Sci-fi z Čech i ze světa

sci-fi uvod (1)
Prozkoumejte spolu s námi pondělní knižní tipy, které tentokrát přinášejí novinky ze žánru sci-fi a fantasy. Najdete mezi nimi i dva komiksy, které jistě neosloví pouze mládež, ale ocení je každý, kdo má toto obrázkové čtení v oblibě. Tak pojďme na to!

Román české autorky zprvu působí poměrně nenápadně. Parta starých přátel se sejde kdesi na chalupě uprostřed Šumavy. Na tom přeci není nic zvláštního. To ale ještě netuší, že se svět doslova obrátí vzhůru nohama a oni se budou muset v tom novém rychle zorientovat…

Měl to být příjemný víkend, setkání se starými přáteli, v chalupě v zastrčeném koutě pod šumavským Boubínem. Ale místo dobré nálady, jídla, pití a vzpomínání na hudbu a lásky jejich mládí přišla… Katastrofa. Ze dne na den smetla z povrchu Evropy vyspělou civilizaci a s ní i život, jak ho znali doposud. Dokážou se naši obyčejní „hrdinové“ v nejlepších letech zorientovat v nové realitě a zajistit přežití jejich křehkého společenství?

Katastrofa

Autorka: Simona Mahlerová-Šustková

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-454-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Katastrofa vydalo nakladatelství Plot.

O autorce

Simona Mahlerová-Šustková chtěla být novinářkou, ale když to nevyšlo, dálkově vystudovala ASŘ na VŠE, kurzy psychologie na Karlově univerzitě a dějiny umění. Pracovala jako matematička-analytička, po revoluci jako IT specialistka u britské firmy, s manželem vybudovala a vedla malou restauraci. Již dvacet let působí v rodinném obchodě se starožitnostmi Alma a v aukční síni Valentinum, byla dlouholetou prezidentkou Asociace starožitníků a je členkou CINOA, mezinárodní organizace obchodníků s uměním. Zařizuje interiéry, kde spojuje starožitnosti s moderním designem, píše články o starožitnostech a umění a přednáší. Je čtyřicet let vdaná a má tři děti. Píše proto, že ji to baví, a také proto, že má pozitivní ohlasy na své předchozí romány Přes kočičí hřbetŠtěstí někdy pelichá nebo Riskantní plavbakteré vyšly v nakladatelství Plot.

Zdroj informací: KK

Přečíst si můžete i náš rozhovor s autorkou

————————————————

Kdo by někdy nečetl příběh, ve kterém ústřední roli hraje holčičí parta. Holky z této knihy však nejsou jen tak ledajaké, jsou totiž z vesmíru!

Tahle potrhlá banda holek z vesmíru se chystá porazit patriarchát v jeho vlastní hře!
Pan pracuje v tátově karosárně, kde opravuje stará auta. Občas se vyplíží z domu za svojí kamarádkou Tarou, se kterou pozorují nákladní lodě na obloze a sní o budoucnosti. Nezáleží na tom, že je Tara princezna. Nebo na tom alespoň nezáleží do chvíle, než se přiblíží konání turnaje, jehož vítěz získá Tařinu ruku. Pan musí jednat rychle! Pomůže Taře zmizet na jinou planetu, přestože se kvůli tomu sama dostane do průšvihu. A tím by to taky mohlo skončit, nebýt charismatického páru gladiátorek, které se po letech objeví u ní doma s prosbou o pomoc. Pan zjišťuje, že svět ani zdaleka není tak malý, jak si myslela, a že se před ní dost možná otevírá příležitost něco změnit. Znovu tedy stojí před složitou volbou, jestli zůstat a dál se vrtat v autech, nebo se vydat na cestu za dobrodružstvím. A to i za cenu toho, že už se třeba nebude moct nikdy vrátit!
Cosmoknights je první díl komiksu zasazeného do neo-středověku. Pojednává o partě sympatických emancipovaných holek, které se snaží změnit svět k lepšímu. Jdete do toho s nimi?

