Próza z Olympu, Marsu i oceánu

olympos_mons-big
Dnes vám představíme knihu, ve které se střetávají oceán, Olymp i sopky na Marsu. Netradiční kombinace? Ano, přesně to je tato kniha, která vás donutí zamyslet se nad záhadnou vraždou, svérázným stylem psaní i životem samotným. Toto záhadné čtení si zkrátka užijete!

Vonící bory řeckého Olympu, erupce stejnojmenné největší sopky sluneční soustavy na Marsu, ponor do černých hlubin oceánu – a záplava dalších míst a událostí prolíná básnivou prózou, jež provede čtenářovu mysl labyrintem obrazů, úvah, lapidárně popsaných i zašifrovaných, fatálních i všedních epizod. Ze stránek knihy se vynoří němý vyšetřovatel Tadeáš Gaddi, lhostejný k vraždě, jejíž objasnění může (a nemusí) zůstat hádankou, stejně jako „vyhlazení“ více než tří desítek postav, jejichž jména rovněž začínají písmenem G. Vejdeme i do kostela, jenž záměrně připomíná ženské lůno – a možná zjistíme, proč právě tam
K specifické atmosféře přispívá svérázná skladba vět, hýřících archaismy i novotvary, stejně jako formální fragmentárnost textu; ten je však současně propojen „vnitřním příběhem“ plynoucím od kolébky (či konkrétněji od porodního sálu nyní užívaného pro potraty) až po lože smrtelné. Názvy čtyř základních částí prózy zase záměrně evokují vývojová stadia hmyzu, od vajíčka přes larvu, pupu, po dospělého jedince. Vše kamsi zákonitě směřuje, kruh se uzavře – jen smysl toho všeho nabízí více otázek než odpovědí.

Literární debut autora, bývalého dlouholetého ekonomicko-politického novináře, nabízí neotřelý výlet do světa svébytné imaginace: Život je vibrující, zmírající pocit – upozorňuje důrazně preambule knihy.

Olympos Mons

Privátní genocida
Autor: Martin Mařík

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 114×200 mm
ISBN: 978-80-7645-449-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Olympos Mons vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Řeřavé oharky v koutcích jejích očí žhnou rudým žárem. Zřítelnice dokořán, nozdry zeširoka rozevřené, ústa zírající – vše žhnulo rudou září. Zdánlivě zprvu jen plochý obraz, vrstvy barvy na strupatém plátně; živý však nevídaně. Tvář shora dolů zvrásněná rýhami tmavé fialové, černohnědé, zelené; prosvítala světlá siena kůže; kolmo na vrásy zejí rozevřené rány očí, úst. Vše v nočním oparu, cítí, že barvy nepravidelně pulsují. Nejsilněji ale vnímá průhled – skrze otvory obklopené řasami a rty zírá do nekonečného prostoru dalších a dalších rudých ohňů, vířících plamenů ve vesmírných tmách. Nic kolem té žhoucí hlavy nevnímá, okolí zmizelo v černotě… Rudými plameny začínají probleskovat nejprve sírově žluté, pak oslnivě bílé záblesky. Kontury očí a rtů žhnou rudě tím výrazněji. Nic než barvy; žádný zvuk, kouř. Jediný pohyb: žhnutí. Jen jeho oči a rozevřená ústa před hořící hlavou s řeřavými průhledy do nekonečna…

Ten prvotní vjem byl pro Georga fatální. Vnímá svět jen očima. I když – ne tak výlučně… Vůně, především vůně, a odpudivé pachy, i zvuky (ne slova, spíš hudbu), i to vše cítí, navíc sem tam si hmátne. Ale očima, řekněme, přemýšlí, žije: vidinami, představami, a koneckonců i barvami (zejména pigmenty) a částečně tvary kolkolem. Právě proto byl jasnou volbou k pozorování: Umístíme Georga do Petriho misky na živný agar, binokulární mikroskopy vyostřeny, hrotem preparační jehly se blížíme, připraveni odebrat vzorky; ještě ne k pitvě, to chvíli potrvá, a kdoví jestli. Sledujme bedlivě, jak čivy tvorečkovy reagují na vnější a jistě, hlavně na vnitřní podněty…

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Martin Mařík (*1961) je absolvent Vysoké školy zemědělské, působil bezmála 30 let jako novinář. Zabýval se agrární tematikou, posléze širšími ekonomicko-politickými tématy a kauzami. Připravoval i rozhovory s osobnostmi kultury, byznysu a politiky. Nyní je na „volné noze“ a věnuje se beletrii a intenzivně rovněž malování. Kniha Olympos Mons: Privátní genocida, je autorovou prvotinou, ukázka z ní vyšla v roce 2021 v Revolver Revue pod titulkem Imago. Kratší povídky poté publikoval například v literárních časopisech Tvar či Pandora. Přes čtyřicet let je také členem České společnosti entomologické. Uskutečnil řadu výprav za poznáváním hmyzu do různých končin světa. Bydlí v Praze, je ženatý, má dva syny.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin


Dauph2_1_dauphinin je nakladatelstvím kvalitní literatury. V jeho nabídce je próza, poezie, filozofie, komerční literatura, studie, ethno, surrealismus. Dauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini – určeno dauphinu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. Dauphin coby nakladatelství na tyto tradice navazuje – i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOlympos Mons
Privátní genocida

Mařík, Martin

Dauphin, 2023

Napsat komentář