Životní střípky

tipy-ze-zivota-nahled
Nahlédněte prostřednictvím knih do života nejrůznějších lidí. V první knize zavzpomínáte na Freddieho Mercuryho, ve druhé zjistíte, co obnáší povolání revizora, třetí titul potěší fanoušky jezdectví a čtvrtý osloví příznivce vytrvalostního běhu.

Freddie Mercury byl britský zpěvák, skladatel a člen rockové skupiny Queen. Pokud se chcete dozvědět více o životě jednoho z nejvýznamnějších zpěváku v historii, nenechte si ujít následující knihu.

Kniha nahlíží na život nezapomenutelné osobnosti, a to i mimo pódium: přináší spoustu zajímavých informací a příběhů ve vzpomínkách člověka, který s Mercurym trávil prakticky každý den. „Byl jsem pro Freddieho kuchařem i myčkou lahví, číšníkem i komorníkem, sekretářkou i uklízečem… a psychologickým poradcem,“ píše Peter Freestone. „Scestoval jsem s ním celý svět, byl jsem s ním při jeho největších úspěších a provedl ho těžkými chvílemi… byl jsem i jeho bodyguardem, když to potřeboval a na konci jeho života jsem se přirozeně stal jedním z jeho ošetřovatelů.“

Freddie Mercury

Důvěrné vzpomínky na geniálního hudebníka
Autoři: Peter Freestone a David Evans
Přeložila: Zlatuše Sůvová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0353-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Freddie Mercury vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Všechno to začalo v roce 1973.
Poprvé jsem viděl Freddieho v restauraci Rainbow Room v obchodě Biba na Kensington High Street v Londýně.
Rainbow Room, Duhová místnost, byl umělecky řešený taneční sál s překrásným štukovaným stropem, ve kterém různé nasvícení způsobovalo světelné efekty a odrazy duhovéhospektra barev – odtud také jeho název. Freddie byl tímto stropem tak fascinován, že ho to dokonce později ovlivnilo při navrhování stropu ve svém domě. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Peter Freestone pracoval jako zpěvákův osobní asistent v letech 1979 až 1991. Žil s ním v Londýně, Mnichově i New Yorku. A byl s ním, když umíral. Tato kniha je jednou z nejdůvěrnějších vzpomínek, jaká kdy byla o Mercurym napsána.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart

David Evans je britský spisovatel a spoluautor životopisných knih z oblasti populární hudby.

————————————————

Víte, co všechno obnáší povolání revizora? Ve svých humorných povídkách, které vyšly pod názvem Lovci lidí, vám to prozradí dlouholetý revizor Vladimír Dyk.

Jak sám autor, dlouholetý revizor, říká, má nutkání ukázat jedno z nejzvláštnějších povolání v pravém světle. Bez obalu a přetvářky. Zábavné i méně zábavné historky z revizorské praxe, bez oficiálních stanovisek pro média.
Přečtete si 13 příběhů a nahlédněte do tajů práce kontrola jízdenek brněnské dopravy.

Lovci lidí

Revizorské humoresky
Autor: Vladimír Dyk

Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-271-5085-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Lovci lidí vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Byla zima roku 1989, sváteční atmosféra se dala krájet. Z každého dýchala slavnostní nálada a trikolóru jsme viděli snad všude kolem nás. I já ji hrdě nosil, viditelně připnutou na klopě svého obnošeného hopsafráčku. Tehdy jsem dojížděl za prací do třicet kilometrů vzdáleného Brna a pak ještě speciálním busem dál za město. Přijížděl jsem na hlavní nádraží, bylo nutné přesunout se na smluvené místo odjezdu a jinak než tramvají to nešlo. Za ty dvě zastávky přece nebudu platit a v pět ráno i revizor spí, říkám si a jedu. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Vladimír Dyk je český autor, který kromě povídek Lovci lidí napsal knihu o vaření s názvem Vše o uzení. V ní se promítají autorovy dlouholeté zkušenosti s uzením, ale také zkušenosti různých uzenářských mistrů. Je určená pro všechny milovníky uzení a obsahuje i návod jak maso naložit, připravit a správně vyudit. Čtenáři se také dozví, jak dochucovat různé druhy masa. Dále obsahuje informace o různých druzích udíren.

Zdroj informací: Megaknihy.cz

————————————————

Kniha Kůň – Láska i závislost potěší milovníky koní i jezdectví. Juli Zeh v ní nahlíží do duše koně i jezdce a poradí, jak mezi oběma vytvořit harmonický vztah.

Juli Zeh (jedna z nejznámějších současných německých spisovatelek, vyznamenaná mnoha literárními cenami a hojně překládaná také do češtiny) v této knize přináší trochu jiný pohled na podstatu jezdeckého sportu. Umění vcítit se do koňské duše otevírá cestu k oboustrannému souznění koně a jeho jezdkyně.

Autorka na mnoha osobních příbězích o zkušenostech s problémovými koni ukazuje, jak láskyplná péče a výcvik s respektem ke koňské duši vytvářejí prostor pro budování vztahu, který přetrval staletí, a také dnes je základem úspěšné komunikace s jezdeckým koněm.

