Jak se vypořádat s životem

tipy psychologie uvodni
Život vždycky není jenom procházka růžovou zahradou a občas nás mohou potkat problémy, se kterými si nemusíme vědět rady. Proto vám dnes nabízíme hned pět knižních novinek, které se mohou stát vašimi rádci při řešení životních peripetií.

Hledáte-li propojení s přírodou, ve Skandinávii vědí, jak na to. Tento průvodce životem venku vás naučí nejenom jak si vyčistit hlavu, ale i jak venku třeba pohodlně vařit.

Kompletní průvodce konceptem friluftsliv, severským tajemstvím, jak se uvolnit a hlouběji se propojit s přírodou. V této knize představuje švédsko-americká autorka Linda McGurková čtenářům bohatou škálu skandinávských zvyků a praktik, které nám mohou pomoci zpomalit a trávit více času venku. Friluftsliv, outdoorový bratranec severského hygge, je to, co místní lidé dělají venku předtím, než se pak posadí ke krbům, zapálí svíčky, zabalí se do deky a usrkávají horkou čokoládu. Od radostí léta, kdy chodíme do lesa na borůvky a pozorujeme ptáky, přes rady, jak si na zahradě zasadit svůj rituální strom a naučit se rozdělávat oheň bez zápalek a zapalovače, až po rady, jak zůstat i v zimě venku krásně v teple a otevřít se silám přírody, díky kterým zlepšíme své fyzické i duševní zdraví a vztahy s ostatními lidmi. Dozvíte se také, proč bychom měli trávit více času venku a jak by to mělo probíhat, jak se naučit díky frilufstliv čelit stresu, úzkosti, depresi a vyhoření. Nechybí ani praktické tipy a rady, jak si venku vařit, jak vyčistit vodu, jak udělat správně ohniště a mnoho dalšího, včetně několika receptů.

Friluftsliv

Skandinávský průvodce životem venku
Autorka: Linda Åkesonová McGurková
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 127×176 mm
ISBN: 978-80-7689-157-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Friluftsliv vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dnes téměř 80 procent populace ve vyspělém světě žije v městských oblastech kvůli masové migraci do měst, která v podstatě začala před méně než dvěma sty lety. Tím se naše lidská zkušenost radikálně liší od zkušenosti našich dávných předků v savaně, a dokonce se výrazně liší od životů našich venkovských předků ještě nedávno, před několika generacemi. Nicméně lidské plémě se v přírodě vyvíjelo po tisíciletí, a i kdybychom si chtěli myslet něco jiného, naše těla a mozky se od doby, kdy jsme žili v jeskyních, tak moc nezměnily. Máme dokonce vnitřní biologické hodiny, které synchronizují s rytmy přírody, funkce, které náš moderní životní styl potlačuje.

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorce

Linda Åkesonová McGurková je švédsko-americká autorka, spisovatelka na volné noze, blogerka a fotografka. Věří, že život venku je lepší a že na dětství strávené v přírodě – skákáním v kalužích, lezením po stromech, pozorováním brouků a rýpáním se v hlíně – máme ty nejlepší vzpomínky. Její první kniha There’s No Such Thing as Bad Weather: A Scandinavian Mom’s Secret for Raising Healthy, Resilient and Confident Children vyšla v nakladatelství Touchstone/S&S v říjnu 2017 a sklidila mnoho pozitivních ohlasů. Žije ve Švédsku.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Když něco chcete, je třeba si o to říct. A v životě je to někdy především o umění vyjednávat. Pokud jej ovládáte, máte vlastně vyhráno. A pokud ne, možná postačí přečíst si v této knize tipy, jak vyjednávat jako ti nejlepší z nejlepších.

Pokud něco chcete, řekněte to. Protože jinak to nikdy nedostanete. Naučte se vyjednávat podle principů FBI a uvidíte, že už zítra dosáhnete svého. Konečně se v této knize dozvíte, co zatím o vyjednávání vědí jen ti vyvolení. Osvojíte si fungující postupy a zjistíte, proč obvyklé poučky zkrátka nefungují. Nejlepší vyjednavači to prostě dělají jinak, naučte se to taky. Všichni vyjednáváme pokaždé, když po nás někdo něco chce. Uvařit kávu, koupit hračku, zkrátit dodací lhůtu, pustit někoho do dveří… Vyjednáváme doma, v práci, dokonce i na ulici. Naučte se to a budete v životě mnohem spokojenější a úspěšnější.

Umění vyjednat cokoliv

Vyjednávejte jako ti nejlepší
Autor: Radim Pařík

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-2489-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Umění vyjednat cokoliv vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

V jednu chvíli začnou mluvit naši kolegové. Původně jsou na schůzce jen kvůli technickému poradenství. Náš expert na technické záležitosti stavby objektů se rozpovídá o všem, co ví. Co už jsme připravili, jaké věci nám ještě chybí, jak daleko jsme pokročili ve vývoji technologií, koho máme za dodavatele, jaké jsou splatnosti, kde mohou v průběhu stavby nastat největší problémy. Málem jsem omdlel. Vyjednavač, jenž dnes ráno prohrál se svou vlastní dcerou, dokázal během několika málo desítek minut získat všechny informace, které mohly zlepšit jeho vyjednávací pozici. Po celou dobu se na nás usmíval, chápavě přikyvoval, přitakával a vyjednával s námi takovým způsobem, že ačkoli jsme nedosahovali toho, co jsme ve skutečnosti potřebovali, byli jsme na konci vlastně ze schůzky nadšení.

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Radim Pařík patří mezi nejlepší strategické vyjednavače v Evropě, je jako jediný vyjednavač z České a Slovenské republiky členem nejprestižnější organizace vyjednavačů na světě Negotiation Club. Za svůj život vyjednal více než 2 000 smluv za desítky miliard korun. Od roku 2003 se pohybuje na top manažerských pozicích a od roku 2005 se věnuje strategickému řízení. Radim Pařík přednáší vyjednávání na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spolupracuje s dalšími českými i zahraničními univerzitami. Učí také vyjednávat děti z dětských domovů na Letním podnikatelském kempu nadace ZET profesora Milana Zeleného. Unikátním programem tréninku podporuje ženy ve vyjednávání a jako překladatel do znakové řeči je prvním v České republice, kdo trénuje ve vyjednávání neslyšící. Radim se věnuje strategickému vyjednávání, tedy posledním 5 procentům, kdy neexistuje alternativa k dohodě. Učí manažery mluvit, ovlivňovat, vyjednávat a vést zaměstnance k lepším výsledkům a poskytuje podporu ve vyjednávání nejúspěšnějším firmám i politikům. Pravidelně v médiích komentuje politická a byznysová vyjednávání.

Zdroj informací: Grada

————————————————

Lidé, kteří pečují o ostatní, to v životě také vždycky nemají jednoduché. I ti, kteří umí pečovat o ty kolem, mnohdy sami potřebují péči. Umíme jim ji ale poskytnout?

Neformální pečovatelé, kteří se starají o své blízké (nemocné partnery, děti se zdravotním postižením či seniory v prostředí domova), vykonávají nesmírně záslužnou práci. Sami se často potýkají s vyčerpáním a stresem pramenícím z problematického skloubení péče, pracovního a osobního života. Nedostává se jim volného času, finančních prostředků a jejich sociální kontakty bývají velmi omezené. Své problémy si často nechávají pro sebe a okolí se o nich dozví až tehdy, kdy jsou na pokraji sil. Na stránkách této publikace nabízejí alespoň na dálku pomocnou ruku renomovaní odborníci z řad psychologů, terapeutů a sociálních pracovníků. Na řadě kazuistik vysvětlují, jak řešit náročné situace, s nimiž se pečovatelé setkají. Vysvětlují, proč je nezbytné požádat o pomoc a kam se zájemci o ni mohou obrátit. V neposlední řadě zdůrazňují nutnost věnovat pozornost sobě, svým potřebám, což je nezbytná podmínka pro to, abychom mohli dlouhodobě pečovat o druhé.

Slasti a strasti pečujících

Autorka: Martina Chmelová a kol.

Počet stran: 84
Vazba: brožovaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-88429-72-2
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Slasti a strasti pečujících vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

Na rozdíl od jiných typů péče je onemocnění v mladším věku opečovávané osoby mnohem těžší z hlediska osobního vyrovnání se s nemocí. Ze zdravé osoby, která byla zvyklá si své věci a péči o sebe zajistit sama, se vlivem zdravotního stavu a různých omezení stává pacient, jemuž musí být poskytována péče. To je asi společný jmenoval pro všechna onemocnění či získaná postižení.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorce

Martina Chmelová je terapeutka a certifikovaný kouč ČAKO. Věnuje se individuální terapeutické práci, psychologickému poradenství a koučování. Ve své práci používá celostní psychoterapeutický přístup Biosyntézy a prvky Gestalt terapie. V terapii pracuje převážně s dospělými klienty. Věnujeme se porozumění složitým životním situacím a práci s nimi. Zaměřuje se na pochopení, integraci, znovuobjevování a stabilizaci vlastních zdrojů síly a energie.

Zdroj informací: martinachmelova.cz

————————————————

Jak funguje to, co je nevědomé? Psychologie je náročný obor takřka pro každého, ale se zkušeným průvodcem, jakým Karl Gustav Jung zcela jistě je, se v ní lze pomocí mnoha dobrých příkladů trochu zorientovat i v případě naprostého lajka.

