Od dětství do manželství

detstvi-manzelstvi-nahled
Dnešní tipy se ponesou v duchu rodinném. Nejprve vám představíme knihu o montessori metodě, o které jste možná už slyšeli, ale tato publikace vám ji detailně osvětlí. Druhá kniha vám z pohledu kněze představí církevní manželství a tipy na pevný vztah.

Kniha Tajuplné dětství vás detailně seznámí s metodou autorky Marie MontessoriTato metoda se zaměřuje především na menší děti a jejich vývoj. Zároveň vzdělává dospělé v tom, jak nechat děti rozvíjet své přirozené schopnosti a dovednosti a jak jim v tom pomoci. Montessori metoda tak využívá přirozeného prostředí okolo nás, ale zároveň se nebojí ani různých pomlček, díky kterým se děti v Montessori školách učí. Chcete-li se v tomto progresivním směru vzdělávání lépe zorientovat, tato kniha je přesně pro vás!

Tajuplné dětství

Autorka: Maria Montessori
Přeložil: Jan Volín

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 132×198 mm
ISBN: 978-80-262-2024-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajuplné dětství vydalo nakladatelství Portál.

Tato kniha odhaluje vzdělávací metodu Marie Montessori. Klade důraz na raný vývoj dítěte a ukazuje dospělým, jak se sami mohou učit tomu, co děti přirozeně dokážou, jak je mohou pozorovat a pomáhat jim. Vzdělávací metoda Marie Montessori pracuje s připraveným prostředím, které děti přirozeně vede. Pomocí vnímavého přístupu a také promyšlených pomůcek se děti v montessori školách učí vlastně samy. Dospělý je jejich průvodcem.
Knihu ocení zájemci o knihy a vzdělávací metodu Marie Montessori.

Ukázka z knihy

Jak už jsme viděli, každá nenormální reakce dítěte představuje problém, který je nutno řešit. Každý nával zloby je vnějším projevem nějakého hlubokého vnitřního konfliktu, který nemůžeme jednoduše odbýt vysvětlením, že je to psychický obranný mechanismus vůči nepřátelskému prostředí. Je třeba v něm hledat projevy nějakého ušlechtilejšího rysu, který se snaží projevit navenek. Nával zloby u dítěte je jako bouře, která brání jeho duši, aby vyšla ze svého tajemného útočiště a ukázala se světu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Maria Montessori (1870–1952) byla všestranná italská pedagožka, filozofka a vědkyně. Je známa především svými novými pedagogickými metodami. Vystudovala medicínu, filozofii a psychologii, zabývala se antropologií, biologií a pedagogikou. V Portálu vyšly její knihy Absorbující mysl, Objevování dítěte a Londýnské přednášky.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo knihy pro děti. Dále také vydává 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Kněz Aleš Opatrný napsal knihu Příprava na manželství, která vychází již v druhém vydání a ukazuje čtenářům jak na církevní manželství. Autor se zabývá budováním důvěry mezi partnery, zakládáním rodiny, ale i rodinnými krizemi. Vychází ze své dlouholeté zkušenosti, kdy na manželský svazek připravoval nesčetné množství dvojic, ačkoli sám žije v celibátu. Zaměřuje se především na překonávání vztahových překážek  a na to, jak si udržet hezké manželství. Knihu ocení zejména ti jedinci, kteří se chystají do manželství vstoupit a třeba mají nějaké pochybnosti.

Příprava na manželství

Autor: Aleš Opatrný

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 102×165 mm
ISBN: 978-80-7566-467-9
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Příprava na manželství vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Chcete svůj život v manželství postavit na spolehlivých základech? Máte strach, že váš vztah nevydrží? Tato užitečná příručka nabízí léty prověřenou, a přitom i dnes platící zkušenost s vytvářením a budováním manželství a rodiny, a to nejen v katolické církvi. Autor připravoval na manželství stovky párů. Dodával jim důvěru v to, že lze vytvořit dobré a stabilní manželství, které není jen krátkodobým projevem nadšení. Je realistou, a informuje proto i o překážkách a záludnostech, s kterými se v manželství a cestou k němu setkáváme, které však můžeme překonat. Varuje před tím, čím lze velký vztah lásky snadno rozbít, a povzbuzuje ke vzájemnému odpuštění, protože „zkušenost, že lze překonat to, co se snažilo dvojici rozdělovat, je velkou pomocí při každé další roztržce“.

Ukázka z knihy

Je ale možné se na manželství připravovat? Je to potřebné, anebo se to v katolické církvi jen „musí“? A pokud je to potřebné, tak jak? Nemůžeme si přece „nacvičit“ řešení či zdolávání situací, které teprve přijdou! Navíc už spolu nejspíš nějakou dobu chodíte a ledacos jste prožili, třeba i včetně krizí či dočasného rozchodu. Nebo dokonce máte za sebou kratší nebo delší čas jakoby manželského života ve společné domácnosti. Na co se tedy připravovat? Jednoduše řečeno na to, že pokud pochopíte manželství tak, jak je v katolické církvi, ve které ho chcete uzavřít, chápáno, máte se připravovat na společné dílo. Tedy na budování vzájemného vztahu i vztahu s Bohem, který je celoživotní. K tomu patří i rozeznávání a překonávání situací, které by jej ohrožovaly nebo zničily.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

P. Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. (*1944) je kněz pražské arcidiecéze, založil a třináct let vedl Pastorační středisko při Arcibiskupství pražském a zastával úřad biskupského vikáře pro pastoraci. Na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyučuje pastorální teologii. V KNA mu vyšla řada úspěšných titulů, mimo jiné: Jak potěšit zpovědníkaPříprava na manželství, Credo: úvahy o apoštolském vyznání víry, Pastorace svátostí, O nesnázích v manželství a jiné.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

O nakladateli

Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jeho kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová a Max Kašparů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás montessori metoda nebo jak na pevné manželství? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříprava na manželství

Opatrný, Aleš

Karmelitánské nakladatelství, 2023

zobrazit info o knizeTajuplné dětství

Montessori, Maria

Portál, 2023

Napsat komentář