haiti, v Iráku a v Afghánistánu. Za svou práci obdržel řadu ocenění včetně ceny Emmy, kterou získal jako první Čech v roce 2008. V roce 2019 vydal knihu Kdo ví, kde budu zítra a v roce 2021 vyšla jeho kniha Novinářem v Číně.

Zdroj informací: Vyšehrad

————————————————

Jsme-li u historických a politických témat, nemůže mezi nimi chybět ani USA. Americké současnosti se ve své knize věnuje novinář a reportér, jehož jméno vám zcela určitě cizí nebude.

Ožehavá témata americké současnosti v hledáčku reportéra ČT. David Miřejovský se během svého působení v Americe věnoval řadě zásadních témat – od prezidentských voleb Biden vs. Trump přes covidovou pandemii až po vzestup hnutí BLM. Pokrýval ale také řádění šílených střelců, která pravidelně otřásají americkou veřejností. Na pozadí zážitků z natáčení i ze života v Americe nyní osvětluje, proč část Američanů nedá na zbraně dopustit a proč je část z duše nenávidí. Poznejte americkou realitu očima žurnalisty, který se dostane i do míst, kam běžný turista nezavítá!

Amerika na mušce

Autor: David Miřejovský

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-264-4940-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Amerika na mušce vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Dlouho jsem nechápal, proč zastáncům zbraní tolik vadí i drobné změny zákonů. Vysvětlil mi to nakonec Sam, se kterým jsem se dal do řeči během jednoho volebního mítinku Donalda Trumpa v Tennessee. Věkem to byl můj vrstevník a očividně si rád povídal.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

David Miřejovský je novinář a reportér. V zahraniční redakci České televize působí od roku 2002. Je autorem několika zpravodajských dokumentů ČT24. Jako režisér se podílel na dokumentárních cyklech Na cestě a Kosmopolis. Deset let byl stálým zahraničním zpravodajem ČT na Slovensku, v Rusku a ve Spojených státech. Po ruské invazi na Ukrajinu mnohokrát natáčel v oblastech bojů. Spoluautor kroniky reportérů ČT Putinova válka a také spoluautor a moderátor pořadu o bezpečnosti Zóna ČT24.

Zdroj informací: CPress

————————————————

O tom, jak nesnadný život je v Severní Koreji, už psali i mnozí jiní spisovatelé. Dnešní novinka je zajímavá nejenom autentickým vyprávěním té, která uprchla, ale současně i příběhem o sblížení dvou žen z různých stran barikády.

Mladá žena ze Severní Koreje Pak Čihjon vypravuje svůj životní příběh, který patří k vzácným svědectvím o této nejuzavřenější zemi světa. Kniha, napsaná s jihokorejskou krajankou Čche Serin, zachycuje zároveň unikátní sblížení dvou Korejek ze dvou na smrt znepřátelených států. Korejská lidově demokratická republika (KLDR) připomíná vězení pod širým nebem, ze kterého není úniku. Uspěla jen hrstka mužů a žen. Pak Čihjon je jednou z těchto vzácných přeživších. Podařilo se jí uprchnout, a to dokonce dvakrát. K útěku se odhodlala ve svých 29 letech po té, co byla svědkem mnoha utrpení. Její vzpomínky realisticky a bez sentimentu vykreslují šokující poměry v patrně nejtvrdší diktatuře světa.

Můj život v Severní Koreji

Autorky: Serin Čche, Čihjon Pak
Přeložil: Tomáš Horák

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×220 mm
ISBN: 978-80-88268-79-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Můj život v Severní Koreji vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Před stěhováním jsme bydleli všichni v jedné místnosti, což bylo velmi nepohodlné. Jak Čongho rostl, čím dál víc toužil po vlastním prostoru. Maminka usoudila, že už s tím musí něco udělat, a tak nakonec zbořila stěnu mezi kuchyní a pokojem a udělala z bytu jeden velký otevřený prostor. Divím se, že nám tenkrát nespadl dům na hlavu.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

————————————————

Jak drsný a těžký může být život obyvatelů Grónska, o tom možná běžný Evropan nic netuší. Příběh Ivalu vám právě takový život může přiblížit. Ovšem bude jen pro odvážné! Žádný med to totiž není.

Když člověk bojuje o přežití, dosud důležité věci náhle ztratí na závažnosti a do popředí vystoupí docela jiné hodnoty. Mladá inuitská žena Ivalu přežívá ze dne na den, protože její rodina nemá živitele-lovce. O nápadníky nemá nouzi, zůstává ale věrná svému snu: chce se stát manželkou bílého muže. Pak se v osadě objeví dánský lovec lišek Basi a postaví si tam dům. Když chce jeho pomocník, proradný Minik, Ivalu unést a přinutit ji, aby se stala jeho ženou, Basi ji zachrání a začnou žít spolu. Basi, který se považuje za příslušníka vyspělejší civilizace, se stále znovu dostává do situací, kdy musí uznat, že jeho žena, bělochy považovaná za primitivní, činí mnohem moudřejší rozhodnutí a ví si mnohem lépe rady, když se dostanou do obtížných, život ohrožujících situací. Příběh z počátku minulého století je vyprávěn z perspektivy domorodých Inuitů, kteří s úžasem a bezděky humorně komentují neznámé situace, které do jejich života vnášejí nově příchozí bílí muži. Čtenář se seznamuje s dnes již zaniklým způsobem života obyvatel Grónska, s jejich způsobem myšlení, účastní se lovu na ledního medvěda, pochopí fungování dynamiky ve skupině závislé na bohatství úlovku, kde jsou neúspěšní odkázáni na blahovůli úspěšných. Zdánlivě prostý jazyk knihy a popisované, často drsné události spolu pozoruhodně kontrastují.

