Biografické mužské portréty

biografie muzi uvod (1)
Dnes jsme pro vás připravili knižní tipy, které jsou plné zajímavých příběhů o mužích. Vydejte se s námi do světa, kam je mnohdy ženám zakázáno vstoupit, a prostřednictvím knižních příběhů poznejte zajímavé sportovce, spisovatele i samotářské podivíny.

Vilda Jakš byl sportovec a boxer. Není to ale vše, co se o něm můžeme dozvědět. Sloužil také jako palubní střelec, když se odhodlal k útěku z protektorátu. Jeho příběh si můžete přečíst v románu Davida Váchy.

Román o Vildovi Jakšovi, čs. mistru boxu ve střední váze, který prožil zářivý život celebrity ve třicátých letech minulého století nejen v Praze, ale hlavně v Paříži. Když ČSR v roce 1938 mobilizovala, odmítl zůstat ve Francii a nastoupil vojenskou službu. Po okupaci uprchl z protektorátu a po dobrodružné cestě sloužil v čs. jednotce ve Francii a vstoupil do 311. čs. bombardovací peruti ve Velké Británii. U třistajedenáctky létal jako palubní střelec, což se mu nakonec stalo osudným. Velmi volně se jeho životem nechal v roce 1986 inspirovat Jaroslav Soukup v Pěstech ve tmě s Markem Vašutem v hlavní roli. Příběh tančícího elegána, boxera a letce Vildy Jakše.

Vilda

Příběh tančícího elegána Vildy Jakeše
Autor: David Vácha

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-4191-7
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Vilda vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Hodně držení. Upocené kolo, tělo na tělo. Otravné pro boxery i pro diváky. Několik ran z obou stran, které hraničí s nedovolenými údery. Napomínání od ringového. Neubauer se směje. Jako kdyby měl pocit, že vyhraje. Ztratil nedávno rakouský titul, ale Kolman mu za tenhle tanec stejně zaplatil dost. Vilda na okamžik povolí v koncentraci a hned dostane pořádnou ránu na oko. Cosi praskne a oko zalije krev. Zatraceně! Zatraceně! Neubauer mu natrhl obočí. Nijak zásadně to nebolí. Adrenalin dokáže bolest potlačit, ale teče spousta krve. Deváté kolo jako v mlze. Franta Nekolný v prosinci, to bylo něco jiného.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Dalibor Vácha (1980) vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, nejdříve učitelství angličtiny a dějepisu a pak doktorský obor České dějiny. Jeho hlavním beletristickým zájmem jsou velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich, o první světové válce napsal romány Červenobílá (2014, oceněno literární cenou Knižního klubu) a Cestou (2016); o druhé válce pak Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017). Protože nezapomíná ani na literární fantastiku, na které vyrostl, vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry (2018). Později mu v nakladatelství Argo vyšly romány: Za svobodu (2019) z prostředí legií, M+B+M (2020) válečný román o slavných „třech králích“ a také zatím poslední kniha Smrt na Kůru (2022) mapující přípravu atentátu na Heydricha.

Zdroj informací: Argo

————————————————

A od sportu se přesuneme do přírody – k životu Wolfganga Schreila. Ten žije v šumavských hvozdech a jeho kouzelné vyprávění z říše zvířat plné zajímavostí i fotografií si jistě získá nejednoho čtenáře.

