Osudný omyl?

Odvoz_pro_Saru-nahled
Sarah a Sára si každá objednaly vůz do svého domova. Omylem si je prohodily a jednu z nich to stálo život.

Kanadská autorka pandžábského a bengálského původu S. C. Lalli píše především romantické knihy pro ženy pod svým jménem Sonya Lalli. Z nich však v češtině zatím nevyšel ani jeden román. Jako první k nám doputoval její první thriller Odvoz pro Sáru (Are you Sara), který v minulém roce zabodoval v NPR výběru a stal se knihou roku v Apple Books. Zřejmě díky těmto úspěchům si román našel cestu i do zahraničí. U nás jej vydalo nakladatelství Cosmopolis v překladu Petry Královcové.

Na to, že se jedná o fiktivní thriller, autorka do něj zakomponovala hodně biografických prvků. Hlavní hrdinka Sára, celým jménem Saraswati Bhaduriová, je též indického původu a stejně jako autorka knihy studuje práva. Aby mohla studovat, přivydělává si jako číšnice v baru. Tam pomůže opilé dívce a pak se rozjedou každá jiným směrem, bohužel cíl cesty si prohodily. Inu Sára jako Sarah… Než se z bohaté čtvrti dostane Sára domů, je Sarah před jejím domem zavražděna. Proč musela studentka zemřít? A měla zemřít právě ona? Nespletl si někdo ve tmě obě dívky?

Policie řeší případ jako vraždu bohaté dívky při pokusu koupit si drogy (co by jinak dělala v dané čtvrti?), Sáru trápí výčitky, že smrt zavinila… Proč by však někdo chtěl zabít Sáru? Je tedy stále v nebezpečí? Jaké střeží tajemství?

Krimithriller má dvě vypravěčky. Sára odhaluje, co čeho se zapletla v dobré víře, že po ukončení studií snadněji získá lukrativní pracovní pozici, a postupuje chronologicky kupředu. Sarah čtenářům sděluje, jaký byl její život před tím, než ji někdo zavraždil.

Kniha poukazuje na to, jak propastné rozdíly i v současné době panují mezi společenskými vrstvami, a prezentuje i rodinná zázemí obou dívek. Z nich plyne, že tam, kde jsou peníze a sláva, ještě nemusí být pochopení, láska a přijetí. Že to, za co jedna obtížně bojuje, druhá sklidí bez hnutí palce. Ve výsledku však čtenář cítí, že obě chtějí vlastně totéž: svobodu v rozhodování a šanci dělat věci po svém. Touží po nezávislosti a uznání, což ani pro jednu z nich není jednoduché.

„Říkat rodičům, aby si nedělali starosti? To je jako říkat rostlině, aby nedýchala. Oceánu, aby neplaval.“ (str. 244)

Dalo by se tedy říci, že jde o společenský thriller. Současně Odvoz pro Sáru představuje čtivou detektivku, u které do konce netušíte, jak vše dopadne. O hlavní hrdinku se bojíte a přejete si, aby se dožila poslední stránky. Strach je přímo hmatatelný!

Román S. C. Lalli lze určitě doporučit všem příznivcům napínavé četby i mladým čtenářům, například příznivcům série Holly Jackson (Návod na vraždu pro hodné holky, Hodná holka, zlá krev). Mohla by jim imponovat cílevědomost Sáry i její nápaditost, s níž řeší kritické situace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdvoz pro Sáru

Lalli , S. C.

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář