Země, země…

zeme_ukazka
Zemi máme jen jednu. Proto je důležité naučit se žít s ní v harmonii tak, abychom si byli vzájemně prospěšní. Představíme vám, jak k této harmonii člověka se Zemí přistupuje stará východní filozofie. Poté vás zavedeme do fascinujícího světa rostlin, který je mnohem komplexnější, než se může zdát.

Půda, duše, společnost je kniha východní moudrosti. Napsal ji mírový a ekologický aktivista a publicista Satiš Kumár a seznamuje čtenáře s tím, jak pečovat o prostředí (půdu), jak žít v harmonii a podle lidských hodnot. Máte tak možnost nahlédnout to celostního přístupu k životu vycházejícího ze starobylé indické tradiční filozofie buddhismu, hinduismu i džinismu. Kniha tak nabízí pohled na udržitelnou budoucnost trochu jinak!

Satiš Kumár objasňuje Západu východní moudrost. V zásadě říká, že péče o životní prostředí (půda), snaha o osobní harmonii (duše) a prosazování lidských hodnot (společnost) představují tři nezbytné morální pilíře naší doby. Kniha Půda, duše, společnost dokládá, že celostní přístup k životu vychází ze starobylé filozofie indických tradic hinduismu, buddhismu a džinismu, které pro nás oživili Mahátma Gándhí a Rabíndranáth Thákur. Jejich myšlenky následně přenesl na Západ E. F. Schumacher ve své knize Malé je milé.

Abychom se zasadili o novou udržitelnou budoucnost, musíme provést reformu vzdělávání. Podstata této transformace by pak měla spočívat v tom, že opustíme starou základní trojici „čtení, psaní a počítání“ a budeme se soustředit na novou trojici „hlava, srdce a ruce“. Půda, duše, společnost je praktickým návodem na to, jak vytvořit prostor pro radikální a přitom laskavou proměnu našeho myšlení i způsobu života.

Půda, duše, společnost

O potřebě souladu lidstva se Zemí
Autor: Satiš Kumár
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-271-3629-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Půda, duše, společnost vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Půda je zdrojem veškerého života, doslova i přeneseně. Veškerý život se rodí z mateřské zeminy a zase se do ní navrací. Miluji půdu jako svou matku a dobře se o ni starám. Půda zahrnuje zemi, vzduch, oheň i vodu. Je to sama příroda.

Zdroj: Grada

O autorovi

Satiš Kumár (*1936) je mírový a ekologický aktivista a publicista.
V devíti letech vstoupil do řádu potulných džinistických mnichů, později se stal stoupencem učení Mahátmy Gándhího, jeho myšlenky nenásilí, pozemkové reformy Indie a mírového světa. V roce 1962 se spolu se svým druhem E. P. Menonem vydal na téměř třináct tisíc kilometrů dlouhou mírovou pouť z Indie do hlavních měst čtyř světových jaderných mocností: Moskvy, Paříže, Londýna a Washingtonu. Od roku 1973 žije v Anglii, kde se stal editorem věhlasného časopisu Resurgence (dnes Resurgence & The Ecologist) a také zakladatelem a ředitelem centra pro ekologická studia Schumacher College, kde působí dodnes. Ve svých padesáti letech podnikl další velké, tentokrát „jen“ dva tisíce kilometrů dlouhé putování po posvátných místech Anglie na počest lásky k životu a přírodě.
Je také vyhledávaným a uznávaným řečníkem a vede workshopy o ekologii úcty, holistickém vzdělávání a dobrovolné skromnosti.
Dále je autorem knih No Destination: Autobiography of Pilgrim (Bez cíle: Autobiografie poutníka, Green Books, 2014), You Are, Therefore I Am: A Declaration of Dependence (Ty jsi, a pro to jsem i já: Deklarace propojenosti, Green Books, 2002), The Buddha and the Terrorist (Buddha a terorista, Algonquin Books, 2006), Soul, Soil, Society: a New Trinity for Our Time (Duše, půda a společnost: Nová trojice pro naši dobu, Leaping Hare Press, 2013) a Elegant simplicity: the art of living well (New Society Publishers, 2019, česky vychází jako Krása jednoduchosti: umění dobrého života, Alferia, 2021).