Nechte se nakazit láskou k přírodě! Hluboko v šumavských hvozdech, na česko-německém pomezí, uprostřed lesa poblíž Bodenmais žije člověk, který dokáže komunikovat se zvířaty. Lesní muž s medvědí postavou, plnovousem, v zeleném plstěném klobouku a často i s veverkou nebo kunou na rameni – Wolfgang Schreil je působivá osobnost. Říkají mu zaříkávač zvířat nebo lesní vlk. Nikdo se k divokým zvířatům v přírodě nedostane tak blízko jako on: často stojí tváří v tvář jelenům a rysům, nebojí se jedovatých hadů, z bezprostřední blízkosti fotografuje lovícího hranostaje či jestřába a jeleni či srnky se v klidu pasou těsně vedle něj. Les pro něj znamená největší možné bezpečí a skutečnou svobodu. Nechte se okouzlit poutavými zajímavostmi ze života zvířat a jejich fotografiemi. Wolfgang Schreil do nich vložil hluboké znalosti o všem, co roste a žije v lese včetně poznání, že největší dary přírody se nám odhalují samy, pokud si na ně uděláme čas. Jeho příběhy o životě v lese jsou nesmírně překvapivým a dobrodružným zážitkem.

Zaříkávač zvířat

O síle šumavské přírody a tajemství lesa
Autor: Wolfgang Schreil
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-115-1
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Zaříkávač zvířat vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Takže když vystoupím, najednou vím, kam mám namířeno. Je to úrodná louka s mnoha bylinami, velmi vlhká a bujně zarostlá. Kromě toho se okolní lesy hemží srnkami, zajíci a srnci, kteří tuto louku znají a mají ji rádi. V tom se rozhodně nemýlím. Udělám se tedy pohodlí  na kmeni stromu, jenž se nachází ve stínu na kraji louky, položím fotoaparát do trávy vedle sebe, dívám se, čekám a vím, že jsem tam, kam mě to táhlo. Předtím než upadnu do klidového stavu, se znovu podívám doleva, pozoruju okraj  lesa, zastavím se, podívám se podruhé a teď už se nemůžu splést: fousky, štětičky na špičatých uších, skvrnitá srst – opravdu tam sedí rys.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Wolfgang Schreil (1975) se narodil v bavorském Bodenmais na česko-německém pomezí, kde také v současnosti žije. Už od dětství trávil většinu času v přírodě a svoje bohaté znalosti a zkušenosti a hlavně svoji vášeň pro les a zvířata předává dál díky filmům a seriálům. Ty ho také proslavily a v médiích si vysloužil přezdívku „zaříkávač zvířat“. Při svých výpravách, na přednáškách, v knihách, pořadech i různých talk show se snaží ukázat, jak lze být nejen „v“ přírodě, ale i její součástí. K divokým zvířatům, které zachycuje na působivých fotografiích, se nikdo nedostane tak blízko jako on: Wolfgang Schreil vidí to, co ostatní nevidí. Nebo spíš vidí to, co mnoho z nás už možná přestalo vidět. V roce 2022 obdržel cenu Rotary Respect Award pro osobnosti, které naplňují poslání „dělat svět lepším“. V Bodenmais v Bavorském lese je možné projít jeho naučnou stezku.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

V další knize se budeme věnovat pro změnu literatuře. Kdo by neznal Bohumila Hrabala! Polský autor představuje jeho výjimečný osud v biografii, kterou doplňují také jeho osobní historky s Hrabalem.

Biografie slavného českého spisovatele od oceňovaného polského bohemisty. Bohumil Hrabal. Mistr slova, který dokázal poklesky hovorové řeči povznést do výšin univerzálního příběhu o údělu člověka. Scenárista Jiřího Menzela, zbožňovaný Kunderou a Havlem. Štamgast v hospodě U Zlatého tygra a plachý sukničkář. Samotář, záhadný i ve své tragické smrti. V unikátní biografii od Aleksandera Kaczorowského ožívá Hrabalův výjimečný osud na pozadí československých dějin 20. století. Díky osobní známosti obou autorů je navíc příběh doplněn historkami doslova z první ruky.

