Fatální souvislosti

Hayes_JaPoutnik_audio
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se ta či ona událost odehrála? Co vedlo právě k takovému průběhu, jaký nakonec měla? Málokdo asi dokáže odhadnout reálné následky konkrétní situace. O tom, jak nebezpečné mohou některé zážitky v konečných důsledcích být, se dozvíme od Poutníka.

Těsně po letních prázdninách 2020 zařadila Audioteka.cz mezi své novinky i zvukovou podobu románu Terryho Hayese Já, poutník (I Am Pilgrim, 2013, česky prvně 2014). Audiokniha vychází z překladu Pavla Medka a jejím interpretem se stal Martin Stránský.

Terry Hayes (*1951) byl až do roku 2013 znám hlavně jako filmový scénárista a producent. Od vydání své prvotiny Já, poutník se však může navíc pyšnit i označením anglický spisovatel. A to více než po právu. Z každé kapitoly tohoto románu, jenž v českém překladu čítá více než sedm set padesát stran, je jasně patrná původní Hayesova scénáristická profese. O okamžitém úspěchu knihy svědčí i fakt, že v loňském roce se titul v Čechách dočkal už třetího vydání a čtvrtá reedice je připravována na leden roku příštího.

Rozsah publikace je tak enormní, že jen zachytit všechna témata, jimiž se zabývá, by vydalo na samostatnou povídku. Zkusme tedy alespoň naznačit, o co v ní jde. Příběh začíná návštěvou místa činu velice neobvykle provedené vraždy. Ženské tělo, jež v jednom z pokojů nalezl manažer hotelu, bylo již z většiny rozpuštěné v chemické lázni. Vyšetřující detektiv a jeho poradce vzápětí dospějí k názoru, že za činem stojí žena. Kdo a proč, to je, oč tu běží. A ano, identita tajemné pachatelky nezůstane utajena, stejně jako nám autor ústy svého hlavního hrdiny prozradí i motiv činu. To vše však na různých místech románu a rozhodně spíš blíže k závěru. Dějová linie rozhodně neplyne lineárně a čtenáře/posluchače přivádí do mnoha různých scenérií. Někdy se vrací v čase, aby čtenářům/posluchačům ozřejmil cestu hlavního hrdiny, super agenta super tajné americké organizace ve výslužbě. Na události jedenáctého září se máme možnost podívat z různých úhlů a několikrát i přímo v kolabujících budovách. Navštívíme však i na mnohá jiná místa na zeměkouli. Kromě Poutníkova (kódové jméno) osudu sledujeme i životní dráhu Saracena, bývalého saudského občana, jehož dospělou osobnost utvářela poprava jeho otce. Dá se tušit, že hlavní dějovou linií bude souboj mezi teroristou Saracenem a agentem Poutníkem. Jeden stopuje druhého, někdy obráceně. Během tohoto procesu ale stihne hlavní postava jakoby mimoděk vyřešit i další zločiny. Kouzlo rozsáhlého románu Já, poutník ovšem spočívá v autorově schopnosti spojit ve správnou chvíli i ty epizody, jež spolu na první pohled zdánlivě nesouvisejí a z nichž mnohé by samy o sobě hravě vydaly na samostatnou knihu.

Co činí z titulu Já, poutník ve zvukovém provedení jedinečný prožitek, je podmanivý hlas Martina Stránského. Intonace hlasu tohoto letos padesátníka do role Poutníka dokonale zapadne, čemuž napomáhá i fakt, že větší část příběhu je vyprávěna v první osobě. A přestože se interpret během četby neuchyluje k tak oblíbené dramatizaci, na níž staví třeba Jan Zadražil, i tak se posluchač dokáže mezi jednotlivými postavami dokonale orientovat. Poslechu si můžeme užívat bez sedmatřiceti minut celých třicet hodin. Kniha je rozdělena do čtyř částí, jež tvoří sto osmdesát devět stop ve formátu mp3. Kromě mluveného slova se setkáme i s hudebními vsuvkami. Čeho bych se já osobně ochotně vzdal, jsou různé podkladové zvukové efekty, které v mnoha případech působí spíš rušivě a popravdě jsem pro jejich použití nenašel žádné opodstatnění. Nejenom že nepomáhají vykreslení atmosféry, ale třeba při poslechu v autě člověka spíš vyděsí. Lze je totiž snadno zaměnit za indikátor nějaké děsivé poruchy motoru (několikrát se mi stalo, že jsem přehrávání pro jistotu zastavil, abych se přesvědčil, odkud ony skřípavé pazvuky vycházejí).

Audiokniha Já, poutník v podání Martina Stránského je neskutečně návyková. Nemuset řešit i jiné úkony, věnoval bych se jejímu poslechu nejraději v jednom tahu. Pravda, při rozsahu téměř třiceti hodin by asi bylo třeba proložit tuto aktivitu i jedním či dvěma spánky. Jakmile jsem se doposlouchal až do konce, hned jsem začal pátrat po nějaké další literární tvorbě Terryho Hayese. Dobrá zpráva je, že různé knižní servery zmiňují přípravu dalšího pokračování Poutníka pod názvem The Year of the Locust. Ta špatná ovšem je, že okamžik vydání se od roku 2016 neustále posouvá. Aktuální Amazonem uváděný termín 2045 je tak absurdní, že je klidně možné, že se druhé knihy nedočkáme nikdy. Uvidíme tedy, nezbývá než se nechat překvapit. Ostatně podobný osud, zdá se, potkal prozatím i úvahu o Poutníkově zfilmování. Práva na něj byla zakoupena okamžitě po vydání knihy, výsledku jsme se však dosud nedočkali. Velká škoda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, Poutník

Hayes, Terry

Audiotéka.cz, 2020

zobrazit info o knizeJá, Poutník

Hayes, Terry

Knižní klub, 2014

Napsat komentář