Co všechno se ukáže pod vodou?

Pod-vodou-perex
Některé vztahy jsou jako povodeň, úplně vás pohltí. Jenže ne vždy jde o zdravé ponoření do proudu lásky. Obzvlášť, když jde o milostný trojúhelník…

Když se z pravdy stane lež a z útočníků jsou náhle oběti.

Herečka Jola přijela se svým partnerem Theem na ostrov, aby se připravila na další roli. Když pozná Svena, nevinný flirt se promění ve smrtonosný milostný trojúhelník, který zboří všechna pravidla.

Sven opustil Německo, žije na ostrově a pracuje jako instruktor potápění. Jeho heslo zní: nepleť se do problémů jiných lidí. Teď zjistí, jaké to je změnit se ze svědka ve spoluviníka. A pochopí, že se stal součástí vražedné hry, ve které téměř neměl šanci uspět.

Román Pod vodou je mistrně zkonstruovaný psychologický thriller, v němž čtenář stejně jako Sven ztrácí veškeré jistoty. Juli Zeh se podařilo napsat skvostné, střízlivé komorní drama o svobodné vůli, odsuzování druhých, vině a moci.

Mluvili jsme o směrech větru a vlnobití a přemýšleli, jaký asi bude listopad. I na ostrově existovaly roční doby, člověk se musel jen pořádně dívat. Přes den teplota málokdy klesla pod dvacet stupňů. Potom přišla na řadu ekonomická situace. Bernie, Skot, byl pro řízenou insolvenci Řecka. Laura byla Švýcarka a zastávala názor, že by se malé země měly podpořit. Já se o politiku nezajímal. Kvůli tomu, abych celý den četl zprávy na internetu, jsem se nemusel vystěhovat. Laura a Bernie se shodli na tom, že Německo je nový ekonomický policajt Evropy – silný, ale neoblíbený. Vyčkávavě se na mě dívali. V cizině je každý Němec tiskový mluvčí Angely Merkelové.
Řekl jsem: „Co se nás týká, krize už přece dávno pominula.“
Němci a Britové zase začali jezdit na dovolenou. Dařilo se nám lip, některým dokonce dobře.

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Pod vodou

Autorka: Juli Zeh
Přeložila:  Jana Zoubková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-254-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Pod vodou vydalo nakladatelství Host.

 

Juli Zeh

Je jedna z nejoceňovanějších a nejúspěšnějších současných německých spisovatelek. Vystudovala mezinárodní právo a tvůrčí psaní, spolupracovala s OSN, vyučovala na Německém institutu pro literaturu v Lipsku. Pozornost přitáhla už svou prvotinou Orli a andělé (2001; česky Odeon 2006). Získala řadu ocenění, například Cenu Thomase Manna, Německou knižní cenu, Mezinárodní cenu Pera Olova Enquista nebo francouzskou Prix Cévennes za nejlepší evropský román. Její knihy byly přeloženy do třiceti pěti jazyků. Žije s rodinou v braniborské vesnici nedaleko Berlína.

Zdroj fotografie a informací: nakladatelství Host

Ohlasy na knihu

Juli Zeh geniálně proplétá pravdu a lži v příběhu, který nás lapí jako pavučina. Skvělé!

– Cosmopolitan

Pod vodou je pečlivě sestavená komorní hra pro čtyři osoby. Juli Zeh s lakonickou přesností popisuje, jak tlak pod vodou stoupá a potápěčské masky padají. Příběh se rozjíždí pomalu a jemně jako jakási ponorka „spřízněných volbou“, aby se nakonec stal psychothrillerem à la Patricia Highsmithová. Pod vodou je nejlepší román, jaký Juli Zeh dosud napsala.

– Tages-Anzeiger

Neexistuje mnoho autorů, kteří vytvoří psychologický thriller domyšlený daleko za hranici děje. Juli Zeh je jednou z výjimek. Píše napínavě a inteligentně jazykem, který podivuhodně proměňuje to, co považujeme za normální.

– Sächsische Zeitung


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod vodou

Zeh, Juli

Host, 2015

Napsat komentář