Zahrajte si o fantasy povídky s překvapivou pointou

mene-zname-nestvury-21-stoleti-perex
Máte rádi fantasy světy a moderní bestiáře? V tom případě vás jistě nadchne kniha povídek od Kim Fu, ve kterých často nepoznáte, kde končí umně vystavěná fikce a začíná realita, protože hranice je velmi tenká…

Těžko rozpoznatelná hranice mezi fikcí a realitou

Ve dvanácti nezapomenutelných příbězích sbírky Méně známé nestvůry 21. století se podivné stává všedním a všední podivným.

Autorka v názvu slibuje moderní bestiář, neznamená to však sbírku prvoplánových karikatur ani pitvorných kuriozit. Ať zrovna máme co do činění s dívkou, které rostou z kotníků křídla, s gigantickou kolonií mořských organismů blížící se k pobřeží, nebo „jen“ s podezřelou smrtí slavného horolezce, příběhy se nepřímo a rafinovaně dotýkají našeho přístupu k minulosti, přírodě, technice i druhým.

Kim Fu navazuje na tradici fantastických povídek postavených na silném nápadu a často překvapivé pointě, s lehkostí střídá nejrůznější styly a podle potřeby se umí přiblížit tak rozdílným žánrům, jako jsou básně v próze nebo erotická literatura.

 

Méně známé nestvůry 21. století

Autorka: Kim Fu

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Pavel Bakič
Počet stran: 231
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2023
ISBN: 978-80-275-1575-2

Přečtěte si více o knize Méně známé nestvůry 21. století, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host.

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

 

Ukázka z knihy

– Co kdybych vám neřekla, že to má být máma? Co kdybych řekla: „Jsem v botanické zahradě se… ženou. Je jí asi šedesát, je malá, má načerno obarvené vlasy s šedými odrosty, trochu se mi podobá…“
– Pak by to v simulaci nebyla vaše matka. Byla by to jen malá paní, která by se vám trochu podobala, ale v něčem úplně jiném. Simulátor čerpá z vašeho mozku a vašich projekcí v něm, a aby vaše matka vypadala jako vaše matka, musel bych ji tak popsat.
– A na tom závislost nevzniká? Na lidech, kteří tak trochu, plus minus, odpovídají tomu samému popisu?
– Ne.
– Co kdybych vám neřekla, že je po smrti? Co kdybych zalhala a tvrdila, že je naživu?
– Je důležité, abyste ke svému operátorovi byla upřímná. Máte to v příručce.
– Ale kdybych to nedodržela? Co by se stalo? (str. 10 )

 

O autorce

Kim Fu (nar. 1987) je kanadsko-americká autorka hongkongského původu. Po debutovém románu For Today I Am a Boy (Pro dnešek jsem kluk, 2014), který sklidil nadšené ohlasy, vydala další román a sbírku básní. Méně známé nestvůry 21. století (2022) jsou její první sbírkou povídek.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Méně známé nestvůry 21. století

Nezapomenutelné povídky v knize kanadsko-americké spisovatelky hongkongského původu Kim Fu jsou stejně zajímavé a rozmanité jako sama jejich autorka. Na více než dvou stech stranách vás překvapí kombinace na první pohled zcela neslučitelných žánrů, které se rafinovaně dotýkají našeho přístupu k minulosti, přírodě, technice i druhým. Začtěte se do příběhů, v nichž se podivné stává všedním a naopak.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Méně známé nestvůry 21. století vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Méně známé nestvůry 21. století
probíhá od 9. do 22. června 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Méně známé nestvůry 21. století

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMéně známé nestvůry 21. století

Fu, Kim

Host, 2023

Napsat komentář