Ukázka z knihy Odvoz pro Sáru (S. C. Lalli)

Odvoz_pro_Saru-nahled
Na nedělní poledne pro vás máme ukázku z knihy, která je nejenom detektivním románem na hranici thrilleru, ale zároveň i společenským románem. V životě nemáme stejné podmínky, mnohdy ale od života stejné věci chceme…

Knihu Odvoz pro Sáru vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Čtvrtek 29. září

Sedím vzadu v hlídkovém voze, paralyzovaná. Tělo té druhé, Sarah, je pořád na podlaze, přikryté bílou plachtou, a kolem nejmíň desítka policistů, zdravotníků a hasičů shromážděných na chodníku. Venku je ještě tma, ale nad východním koncem města vidím první doteky světla. Visí nad ním jako mlha. Nevím, jak dlouho tu jsem. Napadne mě, jestli jsem neusnula.
Při rázném zaklepání na sklo se prudce narovnám. Je to muž, tak pětatřicátník, s černými vlasy a ostrými rysy. I v obyčejném oblečení poznám, že je to policista. Pootevřu dveře jen na škvírku a ten chlap do nich strčí hlavu.
„Jsem detektiv Kelly. Vyrozuměl jsem, že jste znala oběť.“
„Tak nějak,“ odpovím. „Potkala jsem ji teprve dnes v noci.“
Toporně přikývne. „Strážník Reynolds se zmínil, že jste říkala, že se jmenuje Sarah. Neznáte náhodou její příjmení nebo cokoli, podle čeho bychom ji mohli identifikovat?“
„Ano.“ Vzpomínám. „Myslím, že bydlí na jihu. Tam jak žijí všichni boháči.“
„V Orchards?“
„Jo. A její dům… je bílý, největší v ulici. Dveře byly červené.“
Detektiv Kelly se na mě překvapeně podívá, přidřepne si, abychom měli oči ve stejné výšce. Působí nadšeně, říkám si, kdy v tomhle městě naposledy někoho zavraždili.
„Vy jste byla u ní doma?“
„To je dlouhý příběh.“ Detektiv Kelly mě požádá, abych si ho schovala na stanici.

——————-

Vklouznu na místo vedle něj. Mívala jsem tu víc přátel, když jsem ještě byla pohlcená novotou toho, že jsem studentka práv. Vyučování bylo jen špičkou ledovce. Studium práv bylo ve skutečnosti o společenských a dobročinných akcích, talentových soutěžích a turnajích v beer pongu, kariérních veletrzích a simulovaných soudních řízeních.
Prostě cokoli, co šlo využít jako záminka k tomu pít a čančat se. Když jsem se tam přestala ukazovat, stávali se pomalu z mých nových přátel staří známí. Až na Ajaye.
Oba jsme odhodlaní dát se na korporátní dráhu, a tak se většina našich předmětů překrývá: antimonopolní zákon, bankroty, podnikové finance, fúze a akvizice. Vždycky mi drží místo a jen díky němu jsem ještě z právnické fakulty nevyletěla.

——————-

Cítím se divně, a tak jen pokrčím rameny a předstírám, že se dívám do notebooku. Kdybych skončila s Ajayem, rodiče by byli nadšení.
Jednou mě zkoušeli dát dohromady s klukem, jako je on, měsíc předtím, než jsem začala studovat práva. Byli na mě tak hrdí.
Styděla bych se, kdybych nevěděla, jak dlouho se modlili za to, abych uspěla.
Jak tvrdě pracovali, aby jejich dcery dosáhly něčeho, co společnost považuje za smysluplné.
Náš byt v Bostonu je příliš malý na pořádání večírků, a tak pronajali sál pod naším hinduistickým chrámem a nelitovali peněz.
Máma nakoupila v kamarádčině zahradnictví čerstvé květiny a táta nechal dovézt jídlo z nové indické restaurace, která otevřela v našem bloku a chtěli jsme ji podpořit.
S Tinou jsme si neochotně oblékly barevné salwary, které jsme našly v secondhandu, pomáhaly jsme, usmívaly se a uctivě se klaněly…

 

———————————————

K dispozici máte také kompletní ukázku.
A můžete si také přečíst naši recenzi knihy.

———————————————

O autorce

S. C. Lalli je kanadská spisovatelka pandžábského a bengálského původu. Její román Odvoz pro Sáru se stal  celostátním bestsellerem. Pod svým celým jménem Sonya Lalli píše také romantické romány a romány pro ženy. Vystudovala práva ve svém rodném městě Saskatoon v Kanadě a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Sonya pracovala v právu, právní žurnalistice a vydávání knih. Žije ve Vancouveru se svým manželem.

Zdroj informací: web autorky


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdvoz pro Sáru

Lalli , S. C.

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář