Čteme s nejmenšími

deti si ctou
Dnes si představíme čtyři knihy pro nejmenší děti. Milovníky železnic jistě zaujme pohádka o vagonku. Po vzoru Ježíše se děti naučí odpouštět selhání svým kamarádům. A na závěr si připomeneme příběh o dřevěném panáčkovi, který obživl.

Nejprve potěšíme malé chlapečky, kteří mají rádi mašinky, lokomotivy a vagóny. Hana Zobáčová napsala Pohádku o modrém vagonku, kterou vypráví pomocí piktogramů. Díky nim se do čtení mohou pustit i naši nejmenší! Co myslíte, jaká dobrodružství čekají na malý vagonek?

Snad všechny děti mají rády vlaky, nádraží a všechno co s nimi souvisí. To vše přináší i pohádka o modrém vagonku vyprávěná v podobě piktogramů. Zvědavý vagonek, který by chtěl každému pomáhat, zažívá různá dobrodružství, a nakonec sveze děti na výlet.
Jednoduchý příběh je doprovázen velkými ilustracemi, ale také obrázky (tzv. piktogramy), které odrážejí podobu věty a pomáhají tak pochopit a vnímat větnou stavbu. Piktogramy napomáhají v mluvení i čtení a podporují čtenářské i předčtenářské dovednosti.
Protože příběh pohádky je založen na opakování, umožňuje dětem rychlou orientaci v textu a dopřává jim možnost stavět, číst a rozumět celému příběhu s malým množstvím slov. Děti si tak mohou pohádku bezproblémově přečíst samy nebo díky obrázkům pomáhat ve čtení dospělému. Mohou ji také zpětně snadno interpretovat.
Kniha je určena pro děti, jež milují příběhy a rády si čtou. Díky obrázkům lze knihu nabídnout už dvouletým dětem.
Předložit ji právě proto ale lze také dětem s poruchou autistického spektra, s dysfázií, dětem, jejichž mateřský jazyk není čeština, či dětem s jiným znevýhodněním, které komplikuje vnímat pohádky a příběhy „klasickým“ způsobem.

Pohádka o modrém vagonku

Pohádky s piktogramy pro kluky i holky
Autorka: Hana Zobáčová
Ilustrátorka: Bára Vlková

Počet stran: 34
Vazba: vázaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-88429-55-5
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Pohádka o modrém vagonku vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

pohadka_o_modrem_vagonku

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále jí vyšly oblíbené knihy prvního čtení Žil byl kdysi kdesiAuta, vlaky, bagry takyPokojíček plný hraček či Zázrak o Vánocích.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Víte, co by se stalo, Kdyby houby měly klouby? Pokud ne, nenechte si ujít stejnojmenou knihu básníka, překladatele a hudebníka Víta Janoty.

Zcela autorská kniha emeritního básníka Prahy tak, jak ji sepsal a vyhotovil, včetně písmenek, obrázků, typografie…

Kdyby houby měly klouby

Autor a ilustrátor: Vít Janota

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 255×165 mm
ISBN: 978-80-7645-376-0
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Kdyby houby měly klouby vydalo nakladatelství Dauphin.

O autorovi a ilustrátorovi

Vít Janota je básník, překladatel a příležitostný hráč na saxofony a klarinet. Vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK, vystřídal různá zaměstnání a nyní pracuje jako programátor. Vydal několik básnických sbírek a svou tvorbou je též zastoupen v rozličných almanaších, sbornících a antologiích. Za knihu Víkend v jakémsi Švýcarsku byl nominován na cenu Magnesia Litera 2017 v kategorii poezie.

Zdroj informací: Dauphin

————————————————

Nikdo není dokonalý a každý někdy udělá chybu. Díky knize Přítel, který odpouští, jejímž autorem je Dan Dewitt, se děti naučí ostatním odpouštět. Stejně jako odpustil Ježíš svému kamarádovi Petrovi…

Mluvíte někdy dřív, než myslíte? Kazíte někdy něco? Stává se, že zklamete své kamarády?
Petr takový byl – všechno kazil znovu a znovu a znovu.
Kdo by se s někým, jako je on, chtěl kamarádit?! Jeden velmi výjimečný muž ano, jak Petr zjistil jednoho rána na břehu jezera.