Cosmoknights 1

Autorka: Hannah Templerová
Přeložila: Eliška Škorpíková

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 178 x 254 mm
ISBN: 978-80-7413-576-7
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Cosmoknights 1 vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

 Cosmoknights ukazka (1)

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Hannah Templerová je americká kreslířka, známá především pro svůj oceňovaný komiks Cosmoknights . Pracuje také jako výtvarnice a ilustrátorka u známých titulů jako GLOW, Buffy the Vampire Slayer, Doctor Who, TMNT, Samurai Jack, Captain Marvel a Tomb Raider a spolu s Grace Ellisovou je spolutvůrkyní kritikou uznávaného grafického románu Flung Out of Space, což je fiktivní a komplexní portrét bestsellerové autorky Patricie Highsmithové. Hannah si užívá život se svým věrným psem Thistlem a kočkou jménem Super Mario. Také ráda hraje dračák – tak často, jak jen je to možné.

Zdroj informací: Zoner Press

————————————————

Další dnešní komiks představí život jednoho mnicha. Jeho dny sestávají zejména z pilné práce, modliteb a ticha. Co když mu to ale jednoho dne přestane stačit? Dokáže se vymanit ze zaběhnutého řádu?

Mladý mnich Stibor žije v klášteře obklopeném toxickou mlhou. Strávil tu celý svůj život a stejně jako všichni ostatní věří, že mlha pokrývá celý svět. Jeho dny sestávají z práce a modliteb, ale nyní se dostává do věku, kdy mu jednoduchý klášterní řád přestává stačit. Jednotvárnost dění a řada podivných předpisů v mnišském životě jej přinutí hledat odpovědi a snažit se o změnu zavedeného systému. Podaří se mu rozbít jednotvárnost všedních dnů a vyjít za obzor?

Klášter Nejsvětějšího srdce

Autorka: Štěpánka Jislová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 176×255 mm
ISBN: 978-80-7558-021-4
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Klášter Nejsvětějšího srdce vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

meander ukazka (1)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Štěpánka Jislová (*1992) je ilustrátorka a komiksová autorka. Vystudovala Fakultu designu a umění v Plzni a své krátké příběhy publikovala v řadě domácích i zahraničních sborníků. Patří do tzv. Generace 2.0, skupiny nastupujících českých komiksových autorů. Je spoluzakladatelkou české pobočky Laydeez Do Comics, projektu, který prezentuje a podporuje komiksové autorky a v rámci kterého vydala sborník Komiksodějky. Jejími dalšími komiksovými počiny jsou Klášter Nejsvětějšího srdce, který vyšel v Meandru, Milada Horáková a Bez vlasů, za který společně s Terezou Drahoňovskou získaly cenu Muriel za Nejlepší komiksová kniha roku 2020. V nakladatelství Meander také vyšel její komiksový průvodce příslovími Přeřekadla a jí ilustrovaná kniha z edice manamana Daniel v jámě lvové. Podílela se i na knize Pavla Kosatíka Češi 1938.

Zdroj informací: Meander

————————————————

Kdo někdy nepřemýšlel o tom, jaký by byl život třeba na Marsu? Hlavní hrdina dalšího příběhu se snaží vyvinout něco, co by lidem usnadnilo cestu ke hvězdám. Není to ovšem jen tak a on sám ještě netuší, že se nejenom na něj řítí velká pohroma…

Na Marsu experimentuje vědec s novým typem motoru, který jednoho dne umožní lidstvu cestovat ke hvězdám. Skupina trestanců na vězeňské stanici vyhloubené v nitru asteroidu nemá ani ponětí, jaká katastrofa se na všechny valí. Šéf podsvětí se připravuje opustit rodnou planetu sužovanou přelidněním, znečištěním a chudobou. Rodina bojuje s protivenstvím na kolonizovaném cizím světě, kde nalezla nový domov. To vše, a mnohé další, najdete v této neobyčejné povídkové sbírce.

Zástup vzpomínek

Autor: James Corey
Přeložil: Vladimír Nový

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-204-5
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Zástup vzpomínek vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Hovor se stočil jinam, tak jako vždycky. Politiku a historii vystřídalo umění a jemná mechanika. Největší debata večera se týkala toho, jestli umělé svaly pracují líp s nanotubuly ve vrstvách, nebo ve svazcích, a obě strany sporu se nakonec začaly navzájem urážet. Většinou to ale bylo spíš dobromyslné pošťuchování, a když náhodou ne, aspoň se to tak tvářilo, což je skoro totéž. Někdo přepnul nástěnnou obrazovku na hudební kanál vysílaný malou komunitou z náhorní plošiny Syria Planum, kde se tklivé tóny a žestě arabského rai mísily s klasickými evropskými smyčci.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

James S. A. Corey je pseudonymem autorů fantasy Daniela Abrahama a Ty Francka. Oba žijí v Albuquerque v Novém Mexiku. Společně používají i pseudonym  MLN Hanover. Pod pseudonymem James S. A. Corey vyšly už knihy Leviatan se probouzí, Tiamatin hněv nebo Vzestup Persepole.

