Svědectví o umírající vsi

Varhanik-z-mrtve-vesnice-nahled
Padesátá léta dvacátého století krutě a tragicky proměnila celou naši společnost. Zejména však změnila venkov, a to i v těch místech, kde tzv. kulaků bylo pomálu, například na Ostravsku…

Do česko-polského pohraničí v okolí Karviné čtenáře zavádí děj nového románu polsky píšící novinářky a spisovatelky Danuty Chlupové (*1968). Ta patří k polské menšině v České republice, a tak není divu, že se obrací právě k historickému vývoji postavení této minority. Po románu Jizva (v němž mimo jiné zachycuje příběh životické tragédie) se posunula v čase do poválečné doby. Kniha Varhaník z mrtvé vesnice vydaná v nakladatelství Vyšehrad popisuje léta 1953–1970.

Na Karvinsku bydleli především havíři a obecně šlo o chudý kraj. Dalo by se říci, že kolektivizace do zdejších osudů příliš nepromlouvala. Ale i tak zde soudruzi v rámci očisty napáchali mnoho zla. Oblíbený učitel hudby a varhaník Teodor Szynder se dostal do hledáčku pro své katolické vyznání. Kdo chodí do kostela, nemůže pracovat v socialistickém školství. A stačí jedna nešťastná náhoda a je nejen rebelem, ale i úkladným vrahem komunistického soudruha. Co na tom, že mrtvý byl opilec a žárlivec, který bil svoji ženu… Je z něj novodobý mučedník a z Teodora vězeň.

Danuta Chlupová však ve své knize nevypráví jen příběh smutného osudu jednotlivce, ale zaměřuje se také na problematiku mizících vesnic, které zanikly kvůli těžbě uhlí. Do příběhu umně vetkala nejen poměry ve věznicích, obtížný návrat člověka zpět z výkonu trestu, neviditelné zatlačování polské menšiny, politiku vládní strany, ale i osudy těch, kteří se vymykali obvyklému standardu.

Musím říct, že jsem se trošku bála, že poměrně útlý román ve srovnání se ságou Šikmý kostel Karin Lednické neobstojí. Naštěstí Danuta Chlupová vypráví o době, kterou první dva díly Šikmého kostela neobsahují, takže jsem se vyhnula porovnávání. Autorka má svůj vlastní styl vyprávění a chronologicky skládá biografii Teodora a jeho blízkých tak, že vždy zachytí aspoň něco i z obecné nálady ve společnosti. Zejména postupné vystřízlivění z komunistického nadšení, rozvolnění přinesené pražským jarem i dopady srpnové okupace.

Snaží se prezentovat nejen postupný vývoj názorů člověka, ale také pozvolné umírání obce a proměnu okolní krajiny. Samozřejmě, že na více stranách by mohla autorka jít více do hloubky, ale na druhou stranu její stručné vyprávění působí uceleně a má razantní dopad na čtenářovu mysl. Kompaktní text úzce zaměřený na hlavní postavy je jako reflektor na divadle – také vám odhalí jen určitou výseč. Zároveň zvýrazňuje jednotlivé rysy povahy, ukazuje hrdinu jako člověka s jeho pochybami, strachy, vítězstvími i prohrami.

Pokud vás zaujal Šikmý kostel a chcete si zkrátit čekání na jeho závěrečnou třetí část čtením ze stejného kraje, pak pro vás může být Varhaník z mrtvé vesnice dobrou volbou. Osudy Teodora a jeho blízkých vám poodhalí další střípek historie, který prosakuje do života obyvatel kraje i v současné době.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVarhaník z mrtvé vesnice

Chlupová, Danuta

Vyšehrad, 2023

Napsat komentář