Přítel, který odpouští

Příběh o tom, jak Petr selhal a Ježíš mu odpustil
Autor: Dan Dewitt
Ilustrátorka:Catalina Echeverri

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 225×265 mm
ISBN: 978-80-7255-449-2
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Přítel, který odpouští vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

pritel_ktery_odpousti (2)

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi

Dan DeWitt, PhD. je profesorem apologetiky a pastorální teologie na Cedarvill University v Ohiu a zakládajícím ředitelem Centra pro biblickou apologetiku.

Zdroj informací: cirkev.cz

O ilustrátorce

Catalina Echeverri je ilustrátorka kolumbijského původu, která se ve své tvorbě specializuje na dětské knihy.

Zdroj informací: cirkev.cz

————————————————

Znáte pohádku o dřevěném panáčkovi, který se nakonec proměnil v živého chlapce? Pokud ne, přečtěte si knihu Pinocchio. Jde o jeden z klasických příběhů, které potěší malé i velké čtenáře.

Drahý nosáčku Pinocchio,
čteme tvůj napínavý příběh a bez dechu sledujeme, jak se protloukáš nebezpečným světem. Tvůj tatínek Geppetto tě vyřeže ze zázračného špalíku a ty od něj vzápětí utečeš, touláš se světem a vůbec ti nevadí, že všichni mají o tebe strach. Oklameš i svoji maminku, krásnou Vílu s tmavomodrými vlasy! Probodnou tě, pověsí na strom, málem shoříš. Uvážou tě k boudě jako hlídacího psa, jindy zas tě obalí v mouce a málem tě usmaží jako rybu. Musíš se vzepřít loupeživým kunám, které ti nabídly výpalné, abys jim dovolil krást. Proměníš se v osla a zlý člověk tě hodí do moře…
Máš dobré srdce, ale není na tebe spolehnutí. Tolikrát jsi slíbil, že se polepšíš, ale ani jednou jsi to nedokázal! To ti nevadí, jaké starosti nám děláš? Jsi pěkný lumpík! Jak to dokážeš, že tě přesto máme všichni rádi?
Když se příběh chýlí ke konci a tebe sežere obrovitý žralok, setkáš se v jeho útrobách s Geppettem, kterého žralok schramstl dřív než tebe. A tobě se podaří tatínka zachránit! Ano: někdy je třeba klesnout až na úplné dno, aby se člověk mohl nadechnout a vybojoval si právo na život.
Drahý rošťáčku Pinocchio, moc rádi s tebou kamarádíme!

Pinocchio

Autor: Carlo Collodi
Ilustrátor: Fulvio Testa
Přeložila: Monika Štefková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 215×304 mm
ISBN: 978-80-7335-785-6
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu Pinocchio vydalo nakladatelství Leda v edici Démanty literatury.

O autorovi

Italský novinář a spisovatel Carlo Collodi, vlastním jménem Carlo Lorenzini, je autorem známé pohádky o dřevěném panáčkovi (neposlušném chlapci), který prožil různá dobrodružství. Jeho nejznámější kniha o chlapci jménem Pinocchio se dočkala řady přepracování (autorem je např. ruský spisovatel Alexej Nikolajevič Tolstoj či norská autorka Christine Nöstlingerová).

Zdroj informací: Audiolibrix

O ilustrátorovi

Fulvio Testa je italský ilustrátor, který ilustroval mnoho dětských knih. Namaloval také několik obrazů, které jsou vystavovány v muzeích, knihovnách, galeriích atd. po celém světě.

Zdroj informací: jillnewhouse.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádka o modrém vagonku
Pohádky s piktogramy pro kluky i holky

Zobáčová, Hana

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeKdyby houby měly klouby

Janota, Vít

Dauphin, 2023

zobrazit info o knizePřítel, který odpouští
Příběh o tom, jak Petr selhal a Ježíš mu odpustil

Dewitt, Dan

Návrat domů, 2023

zobrazit info o knizePinocchio

Collodi, Carlo

Leda, 2023

Napsat komentář