Na vášeň pro jezdectví se tak můžete podívat z velmi zajímavé perspektivy a nahlédnout do duševního života koně i jezdce. Poznáte, co člověka a koně spojuje a rozděluje, jak si lze získat důvěru koní a naučit se rozumět jejich řeči, aby jezdectví bylo štěstím pro obě strany.

Kůň – Láska i závislost

Autorka: Juli Zeh
Přeložila: Jana Zoubková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-117-5
Doporučená cena: 318 Kč

Knihu Kůň – Láska i závislost vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Jezdectví je sport s vojenskými kořeny. Pozůstatek vojenského ducha působí dodnes. Je to patrné na někdy dost drsném tónu v jezdeckých areálech. I na předpisovém oblečení na závodech a na tom, co od sebe mnozí jezdci a jezdkyně očekávají – disciplínu, nasazení a tvrdost. Jezdectví také patří k nejnebezpečnějším druhům sportu. Právě na začátku se z koně často padá. To jistě není nic pro fňukny.
Tím absurdnější je, že přesto existují tendence vysvětlit lásku ke koním latentně sexistickými motivy. Mladé ženy se prý s koněm cvičí na zamilování do prvního muže. Zároveň už instinktivně trénují péči o potomstvo. (str. 13)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Juli Zeh (*1974) patří k nejoceňovanějším současným německým spisovatelkám a dobře známá je také českým čtenářům. První eseje publikovala v časopisech už při studiu mezinárodního práva a velkou pozornost na sebe strhla svou prvotinou Orli a andělé z roku 2001 (česky 2004). Její knihy a články jsou stále mezinárodně oceňovány a vycházejí po celém světě. Její poslední román Über Menschen (O lidech) z roku 2021 se v Německu umístil na žebříčku nejprodávanějších knih. Dále napsala např. román Pod vodou či dystopii o zdravotní diktatuře Ve jménu Metody. V současnosti žije se svým mužem a dvěma dětmi v malé obci v severním Německu.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Víte, odkud pochází ti nejlepší vytrvalostní atleti? Z Etiopie. A proč právě z této africké země? Stejnou otázku si položil Michael Crawley. A aby na ni mohl odpovědět, odjel do Etiopie a pustil se do terénního vědeckého výzkumu. Co zjistil? O tom vypráví ve své knize Běžci z nadoblačných výšin.

Jak je možné, že právě Etiopie dává světu tolik skvělých vytrvalostních atletů? Mladý antropolog ze skotské Durhamské univerzity a zároveň sám závodní běžec Michael Crawley se vydává do této africké země, aby se tu více než rok věnoval terénnímu vědeckému výzkumu ve svém oboru přímo mezi špičkovými běžci, aby si vyzkoušel jejich život na vlastní kůži a pokusil se tomu přijít na kloub. Zjišťuje, že řada našich představ o zdrojích sportovních úspěchů Etiopanů vychází z nesprávných a zjednodušených domněnek o jejich životě. Přímé zapojení do tréninkové skupiny dává Michaelovi unikátní možnost poznat zdejší pojetí nesmírně náročného, mnohostranného a důsledně týmového tréninku, při němž se využívá nejrůznějších prostředí, terénů, nadmořských výšek a denních (i nočních) dob. Proniká do vnitřní motivace atletů, kterým může úspěch zcela změnit život, ale z nichž může na absolutní výkonnostní vrchol ve světovém měřítku dospět jen nepatrný zlomek. Všímá si také až překvapivě propracované institucionální podpory běhu v Etiopii. S úžasem zjišťuje, do jaké míry tréninkové úsilí ovlivňují kulturní a náboženské odlišnosti této země, jiné představy běžců o proudění a předávání energie, o vlivech působících na kondici, jež se zde chápe mnohem šířeji. Autor se vydává i daleko od hlavního města do vysokohorského tréninkového tábora, legendární závod v přespolním běhu sleduje jako přímý účastník, hovoří s pozoruhodnými osobnostmi etiopského běhu. Mezi spoluběžci z tréninkového týmu si nejednou fyzicky sáhne na dno a na pohodlí může zapomenout, výsledek však stojí za to. Kniha zaujme nejenom aktivní běžce, je psaná se zápalem, vřelostí i milým humorem.

Běžci z nadoblačných výšin

Moudrost a magie fenomenálně úspěšné etiopské běžecké kultury
Autor: Michael Crawley
Přeložil: Štěpán Jindra

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7530-416-2
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Běžci z nadoblačných výšin vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Michael Crawley je antropolog, věnuje se antropologickému bádání ve sportovní sféře. Působí na skotské Durhamské univerzitě.

Zdroj informací: durham.ac.uk


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFreddie Mercury
Důvěrné vzpomínky na geniálního hudebníka

Freestone, Peter – Evans, David

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeLovci lidí
Revizorské humoresky

Dyk, Vladimír

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeKůň – Láska i závislost

Zeh, Juli

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeBěžci z nadoblačných výšin
Moudrost a magie fenomenálně úspěšné etiopské běžecké kultury

Crawley, Michael

Malvern, 2023

Napsat komentář