Hrabal: Sladká apokalypsa

Autor: Aleksander Kaczorowski
Přeložil: Martin Veselka

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7683-386-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Hrabal: Sladká apokalypsa vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

V této povídce se poprvé dostává ke slovu to, co se později začne označovat jako „hrabalovská ironie“ – autentická rodinná tragédie obnažuje prázdnotu Frickových řečí a způsobuje, že se vrací nohama zpět na zem; strojené dialogy dvou postav, odtržené od života, autor staví do protikladu k autentickým (někde zaslechnutým?) rozhovorům obyčejných lidí. Oba hrdiny – melancholického Jana Hvězdáře i bohémsky domýšlivého malíře Fricka – navíc můžeme chápat jako autorova alter ega, v povídce popsaný příběh vzájemné výměny rolí se totiž v podstatě může jevit jako záznam zápasu, jejž Hrabal v letech 1945–1946 sváděl se sebou samotným. Toto fiktivní líčení o autorovi sděluje víc než nejedna z jeho „autobiografických“ próz.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorovi

Aleksander Kaczorowski (1969) je polský bohemista, překladatel a publicista. Po studiích slavistiky na Varšavské univerzitě působil v listech Gazeta Wyborcza, Newsweek Polska, Forum či Aspen Review Central Europe. Je nositelem ceny Václava Buriana za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu. Kromě Havlovy biografie Havel: pomsta bezmocných, zpracoval i životopis Oty Pavla Ota Pavel: Pod povrchem. Do polštiny překládá díla autorů české poválečné literatury – Egona Bondyho, Josefa Škvoreckého a Bohumila Hrabala.

Zdroj informací: XYZ

————————————————

Čtete-li rádi rozhovory, pak vám možná jméno Aleše Palána bude už dobře známé. Ve své nové knize se tentokrát potkává s Miloslavem Nevrlým, který je legendou zejména mezi těmi, kteří mají sami „toulavé boty“. Máte tak možnost díky této knize poznat, že i dnes je možno být přírodě nablízku!

Pro skauty, trampy a toulavý lid s batohem na zádech všeobecně je Miloslav Nevrlý (1933) určující osobností. Jeho osamělé toulky po Jizerských horách a Karpatech, které podnikal od padesátých let, inspirovaly zástupy následovníků – někteří z nich jsou populární cestovatelé, jiní skromní tuláci, kteří o svých prožitcích mlčí, ale svůj život jimi naplňují neméně intenzivně. Miloslav Nevrlý, skautskou přezdívkou Náčelník, jim byl příkladem, že se neznámými končinami dá chodit bez map, nenosit s sebou v batohu v podstatě nic, vydat se nejistotám a nalézt tak radost a smysl. Byl to právě on, kdo po odsunu německého obyvatelstva v podstatě znovu objevil zapadlá místa nejsevernějších českých hor a napsal o tom ceněnou Knihu o Jizerských horách. Byl to on, kdo naučil čtenáře Karpatských her hrát hry na poutníka s lehkým srdcem či na jitřní radost; mnoho lidí tvrdí, že tato útlá kniha jim doslova změnila život. Miloslav Nevrlý završuje devadesát let svého života v obdivuhodné fyzické i mentální kondici. V knižním rozhovoru rekapituluje své cesty a prožitky nad rámec toho, co o nich dosud napsal. Hovoří také o víře, o práci (lépe řečeno o zaměstnání) v libereckém muzeu, o své rodině a přátelích. Zejména pak vzpomíná na výpravy do osamělých hor, jakých je dnes už tak málo. V knižním rozhovoru nazvaném Náčelník dokládá, že užitek z cest je možné čerpat v každém věku, pokud duše zůstane dychtivá. To vše koření vrchovatou dávkou humoru. Knihu doplňují dosud nepublikované fotografie z rodinných alb. Pro tuláky všeho druhu je Miloslav Nevrlý beze sporu legendou. Pro ty, kteří o cestách jen sní, může být tento rozhovor skutečným objevem. I dnes je totiž možné být přírodě blízko, zažívat ji a chápat. I dnes je možné prožít naplněný život.

