Procházka dějinami

Historie biografie
V dnešních tipech vás provedeme dějinami. Výprava to bude nejen poučná, ale i pěkně ilustrovaná. Ponořte se do příběhu o dvanáctileté bojovnici Šárce, Golemovi či učiteli hudby a varhaníkovi z Karvinska. A nahlédneme i do vzpomínek Alana Ingrama Copea

Nejprve potěšíme milovníky komiksů manga. Japonský tvůrce Kóiči Óniši vytvořil pokračování příběhu o dvanáctileté bojovnici Šárce. Ve druhém dílu Dívčí války se Šárka zúčastní bitvy, jež změnila dějiny!

České království roku 1420. Vojevůdci a nájemnému husitskému žoldnéři Janu Žižkovi se za pomoci nově sestrojené ruční palné zbraně píšťaly a víry v Boha podaří z rolníků, žen i dětí sestavit neotřesitelnou armádu. Jsme svědky bitvy dvoutisícového vojska táboritů s křížovou výpravou čítající na sto tisíc katolických rytířů – bitvy, jež změnila dějiny a účastní se jí teprve dvanáctiletá bojovnice Šárka.

Dívčí válka 2

Autor a ilustrátor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 120×180 mm
ISBN: 978-80-257-4169-6
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 2 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

divci_valka_2_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi a ilustrátorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům manga. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého opevnění ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů (Japan Armored Battle League) v historické zbroji s dřevci, pro níž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka (japonsky Otome sensó – Dívčí válka), ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem. O rok později však vyšla ještě první kniha dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden I), rozšířená v roce 2021 o první a druhý díl druhé knihy dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden II džó, ge). Za zmínku stojí také Ónišiho JOKER (1999), Pravdivá legenda o Cchao Cchaovi (2006) a další díla. V současné době vychází v nakladatelství Futabasha Ónišiho nový historický opus Horda pod hvězdným nebem aneb tajné dějiny harému Talckého císařství (Seiten no orudo – Taruku teikoku kókjú no hiwa).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Do doby vlády císaře Rudolfa II. vás ve své knize Golem zavede Karel Štorkán. Proč se rabbi Löw rozhodl Golema vytvořit? Jaký byl Golemův hlavní úkol? Nejen to se dozvíte.

Zaslíbené město, Zrození Golema a Golem rabbiho Löwa. Golem a jeho tvůrce rabbi Löw jsou hlavními hrdiny třídílného historického románu Karla Štorkána. Židovská obec za vlády Rudolfa II. vzkvétala. Císař držel nad Židy ochrannou ruku, protože jejich primas Maisel mu půjčoval peníze na vše, co potřeboval. Přesto nebyl jejich život lehký. Bohatství židovských obchodníků lákalo lupiče, kteří pro zlato neváhali vraždit. V době moru odjel císař do Plzně a židovská obec zůstala bez ochrany. Právě proto se rabbi Löw rozhodl vytvořit Golema – ochránce Židovského Města. Všechny nitky různých osudů obyvatel ghetta směřují ke Golemovi, na kterého přenesl svoji vnitřní sílu učený rabbi Löw. Golem ochraňuje Židovské Město i v době, kdy zemřel dobrodinec Maisel a jeho závratný majetek si přivlastnil císař Rudolf. Přesto rabbi Löw Golema nakonec uspal, neboť by se pro mnohé mohl stát velkým pokušením.

Golem

Autor: Karel Štorkán

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7244-474-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Golem vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

Druhý host byl o hlavu menší, ale podle širokých ramen a svalnaté šíje žádný třasořitka. Nedalo se na něm přehlédnout, že má bambulovitý načervenalý nos, ale jinak vyhlížel jako obyčejný sluha. Strážce u dveří ho tak odhadl a ani se příliš nemýlil.
Potíž pro dva nové návštěvníky nastala ve chvíli, kdy zjistili, že sál vinárny je do poslední židle obsazený veselými hosty, kteří se dobře baví nad plnými talíři a u cínových džbánů vína.
Na pomoc musel přispěchat sám vinárník Vojtěch Hájek. Ukázal novým hostům na tmavý kout mezi komínem a dveřmi do kuchyně. (str. 10)

O autorovi

Karel Štorkán (1923–2007) byl český spisovatel. Na začátku druhé světové války vstoupil do učení na soustružníka, jako vyučený šel do Prahy na státní průmyslovou školu. V letech 1947–1952 se jako student učil na novinářské fakultě Vysoké školy politické a sociální. Odtud přešel ještě v roce 1952 na katedru novinářství pražské filozofické fakulty, v roce 1960 na fakultu publicistiky. V roce 1965 habilitoval v oboru dějin novinářství prací Počátky českého dělnického tisku. V letech 1970–76 působil ve funkci proděkana. V padesátých letech zpopularizoval sportovní odvětví a jeho osobnosti v dílech jako Když chytal Plánička nebo Rekord nepadá z nebe. V jeho prózách ze 70. let, kde vylíčil nejrůznější mladé hrdiny z různých sociálních vrstev, prostředí a skupin, se snaží mluvit v první osobě, aby čtenáře přiblížil co nejblíže danému předmětu. V nakladatelství Šulc-Švarc vydal prózu pro mládež Nemravové ze septimy, historický román Pět žen Rudolfa II., trojdílnou Kroniku katů Mydlářů – Meč magistra medicínyKati ve službách císařů a Katova vinice.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Emmanuel Guibert v knize Martha a Alan popisuje přátelství mezi Alanem a jeho kamarádkou ze školky Marthou Marshall. Jaká úskalí musela tato dvojice překonat?

