Nahlédněte do duše koně i jeho jezdce

Kun_Laska i zavislost_uvodni
Některá děvčata se zamilují do koní už v dětství a tato vášeň jim vydrží na celý život. Ale proč vlastně? Co je ke koním tolik táhne? Co spojuje koně a člověka a lze se naučit porozumět řeči koní? O tom vám poví spisovatelka Juli Zeh.

Juli Zeh (jedna z nejznámějších současných německých spisovatelek, vyznamenaná mnoha literárními cenami a hojně překládaná také do češtiny) v této knize přináší trochu jiný pohled na podstatu jezdeckého sportu. Umění vcítit se do koňské duše otevírá cestu k oboustrannému souznění koně a jeho jezdkyně. Autorka na mnoha osobních příbězích o zkušenostech s problémovými koni ukazuje, jak láskyplná péče a výcvik s respektem ke koňské duši vytvářejí prostor pro budování vztahu, který přetrval staletí, a také dnes je základem úspěšné komunikace s jezdeckým koněm. Na vášeň pro jezdectví se tak můžete podívat z velmi zajímavé perspektivy a nahlédnout do duševního života koně i jezdce. Poznáte, co člověka a koně spojuje a rozděluje, jak si lze získat důvěru koní a naučit se rozumět jejich řeči, aby jezdectví bylo štěstím pro obě strany. Kniha Kůň – láska i závislost se pohybuje mezi životopisem, esejem a průvodcem, je jedním z nejlepších dárků pro jezdce, kteří se chtějí podívat na svou lásku k jezdeckému sportu ze zcela nové perspektivy. Když Juli Zeh píše knihu o své lásce ke koním, stává se z ní poetická úvaha o jezdectví jako životní filozofii.

 

Kůň – Láska i závislost

Autorka: Juli Zeh
Přeložila: Jana Zoubková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-117-5
Doporučená cena: 318 Kč

Knihu Kůň – Láska i závislost vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Největší štěstí na zemi se nachází na hřbetě koně.
V dětství jsme si s kamarádkami vzájemně psaly tuhle větu do památníků. A myslely jsme to vážně. Každé slovo.
Já byla do koní blázen. Jedna z těch holek, které obsedantně tráví každou volnou minutu ve stáji u jezdeckých koní. Pokoj jsem měla vytapetovaný plakáty s koňmi, pořád jsem četla knihy o koních a školní sešity jsem měla pokreslené koňskými hlavami. Holky koňařky – každý je zná, nikdo  je nemá rád. Především kluci se tváří pohrdavě: Koně – to je totálně pro holky! Ovšem ruku na srdce, copak není všechno, co holky rády dělají, tak trochu trapné, emancipace sem nebo tam?
Naštěstí jsou holky koňařky tak pohlcené svou posedlostí, že mínění druhých o jejich koníčku je nijak zvlášť nezajímá. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Juli Zeh (*1974) patří k nejoceňovanějším současným německým spisovatelkám a dobře známá je také českým čtenářům. První eseje publikovala v časopisech už při studiu mezinárodního práva a velkou pozornost na sebe strhla svou prvotinou Orli a andělé z roku 2001 (česky 2004). Její knihy a články jsou stále mezinárodně oceňovány a vycházejí po celém světě. Její poslední román Über Menschen (O lidech) z roku 2021 se v Německu umístil na žebříčku nejprodávanějších knih. Dále napsala např. román Pod vodou či dystopii o zdravotní diktatuře Ve jménu Metody. V současnosti žije se svým mužem a dvěma dětmi v malé obci v severním Německu.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl, v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKůň – Láska i závislost

Zeh, Juli

Kazda, 2023

Napsat komentář