V roce 2008 natočila BBC o jeho životě dokumentární film Earth Pilgrim (Poutník po Zemi).

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

O nakladateli

Knihy, které vám změní život. Nakladatelství Alferia se soustředí na témata zdravého a vědomého životního stylu. Můžete si přečíst o mindfulness a sebepoznání i přírodní medicíně a holistickém přístupu. Nakladatelství věří v osobní zodpovědnost, ať při péči o domácnost, ve vztazích nebo v přístupu k společnosti a k planetě. Chystá pro vás knihy na témata jako digitální detox, život v přítomnosti, minimalismus, recyklace, psychosomatika, jóga, východní filosofie, populární psychologie, zdravá výživa, přírodní kosmetika, domácnost bez odpadu, sebeléčení, ohleduplnost k životnímu prostředí. Alferia vznikla v roce 2015 jako značka Nakladatelského domu Grada specializovaná na non‑fiction v oblasti životního stylu. Od roku 2018 přichází s jednotnější vizí.

————————————————

Druhou dnešní knihou je Zelená planeta od spisovatele a novináře Simona Barnse. S ním se vydáte po stopách rostlin a poznáte zelený svět v celého je kráse a pestrosti! Věděli jste, že i rostliny mohou být agresivní a soutěživé? Že i flóra může disponovat spletitou sítí vztahů s dalšími organismy? Kniha vás také zavede do různých prostředí – od bohatých deštných pralesů po neúprosné pouště, od vodní říše po svět technologií. Zkrátka fascinující čtivo, které navíc doprovází úspěšný dokumentární seriál!

Anglický novinář a spisovatel Simon Barnes v knize Zelená planeta říká, že ve světě rostlin nic není takové, jak to vypadá. Rostliny mohou být stejně agresivní a soutěživé jako živočichové a jejich osudy bývají podobně dramatické. Objevíme rostliny, které nemilosrdně pohltí hostitelskou rostlinu, ale i ty, které si vytvářejí hluboké a složité vztahy s jinými druhy organismů. Budeme putovat z jednoho prostředí do druhého, od druhově nejbohatších deštných pralesů po drsné pouště, kde se zdá, že je existence života nemožná. Dále se podíváme na sezonní kontrasty, na to, jak se krajina během roku téměř k nepoznání změní. A přesuneme se i do vody, kde veškerý život začal. S využitím nejnovějších technologií a představením více než dvou desetiletí objevů odhaluje kniha úchvatný život rostlin tak jako nikdy předtím – život plný pozoruhodného chování a emotivních příběhů. Publikace doprovází úspěšný dokumentární seriál televizní stanice BBC, na kterém spolupracoval Sir David Attenborough.

Zelená planeta

Utajený svět rostlin
Autor: Simon Barnes
Přeložila: Dana Čížková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-276-0556-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zelená planeta vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Vše začíná světlem. Tento den začal světlem jako všechny ostatní dny. Jakmile je světlo, život a všechno může začít. Světlo je vše. Světlo je život, protože světlo je potrava. Denně hodujeme na světle – stejně jako každý vepř, gorila a šváb, kteří chodí po povrchu Země, stejně jako každý krab a tučňák nebo plejtvák obrovský, kteří žijí v oceánu.

svet-rostlin-ukazka

 

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Simon Barnes (*1951) je anglický novinář. Do roku 2014 byl hlavním sportovním komentátorem The Times a do sobotního vydání stejných novin psal názorové sloupky o divočině. Autor napsal tři romány.

Zdroj: autorovy stránky

O nakladateli

Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás příroda a jak s ní jako člověk žít v souladu? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůda, duše, společnost
O potřebě souladu lidstva se Zemí

Kumár, Satiš

Alferia, 2023

zobrazit info o knizeZelená planeta
Utajený svět rostlin

Barnes, Simon

Slovart, 2023

Napsat komentář