Zdroj informací: jamessacorey.com

————————————————

A na závěr máme tip na příběh z pera českého autora. Moderní doba, budoucnost roku 2034 se náhle mění v dalekou minulost. Lidé, zvyklí na moderní technologie, jsou najednou uvrženi do světa, který je jim naprosto cizí. Podaří se jim vývoj světa zvrátit? Poradí si vůbec v proměněném světě?

Mirzova vize se vyplní 21. června 2034. Svět se náhle propadne do minulosti. Do dalekého pravěku. Lidé zhýčkaní moderními technologiemi jsou vrženi do světa tvorů, které doposud vídali jen v muzeu či na stránkách encyklopedií. Boj o přežití začíná. Najde se mezi vyvrženci někdo, kdo dokáže tento tragický vývoj zvrátit? Co třeba dva nenadálí hrdinové – první z nich se dostal na samý závěr druhohor, druhý zůstal jakýmsi řízením osudu trčet v současnosti. Dali si za úkol obnovit v pravěku civilizaci a varovat svět 21. století před nastupující zkázou…

Mirzova vize

Autor: Josef Pecinovský

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-278-0132-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Mirzova vize vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Po hodině začaly nohy trpět a vysoký strom byl pořád stejně daleko. Martin se potil jako ještě nikdy a začal mít žízeň. Vlastně si s sebou nevzali vodu, uvědomil si. Pak pochopil, že vody je všude kolem dost, jen se mu nechtělo pít zrovna z té bažiny. Ale když překročili stružku, která z bažiny vytékala, a Barbora ponořila do proudu dlaně a dychtivě se napila, udělal to po ní. Byl sice zvyklý pít z pramene nebo z dinosauřích stop, ale při pobytu v jeskyni pil z misek, které mu podávala Alice. Ta voda určitě nebyla lepší než tahle, která možná měla bahnitou příchuť, ale nesmírně ho osvěžila. Rizika tohoto světa jsou někde jinde než v pitné vodě, pochopil. Kdy už konečně přestane na vše nahlížet očima civilizovaného Evropana?

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Josef Pecinovský (*1946) se narodil ve Varnsdorfu a dnes žije ve Štětí. Publikovat začal v šedesátých letech, ale posléze se odmlčel a k psaní se vrátil až v letech osmdesátých, kdy se zařadil mezi nejvýraznější a nejoceňovanější domácí autory povídek – důkazem budiž cena Mlok za rok 1986 a 1987 (povídky Nos to závaží! a Její Veličenstvo). V devadesátých letech pak začal publikovat i knižně. Tehdy se stal i velmi plodným přispěvatelem Rodokapsů, kam psal i pod pseudonymy Bruce Newman a Bernard Ant. Především zde však publikoval v letech 1991–1993 svou sérii Kroniky nové Země (Vejce s ozvěnou, Posvátná larva, Záhadná kukla), k níž posléze dopsal i čtvrtý díl Věčné imago. V Rodokapsech také vyšla Plástev jedu na kterou navázal dvoudílnými Dětmi plástve, Pláství v ohrožení a Válkou pláství. Jeho nejnovějším počinem je série sci-fi thrillerů o vesmírném vězení Arestano sestávající z knih Areston, Útěk z Arestonu a Vládce Arestonu. Josef Pecinovský přispěl i do série Kroniky karmínových kamenů (Zapomenuté jezero) či do cyklu Agent JFK (Budiž vám Měsíc lehký). Vedle science fiction píše i westerny a počítačové příručky (Začínáme s počítačem). V roce 2015 získal Cenu Akademie SFFH za celoživotní přínos SF.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKatastrofa

Mahlerová-Šustková, Simona

Plot, 2023

zobrazit info o knizeCosmoknights 1

Templerová, Hannah

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeKlášter Nejsvětějšího srdce

Jislová, Štěpánka

Meander, 2017

zobrazit info o knizeZástup vzpomínek

Corey, James S. A.

Triton, 2023

zobrazit info o knizeMirzova vize

Pecinovský, Josef

Epocha, 2023

Napsat komentář