Ivalu

Láska v polárních krajích
Autor: Peter Freuchen
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-262-2062-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ivalu vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Když přišla noc, slyšel, jak jeho synáček Inuiterk pláče, protože maminka je pryč. Chlapec už byl tak velký, že si hrál venku, ale byl zvyklý, že večer se ještě napije z prsu, než usne. Teď tam ležel, mlaskal a po špinavé tvářičce mu stékaly slzy. Ulluriaq vstal a řízl se do prstů, do jednoho po druhém, takže chlapeček mohl sát z otcovy ruky krev.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Peter Freuchen (1886–1957) byl dánský polárník, cestovatel, spisovatel a novinář, blízký přítel a společník známějšího Knuda Rasmussena, s níž v roce 1910 založil výzkumnou stanici v grónském Thule. V knize vypráví o tom, jak se seznámil se svou pozdější ženou, Inuitkou Navaranou, která v příběhu vystupuje pod jménem Ivalu.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Poslední kniha dnes patří příběhu nikoli člověka, ale sopky. V tomto případě se jedná o islandskou sopku, která se také postarala o jednu z nejhorších přírodních katastrof v celých dějinách Země.

Výbuch islandské sopky Laki je jednou z největších přírodních katastrof v dějinách. Vychrlila jedovatou mlhu, která přetrvávala osm měsíců a Evropu ovlivňovala ještě několik dalších let. Způsobila smrt lidí až na Nilu a hladomor, který podle některých vědců možná vyvolal francouzskou revoluci. Ostrov v plamenech je příběhem nejen o sopce, ale také o lidech, jimž změnila život, například o knězi Jonu Steingrímssonovi, který byl svědkem těchto událostí a zaznamenal je. Je to i příběh moderní vulkanologie a potenciálu supervulkánů po celém světě. A zřejmě vůbec nejdůležitější je to, že po erupci sopky Eyjafjallajökull, která v roce 2010 uzavřela evropský vzdušný prostor, odborníci řeší, jak by se události mohly vyvíjet, kdyby Laki vybuchla znovu.

Ostrov v plamenech

Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v osmnáctém století zatáhla nebe nad Evropou
Autor: Jeff Kanipe, Alexandra Witzeová
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3451-9
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Ostrov v plamenech vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Oproti obvyklým setkáním Jónova úpěnlivá prosba bohoslužbu protáhla. Jón cítil, že za těchto okolností žádná doba strávená rozhovorem s Bohem nemůže být příliš dlouhá. Návštěvníci kostela s ním zřejmě souhlasili. Přestože všichni cítili, že se na ně brzy vyvalí láva, nikdo se nepokusil utéct. Bohoslužba skončila. Vesničané se odvážili vyjít ven a přemýšleli, zda už láva pohltila jejich domovy.

Přečtěte si celou ukázku.

Autoři

Jeff Kanipe je zkušený vědecký spisovatel a editor specializující se na astronomii. Napsal vše od sloupků o sledování oblohy až po dlouhé výzkumy špičkové kosmologie – a téměř vše mezi tím. Je autorem mnoha vysoce přijímaných vědeckých knih, naposledy vícedílného astronomického průvodce.

Zdroj informací: web autora

Alexandra Witze je přispívající korespondentka se sídlem v Boulderu, Colorado. Kromě jiných exotických míst ji její zpravodajství zavedlo do ruin Maya v džungli Guatemaly a do plovoucího tábora s mořským ledem na severním pólu. Mezi její vyznamenání patří cena Science-in-Society od National Association of Science Writers (sdílená s Tomem Siegfriedem) a cena Americké geofyzikální unie za celovečerní žurnalistiku. Je spoluautorkou knihy Ostrov v plamenech.

Zdroj informací: ScienceNews


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRusko pohledem z kuchyně
Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou

Szablowski, Witold

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeNovinářem v Číně 2
Nezešílet!

Etzler, Tomáš

Vyšehrad, 2023

zobrazit info o knizeAmerika na mušce

Miřejovský, David

CPress, 2023

zobrazit info o knizeMůj život v Severní Koreji

Čche, Serin – Pak, Čihjon

65. pole, 2023

zobrazit info o knizeIvalu
Láska v polárních krajích

Freuchen, Peter

Portál, 2023

zobrazit info o knizeOstrov v plamenech
Neobyčejný příběh Laki, sopky, která v osmnáctém století zatáhla nebe nad Evropou

Kanipe, Jeff – Witzeová, Alexandra

Academia, 2023

Napsat komentář