„Považuji problém nevědomí za natolik významný a tak aktuální, že by podle mne byla velká škoda, kdyby tato otázka, tak úzce se dotýkající nás všech, měla zmizet ze zorného pole vzdělaných laiků tím, že by byla vykázána do nějakého nedostupného odborného časopisu, aby pak vedla svůj stínově papírový život v policích knihoven,“ napsal v předmluvě k prvnímu vydání Psychologie nevědomých procesů její autor a jeden ze zakladatelů moderní psychologie Carl Gustav Jung. V rozsahu nevelkém a čtenářsky přístupném raném díle Jung na konkrétních případech pacientů a s využitím snů, fantazií, krásné literatury a mytologie podává výklad konceptů individuálního a kolektivního nevědomí a kolektivních archetypů, na nichž staví jungovská terapie. Kniha je dobrým úvodem do Jungova rozsáhlého a vrstevnatého díla.

Psychologie nevědomých procesů

Přehled moderních teorií a metod analytické psychologie
Autor: Karl Gustav Jung
Přeložil: Pavel Kolmačka

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 113×160 mm
ISBN: 978-80-200-3438-0
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Psychologie nevědomých procesů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Zavedl jsem proto následující terminologii: Interpretaci, která ztotožňuje snové obrazy s reálnými objekty, nazývám interpretací na objektové rovině. Proti tomuto výkladu stojí interpretace, jež každou část snu, například všechny jednající osoby v něm, vztahuje k samotnému snícímu. Tomuto postupu říkám interpretace na subjektové rovině. Výklad na objektové rovině je analytický, neboť rozkládá snový obsah na komplexy reminiscencí vztahujících se k reálným podmínkám. Interpretace na subjektové rovině je naproti tomu syntetická, protože odděluje substrát reminiscencí od reálných příčin, považuje je za tendence či složky subjektu a reintegruje je se subjektem.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Karl Gustav Jung (26. 7. 1875 – 6. 6. 1961) byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a filosofie. Měl významný podíl na zkoumání příčin a léčbě schizofrenie.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Nejenom naše tělo může být zraněno, rány na duši jsou mnohdy daleko horší, než ty fyzické. Jak se s nimi vypořádat či je úplně vyléčit nám prozradí poslední kniha v dnešním výběru.

Uštěpačné poznámky, chybějící slova poděkování nebo přehlížení mohou zasáhnout něčí srdce stejně silně jako nečekané odmítnutí či při hádce pronesená ostrá slova. I když budeme nadále fungovat navenek, psychicky jsme zraněni. Pokud bolest z tohoto zranění ignorujeme, zůstává podprahová. Teprve když ji přijmeme, můžeme uvolnit místo pro jiné, pozitivnější pocity. Autor ve své knize ukazuje, jak můžeme najít odvahu podívat se a rozpoznat, co přesně v nás bylo zraněno, jak se můžeme postarat o svá zranění, vyrůst z nich, a dokonce je uzdravit, jak reagovat co nejrychleji nebo s odstupem a jak vyléčit i ty nejdávnější rány. Přitom nabízí řadu konkrétních návodů a metod práce s emoční bolestí.

Hojení vnitřních ran

Jak se vypořádat s duševním zraněním
Autor: Rolf Sellin
Přeložila: Michaela Weberová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-2007-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Hojení vnitřních ran vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Žili jsme ve vesnici ležící na hranici mezi zónami a naše fara byla až po poslední karmlík pod střechou zaplněná lidmi, kteří byli kvůli válce nuceni opustit domov. Za pěkného počasí jsem si hrával na zahradě, zato když pršelo, chodíval jsem raději na návštěvu k lidem, co u nás bydleli. Hodně jsem se toho o nich dozvěděl. Zatímco paní F. byla zahořklá, přestože před nedávnem nalezla díky pátrací službě příbuzné a brzy se k nim měla stěhovat, byla naopak vdova S., jejíž muž ve válce padl a syn zemřel zimou a strádáním na útěku, ztělesněním dobra.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Rolf Sellin je původní profesí architekt, který o sobě zjistil, že je vysoce citlivý. Když se učil pracovat se svou citlivostí, vyvinul metody, které dnes ve svých seminářích a knihách zprostředkovává nejen hypersenzitivním laikům, ale i psychoterapeutům a psychologům. V Portále vyšly jeho knihy Blíž tě nepustím o nastavování hranic a Vysoce citliví lidé mezi námi.

Zdroj informací: Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z představených knih byste ve svě knihovničce využili vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFriluftsliv
Skandinávský průvodce životem venku

McGurková, Linda Åkesonová

Jota, 2023

zobrazit info o knizeUmění vyjednat cokoliv
Vyjednávejte jako ti nejlepší

Pařík, Radim

Grada, 2023

zobrazit info o knizeSlasti a strasti pečujících

Chmelová, Martina – a kol.

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizePsychologie nevědomých procesů
Přehled moderních teorií a metod analytické psychologie

Jung, Karl Gustav

Academia, 2023

zobrazit info o knizeHojení vnitřních ran
Jak se vypořádat s duševním zraněním

Sellin, Rolf

Portál, 2023

Napsat komentář