Náčelník

Rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým
Autor: Aleš Palán, Miloslav Nevrlý

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-120-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Náčelník vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Pak tu mám tři tlusté notesy, do kterých si odjakživa zapisuji svoje cesty po Československu i cizině, zpravidla jen ty vícedenní a zdaleka ne všechny; jsou psány také suše, bez jakékoli dojmologie, ale už se to nedá číst. Občas jsou do nich vlepeny trávy, známky, obrázky. Nicméně ani v těchto denících není nic ryze osobního, tajného, nebo dokonce choulostivého. A ani v nejmenším to nejsou literární skvosty. Téměř smrtelnou ránu dostaly tyto deníky 6. srpna 1957, kdy přítel Jiří zapomněl první z nich i se svou taškou na lavičce v polském přímořském městě Gdyně.

Prolistujte si celou ukázku.

Autoři

Miloslav Nevrlý (1933) je český zoolog, spisovatel, skaut a milovník přírody. Vystudoval Přírodovědeckou (tehdy Biologickou) fakultu Univerzity Karlovy a ještě před promocí v roce 1957 získal místo zoologa v Severočeském muzeu v Liberci. Tam pracoval až do roku 2000, po většinu doby jako vedoucí přírodovědeckého oddělení. Tajemné a tehdy skoro liduprázdné Jizerské hory si zamiloval a napsal o nich řadu menších i větších prací – nejznámější z nich je Kniha o Jizerských horách (1976), která ovlivnila vztah desetitisíců lidí k tamější krajině. Tato průlomová poetická i naučná kniha nemá konkurenci v žádném průvodci, ani jiné publikaci o českých pohořích. Podobně kultovní se staly i Karpatské hry (1982) – krajinná meditace založená na putováních po rumunských Karpatech, malá kniha o velkých životních radostech. Stejně útlá Nejkrásnější sbírka (2001) přibližuje poetickým jazykem přírodní krásy chráněných krajinných oblastí a národních parků Čech a Slovenska, publikace Chvály Zadní země (2002) je věnovaná Českému Švýcarsku a Zašlá chuť morušek (2003) se týká Krkonoš. Jeho zatím poslední kniha Moje ptačí roky (2017) je vyznáním celoživotní lásky k ptákům.

Aleš Palán (1965), novinář, spisovatel a editor, napsal nebo se autorsky podílel na více než třiceti knihách, převážně rozhovorů a publicistiky. Jeho knižní rozhovor s bratry Danielem a Jiřím Reynkovými Kdo chodí tmami (2004) byl vyznamenán výroční cenou Nadace Českého literárního fondu. Za knihu rozhovorů se syny nakladatele Josefa Floriana Být dlužen za duši (2007) a za román Ratajský les (2016) byl Palán nominován na cenu Magnesia Litera. Za průvodce brněnským Bronxem Brnox (2016, s Kateřinou Šedou) a za knižní rozhovory s českými a moravskými samotáři Jako v nebi, jenže jinak (2019) toto ocenění získal. Jeho publikace věnovaná šumavským samotářům Raději zešílet v divočině (2018) se stala bestsellerem a zvítězila v anketě Kniha roku Lidových novin. Příznivý čtenářský ohlas vyvolal také titul Neboj se vrátit domů (2018), rozhovor s lékařkou a zakladatelkou českého hospicového hnutí Marií Svatošovou, a kniha Robinsoni a donkichoti (2022), rozhovory se samorosty, nezapadajícími do žádných šablon většinové společnosti. Zatím posledním autorovým dílem jsou rozhovory o vztazích mezi matkami a dcerami Mami, miluju (2023) s fotografiemi Libuše Jarcovjákové. Palánovy práce vyšly v angličtině, němčině a japonštině.

Zdroj informací: Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVilda
Příběh tančícího elegána Vildy Jakše

Vácha, David

Argo, 2023

zobrazit info o knizeZaříkávač zvířat
O síle šumavské přírody a tajemství lesa

Schreil, Wolfgang

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeHrabal: Sladká apokalypsa

Kaczorowski, Aleksander

XYZ, 2023

zobrazit info o knizeNáčelník
Rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým

Palán, Aleš – Nevrlý, Miloslav

Kazda, 2023

Napsat komentář