Po fascinující Alanově válce (I–III, Meander 2010), věnované příhodám vojína Alana za druhé světové války, přináší Guibert jeho vzpomínky na dětství. Alanovo dětství (Meander 2014) je znamenitým svědectvím o každodenním životě v předválečné Americe. Sledujeme příběh malého chlapce z běžné rodiny, který se postupně otvírá světu. Popisováním chvil prožitých v rodinném kruhu se paměť jedince Alana dotýká paměti nás všech. Alanův vypravěčský talent spolu s dokonalou kresbou Emmanuela Guiberta dodávají příběhu něžný nádech dětské nevinnosti a nostalgie. V knize Martha & Alan se opět vracíme do Alanova dětství. Guibert se tentokrát zaměřil na Alanovo přátelství s kamarádkou ze školky, Marthou Marshall. Jejich přátelství, zasažené Marthinou nemocí a válkou, překoná délku let i vzdálenost kontinentů.

Martha a Alan

Podle vzpomínek Alana Ingrama Copea
Autor a ilustrátor: Emmanuel Guibert
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-7558-092-4
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Martha a Alan vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

martha_a_alan_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi

Emmanuel Guibert je současný francouzský komiksový tvůrce. Debutoval komiksem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let. Dalším jeho pozoruhodným dílem reflektujícím historické události je Alanova válka. Guibert v ní líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru 2. světové války. V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro nějž napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’espace). Spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem vytvořil Emmanuel Guibert komiks nazvaný Fotograf (Le Photographe), velmi oceňované a často překládané album založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

V knize Alanovo dětství se Emmanuel Guibert zaměřuje na dětství Američana Alana Ingrama Copea.

Roku 1994 se Emmanuel Guibert, toho času na dovolené, náhodně setkává s Alanem Ingramem Copem, Američanem, který tráví důchod na francouzském ostrově Ré. Tak vzniká hluboké přátelství 70letého muže s tehdy 30letým výtvarníkem. Alan se nenechá dlouho pobízet a začne příteli vyprávět svůj životní příběh, který Guibertovi doslova uhrane. Po Alanově válce, věnované příhodám vojína Alana za druhé světové války, přináší Guibert jeho vzpomínky na dětství. Kniha je znamenitým svědectvím o každodenním životě v předválečné Americe. Sledujeme příběh malého chlapce z běžné rodiny, který se postupně otvírá světu a existenci vůbec. Popisováním her s dětmi ze sousedství či chvil prožitých v rodinném kruhu se paměť jedince Alana dotýká paměti nás všech. Alanův vypravěčský talent spolu s dokonalou kresbou Emmanuela Guiberta dodávají příběhu něžný nádech dětské nevinnosti a nostalgie.

Alanovo dětství

Autor a ilustrátor: Emmanuel Guibert
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 164×240 mm
ISBN: 978-80-87596-51-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Alanovo dětství vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

alanovo_detstvi_ukazka (1)

Nezapomeňte si prolistovat i další ukázky.

————————————————

Do česko-polského pohraničí v okolí Karviné vás zavede spisovatelka Danuta Chlupová v románu Varhaník z mrtvé vesnice. Jaký osud čeká oblíbeného učitele hudby a varhaníka Theodora Szyndera?

Emotivní román z Karvinska 50. a 60. let. Od autorky bestselleru Jizva.

Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů, a Teodor se tak dostává do stále ošemetnější situace. Když během tragické nehody zaviní smrt svého souseda, odsoudí ho ve zpolitizovaném procesu na dvacet let do vězení. Život Teodora i jeho rodiny a přátel se tak stává jednou velkou zkouškou. Jak jejich osudy ovlivní setkání s autistickým chlapcem, který má výjimečný hudební talent?

Varhaník z mrtvé vesnice

Autorka: Danuta Chlupová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×203 mm
ISBN: 978-80-7601-792-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Varhaník z mrtvé vesnice vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Někteří se po letech ptali Adama Szyndera, zda den, kdy se jeho otec vrátil domů z vězení, byl nejšťastnějším v jeho životě.
Nechával ty dotazy bez odpovědi. Jistě, snažil se ten den cítit šťastně, ale otec se pro něj stal po desetileté nepřítomnosti cizím člověkem. Dospívající chlapec si nedokázal představit, že odteď bude každý den potkávat toho muže v kuchyni a podávat si s ním dveře do koupelny. Navíc brzy zjistil, že táta se sice fyzicky vrátil, ale jeho mysl uvízla někde napůl cesty mezi věznicí a domovem. To vše dohromady způsobilo, že radost z jeho návratu měla hořkou pachuť. (str. 127)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Danuta Chlupová je novinářka a spisovatelka. Narodila se v roce 1968 v Českém Těšíně a patří k místní polské národnostní menšině. Román Jizva vydala v roce 2017 polsky v Gdyni a získala za něj ocenění Debut roku. V češtině vyšel také její román Varhaník z mrtvé vesnice (2023). Dlouhodobě se zajímá o národnostní vztahy a historii česko-polského pohraničí.
Přečtěte si náš rozhovor s autorkou.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívčí válka 2

Óniši, Kóiči

Argo, 2023

zobrazit info o knizeGolem

Štorkán, Karel

Šulc-Švarc, 2023

zobrazit info o knizeMartha a Alan
Podle vzpomínek Alana Ingrama Copea

Guibert, Emmanuel

Meander, 2019

zobrazit info o knizeAlanovo dětství

Guibert, Emmanuel

Meander, 2014

zobrazit info o knizeVarhaník z mrtvé vesnice

Chlupová, Danuta

Vyšehrad, 2023

Napsat komentář