Třetí republika v datech

Kronika treti republiky_uvodni
V nové kronice Jiřího Padevěta se prostřednictvím dat, hesel a informací uspořádaných do přehledné podoby dozvíte o všem, co nějakým způsobem souviselo s obdobím třetí republiky.

Třetí republika, která trvala od jara 1945 do 25. února 1948, byla zdánlivě demokratická. Opravdu pouze zdánlivě, některé předválečné politické strany byly zakázány, někteří občané zbaveni volebního práva. Těmito třemi roky se vinou dvě hlavní dějové linie, jednak linie „národní očisty“, tedy vyhnání českých a moravských Němců, jednak nástup komunistů k moci, jako vždy plný lží, brutality a podporovaný Sovětským svazem. Třetí republika je především příběhem o destrukci státu, zaštítěné ušlechtilými hesly.

 

Kronika třetí republiky

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 597
Vazba: vázaná
Formát: 235×287 mm
ISBN: 978-80-200-3424-3
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Kronika třetí republiky vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

V NOCI Z 23/5 NA 24/5 znásilnili vojáci Rudé armády několik Němek, internovaných v budově školy v dnešní pražské Drtinově ulici. Vojáci Rudé armády včetně důstojníků vyhrožovali ostraze internačního místa zbraněmi a znásilněné ženy před odchodem ze školy okradli o osobní věci. Po této události nařídil velitel pluku Revolučních gard 1 v Praze plukovník Josef Eret v podobných případech proti vojákům Rudé armády energicky zasahovat.

24/5 vydala vláda usnesení, podle kterého měli důstojnická místa v budované armádě obsadit především příslušníci 1. československého armádního sboru v SSSR, kteří měli nahradit prvorepublikové důstojníky.

24/5 otiskly všechny deníky nařízení Ministerstva vnitra, že používání zeměpisného názvu Sudety a jeho odvozenin je zcela nepřípustné. (str. 70)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Padevět

Jiří Padevět (nar. 1966) je spisovatel, knihkupec a nakladatel. Je autorem řady historických průvodců, například Průvodce protektorátní Prahou (2013), Krvavé finále (2015), Krvavý podzim 1938 nebo Krvavé léto 1945 (2016) a knih krátkých próz Poznámky k dějinám (2014), Ostny a oprátky (2018), Sny a sekyry (2019), Dvacet minut na vsiRepublika, Kronika protektorátuKomunistické lágry nebo Dotek Anthropoidu. Na internetové Televizi Seznam uvádí pořad Krvavá léta, jehož prostřednictvím zavádí diváky na místa spojená s nacistickou a komunistickou tyranií. Je držitelem ceny Magnesia Litera v kategoriích Kniha roku a Literatura faktu.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKronika třetí republiky

Padevět, Jiří

Academia, 2023

Napsat komentář